Record Store Day 2013; Sounds Delft, Plexus en Vinyl Grove

The Peptones presenteert EP ‘Profondeville’

Lilianne Laan en Jorgen van de Burgt | Foto’s: Peter Balkema ,

Zaterdag 20 april was ook voor de vaste klanten van Sounds Delft, Plexus (aka ’t Platenmanneke) en Vinyl Grove in Den Haag een uitstekende reden om langs te gaan bij hun favoriete platenhandelaar en lekker lang te blijven hangen. Met optredens van lokale bands, taart, goodie bags en natuurlijk het beste persoonlijke muziekadvies werden hier op Record Store Day de regulars in de watten gelegd.

Weliswaar geen monster line-up van 23 bands zoals bij de buren, maar ook platenzaak Plexus doet mee met Record Store Day. De RSD klant mag een verrassingspakket verwachten met onder andere een Antilounge album en een verzamelaar met Nederlandse funk. We vragen platenmanneke Martin Kollaart naar het verloop van de dag: hard gaan uiteraard de voorspelbare RSD-hits. “Er is daarnaast veel vraag naar een paar speciale releases die nergens te krijgen zijn. We hebben ook niet alles in huis; meer dan 300 releases is gewoon te veel. Ik hoop dat dit aantal volgend jaar gehalveerd wordt en dan betere kwaliteit. Er zit een hoop onzin tussen, dingen die normaal ook al in de bakken staan. Daar zijn geen klanten voor.” Lachend voegt hij toe: “En ik hou niet van gekleurd vinyl. Vinyl moet zwart zijn en niet kraken!” (LL)

Ook bij Sounds Delft is het goed vol. Een poster aan de deur verraadt een last-minute instore van I am the law. De releases van Pink Floyd, David Bowie en Coldplay gaan hier als warme broodjes. Een re-release die door Sounds zelf wordt aanbevolen is TR-909, van hiphopper Scoolly D. Transparante flexidiscs met een heel boekwerk erbij. Dringen aan de toonbank dus en om het feestje compleet te maken draait DJ Bas de hele dag het beste van de 300 speciale releases. Delftse band I am the law doet eind van de middag een klein, unplugged setje tussen het winkelend publiek. De samenzang tussen de drie besnorde heren trekt langzaam maar zeker meer bekijks. Ongetwijfeld levert het optreden voor zowel de Sounds als voor I am the law meer plaatverkopen op. (LL/JvdB)

Bij Haagse vinylspecialist Vinyl Grove is het volgens eigenaar Ramesh Soekhoe iedere dag Recordstore Day: hapjes, drankjes en klanten die langer blijven hangen dan ze van plan waren. Toch gaat het vinyl ook hier vandaag rapper over de toonbank dan op een normale zaterdag: de koplopers zijn echter niet David Bowie en Coldplay maar Mad Season en, jawel, de nieuwe EP van The Peptones.
 
De Haagse Peptones spelen in de namiddag een paar korte sets. Het is een semi-akoestisch voorproefje van hun EP-presentatie die later op de avond in 330live plaatsvindt. De garagerock van The Peptones klinkt in de simpele set-up een beetje bluegrasserig en voor dat extra je-ne-sais-quoi hebben ze een kinderxylofoon meegebracht. Het instrument moet het gebruikelijke orgel vervangen, wat hilarische xylofoonsolo’s oplevert. Toetsenist Bram Willems weet echter aardig raad met het ding en eerlijk is eerlijk, het getingel klinkt verrekte subtiel over die gitaren heen.
 

Uiteraard wordt de hele EP ‘Profondeville’ gespeeld - stuk voor stuk levendige, shake-your-booty rock ’n’ rollnummers. We krijgen het er warm van. Zo warm zelfs dat de band na een paar sets een transformatie ondergaat: de xylofoon ruimt baan voor een kolos van een koebel en er worden hoedjes opgezet tegen de brandende tropenzon. Colorado maakt plaats voor Suriname: hier zijn de Suritones. Net zulke lekkere rock ’n’ roll, nu met grote Surinaamse passie gebracht voor een publiek dat de slappe lach heeft, hierdoor aangemoedigd door de allesvernietigende koebel die de albumhoezen bijna van de muren doet trillen. Muzikaal doen de Suritones niet onder voor hun koudbloedige evenknieën en het is dan ook geen wonder dat The Peptones’ EP’s daarna als broodjes bakkeljauw over de toonbank gaan. De schaal met pecanpie gaat nog een keer rond, favoriete LP’s krijgen nog een spin en het blijft nog lang gezellig in de Vinyl Grove. Kom daar maar eens om op Spotify of iTunes. (LL)