Record Store Day 2013; wat kochten we eigenlijk?

“Platen blijven leuker dan zo een digitaal dingetje”

Tessa Bentvelsen | Foto's: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Op Record Store Day draait het niet alleen om het zien van leuke bands maar ook (en voor de platenzaakeigenaren vooral) om het kopen van lp’s en cd’s in de hoop dat platenzaken niet verdwijnen. Wij vroegen een de mensen in Delft naar hun aankoop.

David
Is dit jouw vaste platenzaak? 
“Dit is mijn platenboer sinds ik acht jaar ben.” 
Wat heb je gekocht? 
"De LP van Mad Season, een legendarische grungeband uit de jaren ’90 met leden van Pearl Jam, Screaming Trees en Alice in Chains. Deze plaat is bijna niet op vinyl te krijgen, nu op RSD wel. En Biffy Clyro, dat is mijn favoriete band. Zij brengen bijna nooit iets op vinyl uit, dit is een speciale RSD single.”
De buit is dus binnen. Zijn er nog optredens waar je voor blijft hangen? 
"Ik kom voor Mozes and the Firstborn, Palio Superspeed Donkey, Rats on Rafts en Boef en de Gelogeerde Aap. Ik doe digitale marketing voor hun label, leuk om ze op RSD te zien optreden.”
 
Anja Buaauw 
U heeft een plaat van Kensington gekocht, waarom deze plaat?
“Ik vind de band sowieso goed, maar ik ben hier niet speciaal voor naartoe gekomen. Ik blijf gewoon heel de dag. Natuurlijk ga ik wel even tussendoor wat drinken en eten, maar ik probeer ook alles te zien dat er komt.”
Vanaf hoe laat was u er dan al?
“Ik was er al vanaf het begin, dus om half elf. Het was alleen wel vroeg, vooral als je de avond ervoor ook nog naar een concert bent geweest. Dat was namelijk Moke in Vlaardingen, maar ik kan morgen gelukkig uitslapen.”
Een heuse muziekliefhebber dus! Bent u ook een platenliefhebber?
“Tegenwoordig heb ik meer met cd’s, maar platen zijn ook wel leuk voor de heb. We hebben thuis wel ergens een platenspeler, maar die is ergens opgeborgen en in ieder geval niet aangesloten.”
Wat heeft u nog meer gekocht?
“Verder nog helemaal niets. Als ik vandaag leuke dingen zie dan koop ik het wel. Dat doe ik ook meestal bij concerten, als de band het goed doet dan koop ik wat van ze.”
 
Ingrid van Ieperen
Een cd van Claw Boys Claw dus, heeft u nog meer gekocht?
“Nee, alleen één van Claw Boys Claw. Ik ben ook speciaal gekomen om de band te zien spelen en ga straks ook weer meteen weg.”
Waarom per se Claw Boys Claw?
“Ik ben van dezelfde leeftijd als de zanger, zo midden vijftig, en ik ben al vanaf de begintijd fan. Ik vind dit altijd sowieso heel leuk, zo’n Record Store Day. Ik ben dan ook een grote muziekliefhebber.”
Gaat u dan ook vaak naar concerten?
“Niet heel vaak, maar gisteren trad mijn dochter op en die moet vanavond weer optreden dus daar ga ik dan wel naartoe. Grote concerten hoeven van mij ook niet zo.”
 
Yori
Wat heb je gekocht?
“Een LP van Phosphorescent, dat is americana en een beetje countryachtig. Ik ken hem pas net. Dan download ik het en als het goed genoeg is, koop ik er wat van. Ik weet ook eigenlijk niets over hem, maar hij speelt binnenkort in Rotterdam waar ik naartoe ga. Daarom wilde ik de plaat ook graag hebben.”
Ga je nog andere lp’s kopen?
“Misschien als ik wat tegen kom dat ik goed vind. Ik duik zo nog even Sounds in en dan kijk ik daar.”
Wat heb je vandaag al gezien?
“Ik zou het niet weten, we staan hier lekker een biertje te drinken. We zijn ook wat ontwetend hier naartoe gekomen. Palio Superspeed Donkey hebben we in ieder geval gezien, die waren wel goed. Ik weet ook niet wie er net heeft gespeeld, ik dacht eigenlijk Claw Boys Claw?” 
Helemaal juist! Blijf je nog lang hangen?
“Sticks & Moon leek me wel tof, maar dat is helaas afgelast. Ik moet ook eigenlijk weer gaan studeren, dus ik blijf niet heel lang meer hangen. Even kijken wat ik nog mee pikken in het zonnetje.”
 
