Ghostpoet doet naam Crossing Border eer aan

Brit laat muzikale grenzen vervagen en is de perfecte opener

Daan van Boxtel | Foto's: Jan Rijk ,

The Raven openen op vrijdagavond, ga er maar aan staan. Ghostpoet lijkt het niets uit te maken. Hij is gewoon zichzelf en doet waar hij goed in is. Het publiek druppelt bij aanvang maar mondjesmaat binnen. Aan het eind van het optreden heeft hij toch zeker de halve zaal vol gekregen. Met zijn ontembare energie en uiterst sympathieke uitstraling blijkt hij onweerstaanbaar.

HET CONCERT
Ghostpoet, Crossing Border, The Raven, vrijdag 15 november 2013
 
DE MUZIEK 
Deze eigenzinnige Engelsman doet het net een beetje anders. Hij houdt niet van genres en serveert muzikale cocktails van dub, hiphop, rap en elektro. De debuutplaat ‘Peanut Butter Blues and Melancholy Jam’ leverde de artiest een nominatie op voor de Mercury Prize. Daarna is hij niet op zijn lauweren gaan rusten. Hij ontwikkelde zich verder en ‘Some Say I So I Say Light’ is daarvan het resultaat. Een album moet volgens hem laten zien wie hij is als persoon op het moment van schrijven. Opnieuw zoekt hij muzikale grenzen op, met als gevolg een aantal zeer fraaie nummers.
 
HET NUMMER
‘Liiines’ is het sleutelnummer van het optreden dat hij middenin de set opvoert. Dit liedje is wat melodieuzer en minder experimenteel dan veel van zijn andere materiaal. De uitvoering is ook nog eens strak, waarmee hij de twijfelaars in de zaal weet binnen te houden. 
 
PLUS
De Engelsman is erg goed in het zijn van zichzelf. Hij is uniek met de muziek die hij maakt. Zijn aparte dansjes, het gewrijf over zijn kale kop tijdens het zingen of het voortdurende ‘yeah’ en ‘ooh’ in nummers, het past hem allemaal. Daarnaast heeft hij een aantal hele sterke nummers in het repertoire zoals ‘Meltdown’ en ‘Survive it’. 
 
MIN
Ghostpoet gaat volledig op in zijn eigen muziek en performance. Daardoor heeft hij niet altijd door hoe zijn stemgeluid is. Met enige regelmaat brabbelt hij maar wat in de microfoon. Ook de uitgeklede versie van het liedje ‘Meltdown’ was niet goed getimed. De albumvariant is meer uptempo en dat was wat het optreden kon gebruiken in die fase.  
 
HET OORDEEL
Geef Ghostpoet een elektronisch kastje waar hij rare geluiden uit tovert en hij heeft zelf in ieder geval een topavond. Zijn enthousiasme werkt erg aanstekelijk ook al weet het publiek zich in eerste instantie geen raad met zijn muziek. Want hoe dans je op ritmes die elk ogenblik veranderen? Toch krijgt hij de voetjes van de vloer en weet hij steeds meer mensen vast te houden in de zaal. Hij heeft ongetwijfeld zieltjes gewonnen vanavond. Prima opener dus! 
 
CIJFER
8-