Jazz Festival Delft pakt uit

Tom Browne na twintig jaar weer in Nederland

Cok Jouvenaar ,

Op 16, 17 en 18 augustus staat de binnenstad van Delft weer in het teken van Jazz. Voor de negentwintigste keer vindt dan het Jazz festival Delft plaats. De organisatie heeft weer een puik programma neer gezet. 3voor12 Den Haag sprak met Mirjam van Leijenhorst, publiciteitsmedewerker van het Jazzfestival.

Sinds het North Sea Jazz festival naar Rotterdam is verhuisd, The Hague Jazz uitgelopen is op een fiasco - het werd failliet verklaard in 2011 en kostte Den Haag bijna twee ton - en Pure Jazz in de vergetelheid is geraakt, hebben wij in Den Haag alleen nog Jazz in de Gracht. Een kleinschalig, maar oergezellig tafereel rondom de bierkade. Voor het echte jazzachtige geweld moeten we een klein stukje fietsen langs de vliet naar Delft. De studentenstad brengt sinds jaar en dag een eigen variant, het Jazz festival Delft.

“Volgend jaar bestaan we dertig jaar en is een jubileum.” Mirjam van Leijenhorst is trots en praat vol overgave over het festival. Het festival is gratis en is qua programma in de loop der jaren wat breder geworden. “Vroeger was het bijna uitsluitend traditionele jazz, loopbands en dixieland. De laatste jaren is er ook veel aanbod van soul, funk, blues en moderne jazz. Er was toen maar één podium, nu zijn het twintig plekken.” Van Leijenhorst is samen met anderen het hele jaar bezig om van dit jazzfestival een groot succes te maken. “Iedereen doet het vrijwillig. We zijn allemaal liefhebbers van jazz. Gedurende het jaar doen we veel ideeën op en onze programmeur is ontzettend actief. Hij gaat enorm veel naar optredens. In november, na het festival komen de eerste demo’s en tips binnen. We krijgen ongeveer 1500 demo’s binnen.”

Ondanks het onbezoldigde karakter heeft het festival best een grote naam in het Nederlandse jazzland. Begin juli staat het North Sea Jazz in de agenda en midden augustus dit Delftse jazzfeestje. “Het is een aanvulling op het North Sea Jazz festival. Dat is voor ons inspiratie om ideeën op te doen. North Sea is echt een hoogtepunt, wel kost dat weekend je snel 200 tot 300 euro. Bij ons is het tegenovergestelde. Drie dagen gratis muziek waarbij je ook flink los kan gaan.”

Tijdens de eerste edities stond er alleen wat op de zondagochtend op het programma. “De laatste jaren hebben we er een vette zondag aan vastgeplakt en is dit erg succesvol geworden. Dit vindt plaats op een groot podium bij de stadswijk Poptahof. Vanwege de hoeveelheid studenten die hier wonen werd hier ook een programma neer gezet. De eerste jaren was het een aparte stichting met de naam ‘Jazz in the Park’. Dit is uitgegroeid tot een feest tussen de 1600 en 2200 bezoekers. Het programma is vooral gericht op de studenten en de multiculti, zoals Rob van der Wouw en Nueva Manteca. Het is een iets ander programma dan in de binnenstad."

Regelmatig pakt de programmering zeer goed uit. Een act die dit jaar geprogrammeerd staat kan twee jaar later zelfs internationaal zijn doorgebroken. “Maria Mendes stond in 2010 bij ons," vertelt Van Leijenhorst, "en is nu doorgebroken. We programmeren acts die relatief onbekend zijn of net op het punt staan om door te breken. We zitten natuurlijk met de kosten.”

Dit jaar komt de grote ster Tom Browne, bekend van de hit ‘Funkin for Jamaica’ uit begin jaren tachtig. “De doelstelling was om vier internationale acts naar het festival te halen. Een van de bestuursleden kwam op het idee om dit via crowdfunding te doen. Het is momenteel het toverwoord, maar dit heeft goed uitgepakt. Enkele bestuursleden zijn naar New York gegaan en zijn in diverse clubs gaan kijken. Via via kwamen ze in contact met Tom Browne. Hij had er veel zin om te komen.” Van Leijenhorst vertelt dat de organisatie speciaal voor Brown een minitour heeft uitgezet. “Tijdens het festival speelt Browne twee verschillende sets. Een funkset en een set gebaseerd op jazz. Hij wordt dan begeleid door lui van het conservatorium, die hiervoor auditie hebben gedaan. Voorafgaand aan dit optreden geeft hij twee try-outs. Op 15 augustus in studio de Veste in Leiden en op 16 in JJ MusicHouse in Zoetermeer. De 18e speelt Browne in Paradiso in Amsterdam.”

Lezers van 3voor12 Den Haag kunnen bij één van de try-outs aanwezig zijn door contact op te nemen met de organisatie. Naast Browne staan ook Bl3nder, Downside Up, Kasba, Nueva Manteca en Kizzy McHugh op het programma. Voor up-to-date info linken we je door naar de website: http://jazzfestivaldelft.nl