Waterpop 2013: Sfeerverslag

Foto's en reacties van een geslaagde dag

Marleen Stoker, Tessa Bentvelsen | Foto's: Jan Rijk, Wouter Vellekoop, Stephan Kaffa, Linda Bruggeman ,

Geen festival overleeft het zonder zijn publiek. Mensen die zich vermaken - of soms ook niet - op een mooie zomerdag. Drank, muziek en zon. En sommigen hebben er ook nog een heel mooi verhaal bij.

Waterpop is officieel nog niet begonnen als er al geluid over het terrein schalt. Om kwart voor een heeft jon Tarifa al twee volledige nummers gespeeld terwijl hij eigenlijk pas een uur later hoeft te beginnen. Het is prettig vermaak voor het handje vol mensen - vooral met kinderen die speciaal zijn gekomen voor Hippe Gasten - die extra vroeg hun huis hebben verlaten.
 

Het duurt niet lang of we spotten Smeagol uit Lord of the Rings. Onder het masker zit een 28-jarige man die door het leven gaat als Jan. Zijn dag is nog maar net begonnen maar hij vertelt ons dat het voelt alsof hij al uren op het terrein is. 'Ik ga over twee weken trouwen en nu moet ik allemaal opdrachten doen met dit masker op en het pak aan.' Jan staat nog een lange dag te wachten. Hij heeft nu al moeite met de opdrachten en ze zullen er niet makkelijker op worden. Als hij niet met een topless vrouw op de foto gaat en de rest van de opdrachten volbrengt, mag hij niet het terrein af van zijn vrienden. We stellen voor om een man met pruik te vinden, die wil vast topless op de foto. We laten Jan snel achter, half bang voor de outfit, half omdat hij nog een lange weg te gaan heeft vandaag.

Mw. van Leeuwen uit Wateringen staat samen met haar man bijna vooraan bij Sólstafir. “Gelukkig heeft mijn man vandaag zijn fototoestel niet meegenomen”, zegt ze. Volgens haar maakt hij overal foto’s van en hebben ze thuis een externe harde schijf staan met nog zo’n 5000 foto’s erop. Ze wonen dicht bij Waterpop, daarom zijn ze meestal wel van de partij. “Hij maakt dan foto’s en ik ga mee. We doen alles samen!” Maar vandaag heeft haar man zijn hand om die van haar, in plaats van om zijn fototoestel.

Gerrit en Casper zijn hier met z'n tweeën. Casper komt uit het Maasland en is 18 jaar vrijwilliger geweest op Waterpop. Werelds! Nu komt hij graag naar Sólstafir kijken. Gerrit, uit Den Haag, is eigenlijk meer meegesleurd door Casper maar het leek hem ook wel eens leuk om mee te maken. Goede kans dat ze er volgend jaar weer zijn.

Johnny Venema uit Ermelo is een groot fan van Sólstafir. Daarom is hij vandaag voor het eerst op Waterpop, gekleed in de merchandise van zijn favoriete band. Hij durft zichzelf wel een die-hard fan te noemen. Dat blijkt wel als hij vertelt dat hij eens naar Dublin is afgereisd om de IJslanders te zien spelen. Vanavond rijdt hij samen met een goede vriend weer anderhalf uur terug naar huis.

Peter uit Madestein is zeker voor de twintigste keer op Waterpop. Zoals ieder jaar is de sfeer weer fantastisch en daar komt hij vooral voor. Hij laat nu zelfs de uitwedstrijd van ADO Den Haag schieten (in Deventer) en verkiest de Wateringse wedstrijd boven een zure nederlaag.

Klaas van 18 - alhoewel wij denken dat hij Jasper heet en hem 28 schatten - komt uit Scheveningen. Het is zijn tweede keer op Waterpop. De gezelligheid en de chille atmosfeer vindt hij helemaal top. Een festival waar mensen niet over elkaar oordelen qua hoe ze zijn. Wat bands betreft is hij hier vandaag vooral om Hausmagger te zien.

“Ik woon hier 200 meter vandaan. Technisch gezien is dit dus gewoon mijn achtertuin." Wateringen is nu eenmaal Jesse Gardien's dorp en daarom gaat hij “van het begin tot het einde, elk jaar!” Jesse is al even op zoek naar een band die hij niet kende maar wel verpletterend goed vond. Na wat 3VOOR12 onderzoek blijkt dat Sunday Sun te zijn.