Schollenpop 2013: Sfeerverslag

Publieksreacties en de leukste foto's

Jan Rijk, Ramond Jaggessar, Wouter Vellekoop, Peter Balkema en Linda Bruggeman ,

Zoals bij elk ander festival draait het ook bij Schollenpop niet uitsluitend om alle leuke bands en acts op het podium. Minstens net zo belangrijk zijn het publiek en de sfeer op, in dit geval, het zonnige Zuiderstrand. Ook dit jaar waren er weer voldoende leuke, mooie momenten en even zoveel leuke, mooie mensen. Geniet hier na met de leukste sfeer- en publieksfoto’s!

Bij huisdieren die door hun baasje mee worden genomen naar een festival op het strand denk je al gauw aan honden. Maar Barend dacht daar heel anders over, die neemt gewoon zijn Wijffie mee. En zijn vrouw. Want Wijffie is een vrouwtjesleguaan! Oordoppen heeft het op de schouders van haar baasje rustende reptiel niet nodig: “Ze trekt zich toch niets aan van die herrie”. Na vorig jaar is dit de tweede keer dat Barend en z’n vrouw naar Schollenpop zijn gekomen. Niet speciaal voor een bepaalde band maar meer om van alles te bekijken. Zelf trekt hij inmiddels behoorlijk bekijks met Wijffie want veel bezoekers willen maar al te graag met de leguaan op de foto.

Lard uit Scheveningen bezoekt Schollenpop dit jaar al voor de achtste keer. Volgens hem is het festival zo leuk vanwege de typisch Scheveningse sfeer. "Schollenpop is gewoon een samenzijn van allemaal bekenden. Wat ik geweldig vind is dat het een gratis festival is en blijft." De Utrechtse Kaas is vandaag voor de tweede keer op Schollenpop. De eerste keer dat hij naar het festival op het strand kwam, was in 2006 toen Fish de line-up aanvoerde. Wat betreft de line-up hebben de mannen nog wel wat verzoekjes. Joris: "Er zou meer ska en dansbare muziek moeten komen." En dan volgt een lange lijst met namen die ze op hun verlanglijstje voor de volgende edities van Schollenpop hebben staan: Volbeat, Dropkick Murphys en The Cat Empire uit Australië voeren dat lijstje aan.

Eigenlijk storen we meneer Van Heese een beetje. Vol trots staat hij naar het optreden van Neighbour Neighbour te luisteren. Dat is niet opmerkelijk als je bedenkt dat zijn zoon Vincent in die band speelt. Meneer Van Heese is speciaal voor dit optreden naar Schollenpop gekomen. Het is zijn eerste keer hier, maar tot nu toe bevalt het hem prima hier op het strand.  

Voor Mauro uit Wassenaar is het de eerste keer Schollenpop. Ik heb verder toch niets te doen vandaag. Alleen die wind is een beetje jammer.” Hij kent geen enkele band die op de programmering staat. Verder vindt Mauro alles duur hier, zelfs de wc’s. “Meestal ga ik naar gratis festivals, onlangs nog naar Werfpop in Leiden. Daar hebben ze gratis dixies, het bier was 2,20 euro en smaakte ook nog beter.” Zelf houdt hij van metal. “Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest of Vanderbuyst hadden niet misstaan op dit festival. Ik mis hier de metal, maar gelukkig is er ook een stonerrock band (Komatsu). 

Voor Marit uit Alkmaar en Dion uit Amersfoort is het ook de eerste keer Schollenpop. “We wisten niets van dit festival af en komen eigenlijk voor zon, zee en strand. We hebben net Kraantje Pappie en Nielson gehoord en hebben nu wel genoeg gezien.” 

 Mike uit Den Haag is voor het derde jaar crew/vrijwilliger/steward op Schollenpop. “Het is hier altijd zo gezellig, dat komt ook door het positieve publiek, zelfs als het in het verleden regende.” Gelukkig is het nu prachtig weer.
“We moeten het strand wel afkaderen, anders gaan mensen hun eigen drinken meenemen. Elk jaar hopen we dat dit mooie festival weer door kan gaan. De subsidies moeten blijven!”

Thomas, Nathan en Aram zijn dit jaar voor de eerste keer naar het Zuiderstrand gekomen. Ze komen uit Den Haag en hoorden toevallig van een vriend dat Schollenpop vandaag was. "De line-up vinden we tot nu toe een beetje tegenvallen. We willen wat meer elektronische muziek horen." 

 Margreet uit Delft komt net aan op Schollenpop en heeft nog niets kunnen zien. “Met Zwarte Cross net achter de rug en Lowlands in het vooruitzicht heb ik me totaal niet kunnen voorbereiden op de programmering hier. Als het noodweer was geweest, was ik niet gekomen.” Gelukkig is dat niet het geval en gaat ze nu genieten van de relaxte sfeer en fijne mensen. De acts die ze niet kent, laat ze over zich heenkomen.

 Nikki uit Nootdorp en Michael uit Delft zijn voor het eerst op Schollenpop. Nikki komt voornamelijk voor Soul Sister Dance Revolution, maar ook voor de rest van de programmering. “Ik ben gek op Kensington en vindt dat de band nog maar een keer op Schollenpop moet komen.” Michael komt voor Nielson, maar ook om te netwerken; hij is zelf namelijk ook artiest. Daarnaast houdt hij veel van festivals. “Graag wil ik Bruno Mars een keer op dit festival zien. Het strand is een prachtige locatie.”

Draco uit Scheveningen is al de hele dag enthousiast en danst zijn benen uit zijn lijf. “Als ik kan, kom ik elk jaar. Tijdens het optreden van Kraantje Pappie hadden we een publieke conversatie, na het optreden ben ik nog bij hem backstage geweest, we houden allebei van rappen, het leven, de mensen. Ik blijf de hele dag hier.” Het liefst ziet hij volgend jaar zichzelf met Kraantje Pappie samen terug op Schollenpop.