Alternatief plan Spuiforum krijgt meer tijd

Radiostilte rond Haags cultuurpaleis

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De gemeente Den Haag en actiegroep Dooievaar zijn deze week begonnen met het uitwerken van een alternatief bouwplan voor het Spuiforum, het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Gedurende deze besprekingen hebben beide partijen besloten een radiostilte in acht te nemen. Ook is er besloten meer tijd uit te trekken voor het uitwerken van het alternatieve bouwplan.

Het bouwplan van architectengroep Dooievaar wordt nu niet in september maar pas in oktober voorgelegd aan de Haagse gemeenteraad. Werkgroep Dooievaar gaat uit van renovatie van de bestaande zalen en het gebruik van het leegstaande ministerie achter de theaters. De komende weken wordt het plan verder uitgewerkt in workshops onder leiding van een onafhankelijk projectleider. Werkgroep Dooievaar is blij met de manier waarop de gemeente haar plan wil onderzoeken en uitwerken en is ervan overtuigd dat het voorstel nu een serieuze kans krijgt. De verschillende partijen hebben besloten om de komende weken niets over de uitwerking van de plannen naar buiten te brengen. Deze week werd het eerste werkoverleg gehouden.
 
Naast de gemeente Den Haag en Dooievaar zijn ook het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater betrokken bij het onderzoek naar het alternatieve bouwplan. Ook werkt de architect die het Spuiforum heeft ontworpen mee aan de uitwerking van de plannen. In juli stemde de gemeenteraad in met het vrijgeven 181 miljoen euro voor een cultureel complex, maar of dat geld gebruikt wordt voor nieuwbouw of renovatie, hangt af van de uitwerking van de plannen.