Festivalkriebels 2013: Cutting Edge Jazzfestival

Nieuw jazzfestival in Theater Dakota

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op 31 mei en 1 juni organiseren ProJazz en Theater Dakota de eerste editie van het Cutting Edge Jazzfestival. Het festival richt zich op een breed publiek met jazzfilms, workshops en veel muziek, van hardbop tot geïmproviseerde muziek en van wereldmuziek tot soul en funk. Optredens zijn er van onder anderen Hans Dulfer, Kim Hoorweg, Nueva Manteca, Saskia Laroo en Kapok.

Drummer John Engels zit dit jaar maar liefst 60 jaar in het vak. Geen betere plek om dat te vieren dan in Den Haag, waar de legendarische drummer ooit zijn eerste stappen op het drumvlak zette. Tijdens het Cutting Edge Jazzfestival speelt hij met Barnicle Bill Trio. Zangeres Kim Hoorweg brengt met de Harry Emmery Band een mix van jazz en pop. Ook geïmproviseerde muziek komt ruim aan bod. Zo speelt de Haagse pianist Wolfert Brederode met Batik en komt de eveneens Haagse pianist Rembrandt Frerichs met een spannende nieuwe combinatie die naast hemzelf bestaat uit mondharmonicaspeler Hermine Deurloo en drummer Etienne Nillesen. Het drietal speelt op Cutting Edge voor het eerst in deze bezetting samen en brengt een avontuurlijke mix van impro, jazz en filmmuziek.
 
In samenwerking met Jazz On 5 en het Koninklijk Conservatorium is aan de line-up het Richie Reichgelt Quartet met de Italiaanse zangeres en pianiste Francesca Tandoi toegevoegd. Het kwartet brengt een mix van vocale en instrumentale stukken uit de klassieke jazzhistorie. Tiltan brengt een niet alledaagse mix van wereldmuziek en kamermuziek. Het programma van Cutting Edge is compleet met de optredens van Hans Dulfer, Nueva Manteca, Saskia Laroo Band & MC Complex, David Golek & Simin Tander, het Georgios Tsolis Trio, Kapok en Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble.