Aidan Moffat zingt over eigen symptomen

Schot zingt over ziekte, alcohol en liefde terwijl hij drie biertjes weg tikt

Marleen Stoker | Foto's: Peisam Tsang ,

De zanger die voorheen in Arab Strap speelde krijgt het publiek vanavond maar moeilijk mee. De zanger lijkt om medelijden te vragen en maar weinig bezoekers zijn bereid hem dat te geven.

HET CONCERT
Aidan Moffat, Crossing Border, The Palace, zaterdag 16 november 2013
 
DE MUZIEK
Aidan maakt niet alleen muziek, ook draagt hij aan het eind van zijn show een ‘bedtime story’ voor.  Hij staat samen met zijn autoharp en zijn harmonium op het podium. Hij zingt over onderwerpen die hem het meest dwars lijken te zitten. Hij begeleidt zichzelf terwijl hij praktisch poëzie voordraagt. De nummers zijn duister en somber, maar daartegenover staat dat hij er tussendoor op los grapt.
 
HET NUMMER
'Last night' zet hem in een heel ander licht. Het wordt nu duidelijk dat hij een alcoholprobleem heeft. Zijn eerste glas bier gaat dan ook in twee slokken op. "Ik had mezelf wel aardig gevonden gisteravond," zingt hij. Hoe zal hij morgen tegen zijn ik van vandaag aankijken?
 
PLUS
Dat Schotse accent. Per definitie heb je een streepje voor als je spreekt met dat grappige, warme accent. Zijn teksten zitten erg goed in elkaar.
 
MIN
Weinig mensen komen weg met een nummer dat slechts één aanhoudende toon op een harmonium bestrijkt. Ook hij niet. Het optreden blijkt saai, en eigenlijk hoort Aidan op de literatuurafdeling thuis.
 
HET OORDEEL
Aidan heeft een leuke persoonlijkheid, maar hij maar zijn show laat te wensen over. Voor het publiek saai blijft het saai omdat er te weinig gebeurt op het podium. Na de eerste twee nummers slaat de helft van het publiek dan ook op de vlucht. De teksten op zijn muziek zijn fantastisch, maar zijn zelfmedelijden baant zich een weg naar de luisteraar waardoor er enige momenten later nogmaals een deel van het publiek besluit op te stappen.
 
CIJFER
6-