Jack
U  heeft het nieuwe album van Claw Boys Claw, verder nog iets gekocht?
“Verder heb ik niets gekocht. Ik ben dan ook speciaal voor Claw Boys Claw gekomen en heb hiervoor niets gezien en ga zo ook meteen weer weg want ik moet nog voorbereidingen treffen voor mijn verjaardag. Ik ben vandaag veertig geworden.”
Toch nog op uw verjaardag hier naartoe gekomen?
“Ja, dat vond ik wel leuk, het is weer eens wat anders. Het is ook leuk dat ik dan die mannen van de band even kan spreken en een handtekening kan krijgen. Het is ook een mooie hoes en de handtekeningen maakt het bijzonder.”
 
Connor Boshuijer
Wat heb je gekocht?
“De single van John Coffey, ‘Sticks and stones’. Hij is volgens mij vandaag speciaal voor Record Store Day in de verkoop gegaan. Ik vind het sowieso een heel vet nummer en er staat een nieuw nummer op dat nog niet eerder is uitgebracht.”
Wat vind je zo leuk aan John Coffey?
“De manier waarop ze verschillende muziekstijlen bij elkaar brengen. Het is heel hard en bruut maar toch heel catchy.”
Ga je verder nog wat kopen?
“Ik ga straks nog even rondkijken in Sounds en zie dan wel of ik nog wat koop.”
Zijn er nog bands die je vandaag wil zien?
“Ik kwam voor Birth of Joy en voor de rest zie ik wel wat er speelt. Ik blijf in ieder geval nog wel even hangen. Toen ik hier aan kwam was Claw Boys Claw net klaar. Die had ik eigenlijk ook wel willen zien, maar ze spelen ineens heel veel showtjes dus ik zie ze nog wel een keer.”
 
Linda en Chris
De dvd ‘Searching for Sugar Man’, waar gaat dat over?
Chris: “Dat gaat over een Zuid-Amerikaan die een soort van Elvis in Zuid-Afrika is en die nu bekend is geworden en ook aan het touren is. Jarenlang hebben ze gedacht dat hij dood was.”
Linda: “Er was een meisje uit Zuid-Amerika en die had die cd meegenomen naar Zuid-Afrika waardoor hij daar heel populair is geworden terwijl Sugar Man dat niet wist. Hij dacht dat hij was geflopt in Amerika en was daardoor depressief, tot hij erachter kwam dat hij heel bekend is in Zuid-Afrika. We hebben al veel erover gehoord dus daarom wilden we de dvd hebben.”
En waarom hebben jullie Fleetwood Mac gekocht?
Linda: “Mijn vader had de cd’s en die heeft hij heel vaak beluisterd. Daarom kende ik het ook al heel goed. Nu komt het weer een beetje terug, dus ik vond het een leuke aankoop en toevoeging aan de collectie.”
Hebben jullie al veel optredens gezien vandaag?
Chris: “Een paar, Claw Boys Claw net en een klein stukje van Palio Superspeed Donkey, wat gaaf was. Ik denk ook dat we wel de rest van de dag blijven hangen. Het is hier altijd wel leuk. Het is dan ook het derde jaar dat we hier komen.”
Wat is dan het leuke aan vandaag?
Linda: “Dat de bands zo dichtbij staan en dat het in je eigen stad is.”
Chris: “En natuurlijk de platenzaken. Ik vind het wel belangrijk dat mensen blijven investeren in cd’s en platen. Dit soort winkels moet blijven. Het is altijd leuk om een platenzaak binnen te lopen. Vinyl blijft nog altijd leuker dan zo een digitaal dingetje.”