Radical Face: radicaal grappig

Lastig om de zanger nog serieus te nemen als hij scheten laat op podium

Marleen Stoker | Foto's: Jan Rijk ,

Radical Face mag Crossing Border op de zaterdag openen in de mooiste zaal van de Koninklijke Schouwburg. Toch blijkt de show uiteindelijk enigszins een lachertje.

HET CONCERT
Radical Face, Crossing Border, The Royal, zaterdag 16 november 2013
 
DE MUZIEK
De bijna allemaal uit Florida afkomstige heren maken indierock. Dat doen ze met piano, gitaren, drums en ook een cello. Radical Face bracht onlangs haar nieuwe album uit: ‘The Branches’, de tweede in een trilogie die ‘Family Tree’ heet. Leuk om te weten is waar de band haar naam vandaan heeft: Zanger Ben Cooper vond een pamflet waar ‘radical face’ op stond. Later, toen hij het pamflet omvouwde, zag hij dat het eigenlijk ‘radical face surgery’ luidde.
 
HET NUMMER
‘Black eyes’. Iets hardere rock dan de band normaal maakt. Vooral de harde bassdrum komt uitermate goed over in The Royal in de Koninklijke Schouwburg.
 
PLUS
Frontman Ben is ontzettend grappig. Dat maakt dat Radical Face de gunfactor heeft wanneer er iets mis gaat op het podium. Dat gebeurt dan ook regelmatig. Zijn stem doet live absoluut niet onder voor hoe zijn stem op het album klinkt. De afwisseling tussen nieuwe en oude nummers is prima.
 
MIN
Wat ze aan de ene kant de gunfactor geeft, is aan de andere kant een valkuil. Het is moeilijk om de muziek nog serieus te nemen.

HET OORDEEL
Een goede mix tussen oud en nieuw, de sfeer is relaxed. Iedereen voelt zich op z'n gemak door de grappen die Ben maakt. Dat heeft ook een keerzijde: De muziek, vooral de teksten, hebben een vrij donker karakter. Door de luchtige grappen die hij maakt, bijvoorbeeld dat hij scheten zit te laten omdat hij te veel heeft gegeten, verdwijnt de magie een beetje. Aan het eind van de show krijgt Radical Face van de ene helft van het publiek een staande ovatie, de andere helft vindt het wel welletjes zo.
 
CIJFER
7