Villagers zit nog niet op haar hoogtepunt

“Crossing Border in drie woorden? Intrige, verlossing en tederheid”

Marleen Stoker ,

“Het voelt allemaal zo fris, ondanks dat we bijvoorbeeld oude synthesizers gebruiken!” Er zijn nog maar zeven shows verstreken van Villagers’ Winter Tour, maar nu al ervaart Conor O’Brien het als iets magisch. Na twee slopende jaren in een ‘cycle’ vast te hebben gezeten, bruist hij weer van de energie. Het album 'Awayland' heeft een nieuwe vaart achter de band gezet, en daar is hij op z’n zachtst gezegd erg gelukkig mee.

Villagers
Villagers komt in 2008 met haar eerste album. Nog voordat de artiesten bij een platenlabel zaten, waren ze al een jaar met het album aan het touren door moederland Ierland. Het vijftal is in totaal twee jaar bezig geweest met de tour, waarbij dat eerste album de rode draad was. Achteraf gezien beschrijft Conor die tijd als vermoeiend. “Steeds hetzelfde spelen, dat ben je op een gegeven moment zat. Je roest vast in iets, je valt in herhaling.”

Begin 2013 brengt Villagers haar tweede album uit. De muziek wordt beschreven als indierock, maar de elektronica-invloeden zijn op Awayland duidelijk aanwezig. “In principe ben ik wel tevreden met ons laatste album.” Conor prijst zichzelf niet de hemel in. Hij benadrukt vooral dat hij tijdens het maken van het album zoekende was, en in de war. “Dat straalt er ook wel van af. Het is een hele eerlijke plaat geworden, met veel minder symboliek dan het vorige. We draaien minder om de hete brij heen.” De frontman heeft zich met dit album begeven in een hele nieuwe wereld. Hij heeft zich bijvoorbeeld bezig gehouden met elektronische muziek. “Ik moest deze plaat gewoon zo maken,” zegt hij. “Ik kon niet anders.”

Awaylands
Conor maakte de muziek voornamelijk zelf, maar onlangs heeft dat plaats gemaakt voor meer. “Awayland heb ik in de eerste instantie zelf gemaakt. Ik heb er acht maanden aan gewerkt, en daarna heb ik nog een maandje met de band gezeten. Het is onvermijdelijk dat sommige dingen dan veranderen, maar in Tokyo hebben we pas voor het eerst echt iets samen gemaakt.” Daarbij moet wel verteld worden dat hij zelf de opzet had geschreven: Op zijn hotelkamer borrelde er een liedje in hem op. Tijdens de soundcheck liet hij het aan zijn bandleden horen, ze speelden het direct en kwamen uit op iets heel anders.

“Ik heb het gevoel dat we beter kunnen, we zitten in een opwaardse spiraal. We hebben ons hoogtepunt gewoon nog niet gehad.” Toch weet hij te vertellen wat tot nu toe de meeste indruk heeft gemaakt: de twee nominaties de Mercury Award. “Ik probeer eigenlijk te doen alsof het er niet toe doet, maar wie hou ik voor de gek? We willen met onze muziek een zo groot mogelijk publiek bereiken, en zo’n nominatie is een enorme boost.” Conor lijdt naar eigen zeggen aan het ‘imposter syndrome’, het voelt alsof ze het eigenlijk niet verdienen.

Crossing Border
Wat bijzonder is aan het optreden dat ze zullen geven op Crossing Border Den Haag, is dat het een samenwerking betreft tussen Villagers en Stargaze. Daar is wat uitleg bij nodig: Stargaze is een klassiek gezelschap, maar richt zich op samenwerking met artiesten die zich bezig houden met pop, folk, elektronica en minder in een hokje te plaatsen muziek. Vooral toetsenist Cormac Curran is blij met Stargaze: Hij heeft een klassieke opleiding gehad, en hij is volgens

Conor dan ook het bandlid dat zich het meeste met die nieuwe invloed bezig houdt. “We gaan in ieder geval wat nieuw materiaal ten gehore brengen, en we zijn erg benieuwd hoe dat hier wordt ontvangen. Nederlanders zijn nogal serieuze luisteraars, namelijk!” Conor en zijn band staan te popelen om te mogen spelen: “We waren erg blij dat we gevraagd werden, en we hebben ook erg hard gewerkt om bij de show in Den Haag iets bijzonders neer te zetten. Crossing Border 2013 met Stargaze in drie woorden? Intrige, verlossing en tederheid...”

De toekomst
Als de Winter Tour is afgelopen en de drukte voorbij, gaat Conor eerst een week met zijn familie naar zijn broer in Kopenhagen, die onlangs vader is geworden. “als ik terug kom sluit ik mezelf waarschijnlijk gedurende heel januari en februari op, om aan nieuw materiaal te werken.” En nieuw materiaal, daarvan hebben ze genoeg. Tussen de regels door wordt het duidelijk. Ze willen weer aan een nieuw album gaan werken.

Ook meldt Conor voorzichtig dat de mogelijkheid bestaat dat ze begin 2014 een nummer apart gaan uitbrengen. Dat nummer zal veel zeggen over de manier waarop de band door gaat. “De samenwerking met Stargaze zal ons ongetwijfeld op een nieuw spoor zetten. We zullen die ervaring met ons meenemen, en dat zal ook een uitwerking hebben op de muziek die we maken.” Kortom, iets nieuws voor Villagersfans om zich op te verheugen.

Villagers is op vrijdag 15 november om 21.00 uur te zien in The Royal (Koninklijke Schouwburg) tijdens Crossing Border.