The Leisure Society: “Wes Anderson mag onze nieuwe clip maken”

Wedstrijd voor fanvideo voor nieuwe single

Judith Laanen ,

De Britse indiefolkband The Leisure Society speelt dit weekend op Crossing Border. Speciaal voor hun nieuwe single schreef de band een clipwedstrijd uit. 3voor12 Den Haag belde met zanger Nick Hemming over zijn voorliefde voor animatie: “Toen ik klein was maakte ik modellen van klei.”

Wat doe je als je telkens mooie fanvideo’s krijgt opgestuurd? Dan schrijf je voor de video van je volgende single een wedstrijd uit natuurlijk. Dat bedacht The Leisure Society zo’n drie weken geleden, en aldus geschiedde. Op de website van de band kun je een pakket aan informatie downloaden: van uitleg van het thema van het nummer ('Tearing the arches down' van het dit jaar uitgekomen derde album 'Alone Aboard The Ark', red.) tot de audio en de specificaties voor het VEVO-kanaal van de band waaraan je clip moet voldoen. De deadline voor het insturen is 25 november, dus Nederlandse clipmakers: je hebt nog even.

BAFTA-winnaar jureert clipinzendingen
Niemand minder dan de Britse acteur en regisseur Paddy Considine, een jeugdvriend van Hemming, neemt de jurering van de ingezonden video’s op zich. Considine speelde in de eerste indiepoprockband waar Hemming deel van uitmaakte, She Talks To Angels. Daar speelde ook filmregisseur Shane Meadows in, die in 2004 het aangrijpende en beklemmende drama Dead Man’s Shoes afleverde, waar Considine één van de hoofdrollen in had. 
 
Daarna richtte Considine zich met met succes op regie, benadrukt Hemming: “Zijn eerste korte film werd direct onderscheiden met een BAFTA (belangrijkste Britse filmprijs) en zijn eerste film Tyrannosaur (2011) werd ook overladen met prijzen. Zijn talent is vrij misselijkmakend.” Maar je kent hem misschien ook wel uit de videoclip 'Leave before the lights come on' van Arctic Monkeys.
 
De band heeft nog geen video’s binnen en Hemming weet ook niet wat hij kan verwachten. “Ik hoop dat het een beetje goed gaat, anders zitten we straks bij onze grootste show tot nu toe (in Shepherd’s Bush, red.), met een probleem, haha! We laten de video daar namelijk zien als we het nummer spelen.”
 
Wes Anderson
Als Hemming in een ideale wereld leefde, maakte de Amerikaanse regisseur Wes Anderson de volgende videoclip van The Leisure Society. Anderson is namelijk Hemmings favoriete regisseur aller tijden. Anderson is bekend van zijn absurdistische humorvolle films zoals Moonrise Kingdom, maar ook The Life Aquatic, Rushmore en The Royal Tenenbaums. “Wes Andersons oog voor detail spreekt me in alle opzichten aan: de kostuums, het decor van de set, het script en de muziek; alles past perfect bij elkaar. Voor The Life Aquatic heeft hij een dwarsdoorsnede van het schip gemaakt waarop ze filmen, krankzinnig eigenlijk.” Ook de soms wat spaarzame, afstandelijke dialogen weten volgens Hemming op de juiste momenten een grote emotionele impact te genereren: “Zoals het moment waarop Team Zissou de haai in The Life Aquatic voor het eerst ziet (video).”
 
Animatiekunst
The Leisure Society heeft, dankzij Hemmings fascinatie voor deze kunstvorm, animatie hoog in het vaandel staan. Twee singles hebben een geanimeerde video gekregen: 'Save it for someone who cares' en 'Fight for everyone'. Een Britse animatielegende die Hemming koestert is Oliver Postgate. Die maakte in de jaren zeventig furore met kinderseries als Bagpuss (zie video), Ivor the Engine en Clangers. “Er zijn wel wat parallellen te trekken tussen Anderson en de warme nostalgie van alles dat Postgate maakte. Grappig genoeg voelde ik eenzelfde soort nostalgie toen ik op ons nieuwe album ‘Alone Aboard The Arc’ een mellotron bespeelde. Het voelde alsof ik communiceerde met de geest van Postgate door een keyboard uit de jaren ‘60.” 
 
Postgate maakte alles met de hand, en juist daarom leek het op iets dat je ook zelf thuis kon knutselen, vertelt Hemming. “Ik denk dat ik daarom als kind kleimodellen maakte, vanwege de mogelijkheid van het creeren van een wereld en het verwennen van je fantasie. Jammer genoeg heb ik de stap naar stop-motion camerawerk nooit gemaakt.”
 
The Leisure Society kiest...The Shins - 'The rifle’s spiral'
Last but not least: we vragen Hemming om een van zijn favoriete muziekvideo’s uit te kiezen. Dat wordt 'The rifle’s spiral' van de Amerikaanse indieband The Shins. “Deze video is verschrikkelijk mooi tot stand gekomen. Het is een wat macabere animatie, maar vol met interessante ideeen en beelden.”
 

The Leisure Society is op zaterdag 16 november om 19.30 uur te zien in The Raven (Nationaal Toneel) tijdens Crossing Border.