Antilounge gooit het na tien jaar over andere boeg

Haagse label voor elektronische muziek stopt met huidig concept

Cok Jouvenaar ,

Halverwege februari besteden wij traditiegetrouw aandacht aan de nieuwe Antilounge. Net als de Haagse 3voor12 viert de verzamelaar rond de Haagse elektronische underground dit jaar zijn tiende verjaardag. In plaats van terug te kijken, doet Martijn ‘Kipkillah’ Verlinden een gooi naar de toekomst. Met tien bijzondere compilaties gedompeld in diversiteit is het tijd om de Antilounge-focus te verleggen.

Op vrijdag 1 maart staat de grote zaal van het Paard van Troje in het teken van de Haagse elektronische muziek. De tiende compilatie van Antilounge wordt daar ten doop gehouden. Live zullen acts als Geazah, NOCX, Autodrop, Charly & Gallus en AggA Terror Squad acte de présence geven. Elke act wordt visueel ter zijde gestaan met een heuse videoclip van videokunstenaars. Bas de Boer, Gemma Barendse, Mike Phonk en Sanne Maloe Slecht zijn enkele van deze vj’s. “In totaal werkten er aan deze Antilounge achtentwintig artiesten mee. Veertien voor het audiogedeelte en veertien voor de video. Bij alle tracks zijn weer videoclips gemaakt, die na de release op YouTube zijn te zien. Dit jaar is Zoe Reddy de videocurator.”
 
Het mag bekend zijn: Martijn Verlinden is de man achter Antilounge. In de loop der jaren heeft hij iets unieks neergezet. Wederom is hij trots. “Omdat het nummer tien is, wordt dit groots gevierd. Er komen showcases in Berlijn en Gent en omdat het vorig jaar een enorm succes was, verhuizen we van de kleine naar de grote zaal van het Paard.” Wat begon in Bazart bereikt een decennium later de apotheose op een plek waar Antilounge waardig tot uiting komt. “Ik ben het Paard en vooral Henk Koolen enorm dankbaar. Zoals bekend is Antilounge gratis toegankelijk, zo ook dit jaar. Het is daarom heel bijzonder dat we de grote zaal mogen gebruiken.” Voor Martijn is het dit jaar extra opwindend. “Het is heel spannend. Het moet weer de opstelling worden zoals bij Jools Holland. De acts moeten in de zaal en niet op het podium en de clips worden vertoond op tv’s. Het is nog wel een beetje onzeker of dat met alle acts kan. Er zijn een aantal acts die met zang werken en ik weet niet of dit kan vanuit de zaal. Dit geeft heel snel feedback.”
 
Verlinden laat weten dat Antilounge als huidig concept gaat stoppen. De vorm wordt anders. “Ik heb er lang over nagedacht en er met vrienden overgepraat. Ik wilde eerst stoppen, maar dat kan ik niet. Zeker ook omdat ik nu alweer drie nieuwe tracks heb binnen gekregen, die niet meer op de plaat pasten. Het jaarlijks gebeuren met een plaat en festival gaat wel stoppen. Ik heb ook het vuurtje aangestoken en veel zaken zijn ontstaan vanuit Antilounge, waaronder Puzzling Pulses, Intersection en Beatlab.” Martijn vervolgt; “Het project gaat zich meer concentreren op de acts die dicht bij mij staan en die ik echt te gek vind. Hiermee begin ik al in mei met het uitbrengen van een EP van Bimbo Electrico en later Generate. Het hoeft ook niet meer zo groot. Een presentatie zal bijvoorbeeld eerder in café De Vinger gaan plaatsvinden.”
 
Antilounge gaat vanaf volgend jaar als echt label functioneren. “Dat was de bedoeling toen ik begon. Het is eigenlijk te groot geworden. Het gaat weer terug naar de essentie. In Antilounge zit gewoon te veel beweging om te stoppen. Ik wil weer veel energie en tijd aan muziek besteden. Nu moet ik me druk maken om veel randzaken. Het hele proces van dubbelvinyl en videoclips duurt meestal zo’n maand of zes. Met zo’n grote productie kan je niet bij de tijd blijven. Als je alleen online uitbrengt ben je sneller en blijft ‘de vinger aan de pols’.” Toen Martijn in 2004 startte met de eerste cd had hij nooit kunnen bevatten dat het zo zal gaan uitgroeien. “Jaren geleden werd ik geïnterviewd door de LiveXS en zei toen; ‘Lounge is niets. Ik ga avonden organiseren die zijn Antilounge. Dit werd een column voor het Haagse popmagazine Stork On Stage. Mijn laatste column eindigde ik met ‘ik ga een plaat uitbrengen’. En dat heb ik gedaan.”

 
Ondanks het succes zijn er ook mindere zaken geweest voor Verlinden. “Er stonden altijd wel één of twee nummers op de plaat waar ik bij nader inzien niet helemaal achter stond. Er hangt ook teveel een Haags etiketje aan zo’n verzamelaar. Hierdoor heb ik het idee dat je in andere steden niet serieus wordt genomen. Velen vonden het te lokaal en waren hierdoor niet echt geïnteresseerd. Vaak stond er wel een pareltje op de plaat, maar die werd gewoon niet beluisterd vanwege het Haagse etiket.”  Na tien jaar is ook de tijd rijp voor een andere invulling. De tijd is rijp om de pijlen meer te richten op de individuele acts. “Een nieuwe impuls. Ik ga meer voor de kwaliteit. Hierdoor hoop ik het meer in evenwicht te brengen. Maar zover is het nog niet. 2013 staat geheel in het teken van Antilounge 10. En niet alleen in het Paard wordt groots uitgepakt, ook de rest van het jaar. Ook worden alle releases uitgebracht op iTunes en Spotify.”
 
Op 1 maart kun je gratis naar de presentatie van Antilounge 10 in de grote zaal van het Paard van Troje. Om 22.00 uur wordt het startschot gegeven. “Alle artiesten die op Antilounge 10 staan zullen optreden, inclusief de vj’s. De dubbele vinyl kost 15 euro. Op de avond zelf krijg je voor 2,50 euro meer, de vinylplaten van Antilounge 8 en 9 erbij. Drie dubbelaars voor een prikkie dus.”