BASta! toont diversiteit met slechts één instrument

De veelzijdigheid van de contrabas

Ramon Keyzer | Foto's: Stephan Kaffa ,

Met slechts één contrabas een zaal weten te boeien is een uitdaging. Joris VanVinckenroye alias BASta! gaat deze uitdaging aan en speelt solo in The Palace. Een demonstratie van de veelzijdigheid van de contrabas.

HET CONCERT
BASta!, Crossing Border, The Palace, vrijdag 15 november 2013
 
DE MUZIEK
Contrabassist Joris van Vinckenroye speelde eerder in groepen als Aranis en Troissoeur. Vanavond speelt hij solo onder de naam BASta! in The Palace voor slechts een handjevol publiek. Laag voor laag bouwt hij zijn nummers op. Eerst een beat door te kloppen op de behuizing en snaren. Dat neemt hij op en speelt hij af waarna hij het nummer verder uitbouwt. Een baspartij, een melodie, instrumentaal refrein en dat allemaal uit dat ene instrument. Erg knap gedaan. Een mooie demonstratie van de veelzijdigheid van de contrabas.
 
PLUS
Met slechts één instrument een geluid van een band neerzetten is zeer kanp. Joris is een zeer begenadigd muzikant en één met zijn staande bas.
 
MIN
Hoe knap en hoe veel Joris uit zijn contrabas weet te halen, het blijft met één instrument, en zeker ook zonder zang, toch beperkt. Het loopen van jezelf is leuk maar wordt toch op een gegeven moment een kunstje. Daarbij is Joris niet bepaald een entertainer en moet hij het volledig van zijn spel hebben.
 
HET OORDEEL
Een indrukwekkende demonstratie van de veelzijdigheid van de contrabas, maar tegelijk ook weer beperkt.
 
CIJFER
6,5