Mighty Oaks: indiefolk van verpletterende kwaliteit

Jongens van Mighty Oaks blijken de kleine broertjes van de Mumfords

Marleen Stoker | Foto's: Stephan Kaffa ,

Als je denkt dat Mumford & Sons alles is waar je ooit van hebt gedroomd op folkgebied, dan heb je het mis. Waar de zonen van Mumford stoppen, neemt Mighty Oaks het over.

HET CONCERT
Mighty Oaks, Crossing Border, Black Coffee House, vrijdag 15 november 2013
 
DE MUZIEK
Indiefolkliefhebbers opgelet: Mighty Oaks komt op als donderslag bij heldere hemel. De jongemannen komen uit Italië, Duitsland, Engeland en Amerika. De vergelijking met Mumford and Sons is onvermijdelijk, maar de Oaks rocken wat harder. In juli brachten ze hun eerste EP uit, enkele maanden later staan ze al op Crossing Border. Zanger Ian komt uit een klein stadje in The States, waar het erg belangrijk was conform de sociale regels te leven. Hij besloot dat niet te doen. Hij beschrijft zichzelf als een outcast, maar is blij dat hij ondertussen doet waar hij goed in is: Verdomd goede muziek maten met zijn maten.
 
HET NUMMER
What I Can Expext From You, maar ook Where Im From. In de toegift start er een intro die je direct van je stoel doet opspringen. Energie en sfeer ten top zoals we dat alleen kennen van dit soort folkmuziek. Die hele toegift is een moment van euforie. 
 
PLUS
De band brengt dezelfde gezelligheid als Mumford and Sons. Ze spelen strak, de samenzang klikt hemels en de energie druipt van het podium waarop deze bescheiden gasten spelen. 
 
MIN
De band is geplaatst in de foyer van de schouwburg. Er zijn veel meer mensen op af gekomen dan de organisatie ogenblijkelijk had verwacht, want het is er zo warm dat het eigenlijk niet te houden is. 
 
HET OORDEEL
De vierkoppige band had het zelf niet zien aankomen dat de koffieruimte van de Schouwburg zo vol zou zijn. Ze hebben tot nu toe slechts een EP'tje afgeleverd, Just One Day, en volgend jaar februari staat er pas een album op het programma. Nu al zo'n show op poten krijgen is werkelijk bewonderenswaardig. 
 
CIJFER
9