Fucked Up in het Paard van Troje

Keihard rocken en knuffelen

Tekst en Fotografie: Stephan Kaffa ,

Fucked Up is een Canadese hardcore-punkband uit Toronto die werd opgericht in 2001, en in 2009 met het album The Chemistry of Common Life, de Polaris Music Prize voor het beste Canadese album won. Met Cooper in het voorprogramma, stelt Fucked Up met hun (inmiddels) legendarische performance niemand teleur.

Het Haagse Cooper staat voor het eerst sinds december 2012 weer eens in Nederland op een podium. 
De drie heren spelen (de vooral) nieuwe liedjes in rap tempo achter elkaar. Het nieuwe album van Cooper langspeler, simpelweg Cooper genaamd, komt binnenkort uit en zanger/gitarist René van der Zee kan het niet laten om dit bij ieder nieuw nummer even te melden. Wel fijn, want we weten nu al dat het weer een heerlijke plaat wordt!
Het lijkt erop dat er flink wat familie, vrienden en zelfs leerlingen van de bandleden in de zaal staan, ondanks deze wetenschap speelt Cooper alsof hun leven er van af hangt.
Cooper had het tempo er flink in zitten maar de hoofdact wist dat compleet te overtreffen. 

Op het moment dat de Canadese formatie Fucked Up het podium betreedt lijkt alles nog redelijk rustig van start te gaan. De 3 gitaristen en drummer ogen jong, fris en hip. De nerdy bassiste lijkt net haar baan bij de bibliotheek te hebben opgezegd en zelfs de forse zanger Pink Eyes (Damian Abraham) komt nog rustig over. Niet kort daarna, gaan alle remmen los.

De voormalig Polaris Music Prize winnaars (in 2009 wonnen ze deze prijs voor beste Canadese muziekalbum) zetten alle versterkers op elf en het hoge tempo lijkt geen enkele seconde minder te worden.
Frontman Pink Eyes (ondertussen half ontkleed) rent, springt en schreeuwt als een wilde man op het podium, maar ook midden in de zaal!
Tussen de tracks door legt hij uit dat ze van Nederland houden, niet alleen vanwege de beste (support-)punkbands maar ook vanwege onze liberale opvattingen en vrije keuzemogelijkheden.
Fucked Up walst als een stoomtrein door hun repertoire maar vergeet ondertussen niet te entertainen (al is het alleen al door het publiek te knuffelen).