Stukafest Den Haag: Kleine optredens maken groot feest

Eerste Haagse editie succesvol

Mandy van Leeuwen | Foto's: Nienke Verhoef en Robin Bakker ,

“Het volgende liedje heet ‘Feesje’, dus maak er wat van!” Het klinkt gewaagd in de wat karig gevulde huiskamer. Toch durven de heren van crossoverband F het aan. Direct deint een enkeling mee op de funky klanken waarmee het viertal het studentenhuis aan het Stamkartplein probeert te veroveren. Dan springen twee studentes op uit de bank en veranderen hun voorzichtige bewegingen in heuse dansmoves. Zonder helemaal af te rekenen met de loungesfeer ontstaat in opzienbarend korte tijd een uitbundig feestje. De losse sfeer grijpt snel om zich heen en in het studentenhuis wordt het voller en voller. De toon is gezet. De eerste editie van Stukafest Den Haag is begonnen, en hoe!

Donderdag 14 februari beleefde het Haagse Stukafest vol overtuiging haar primeur. Sinds enkele jaren wordt in verschillende steden een studentenkamerfestival georganiseerd. In studentenhuizen verspreid over de stad vinden unieke huiskamerconcerten plaats. Zo hebben voor de eerste editie van Stukafest Den Haag veertien Haagse studentenkamers ieder een eigen act toegewezen gekregen. Deze act maakt gedurende de avond drie keer zijn opwachting. Per optreden wordt een beperkt aantal toehoorders in het studentenhuis toegelaten. Dit komt zowel het kleinschalige karakter als de veiligheid ten goede.
 
Naast de aanstekelijke klanken die soepel samengaan met opvallende, eigenwijze teksten, knalt op het Stamkartplein ook vooral het plezier van de vier muzikanten van F de kleine ruimte in. De veelzijdigheid in muziekstijlen, met als rode draad de combinatie van snelle rap en catchy zang, geeft de muziek een levendig tintje. Het geluid lijkt iets te hard afgesteld om de uitdagende teksten goed tot hun recht te laten komen. De tekst komt dan misschien niet optimaal over, de sfeer des te meer. De spontaniteit van de muzikanten maakt het geheel af: F geeft de studenten alle ingrediënten om er inderdaad een feestje van te maken.
 
Ook in de Swammerdamstraat is het een feestje. In het rijtjeshuis waar enkele studenten gehuisvest zijn, is de kleine woonkamer overvol. De zevenkoppige band Friends of the Family neemt al de helft van de huiskamer in beslag. Waar de naam van de band op kan slaan, wordt in de rest van de ruimte duidelijk. Het publiek, dat noodgedwongen knus op elkaar staat, is rijk aan vrienden van de band, vrienden van familie van de band en andere vrienden. En vrienden zijn enthousiast, dus de sfeer zit er direct goed in. Ook wie de band nog niet kent, lijkt echter snel te worden meegevoerd door de euforische folkmuziek. Tijdens het optreden wisselen de muzikanten veel van instrument, waarbij met name veel snaarinstrumenten langskomen. Ook minder gebruikelijke instrumenten, zoals de mandoline, worden niet geschuwd. Ondanks de vele wisselingen weet het zevental de muziek bijzonder toegankelijk te houden.
 
Een al even bijzonder muzikaal experiment ontvouwt zich toevallig als Splendid op een zolderkamer in de Molenstraat de instrumenten ter hand neemt. Het kleinschalige optreden van de gevestigde band slaat enorm goed aan. Er kan echter nog een schepje bovenop. De bewoners van het studentenhuis blijken namelijk ook over de nodige muzikaliteit te beschikken. Zo wordt de bezetting van Splendid aan het einde van het optreden voor één keer spontaan uitgebreid met een violiste. Dit gebeurt zo soepel dat de band het toch al uitgelaten publiek nog uitzinniger weet te krijgen. Frontman Patrick uit zich naderhand niet alleen trots over het geslaagde experiment, maar heeft het gehele optreden als positief ervaren: “Het is knus en intiem. Dat is leuk in zo’n tussenperiode. Je kan dan ook iets in een kleine zaal proberen en dat later uitbouwen.”
 
En zo levert een reeks aan kleine, intieme optredens een groot feest op. De eerste editie van Stukafest Den Haag kan zonder twijfel een muzikaal succes genoemd worden. Wanneer de organisatie nog verbeteringen wil aanbrengen, zal zij dit dan ook niet moeten zoeken bij opzet van de acts. Eerder kan gedacht worden aan het vergroten van de samenhang tussen de locaties en de sfeer op de route. Kortom: Stukafest Den Haag staat vanaf nu stevig op de kaart.