NiCad speelt Korzo plat met verrassend optreden NiCad speelt Korzo plat met verrassend optreden

Derde album ‘For The Good’ gepresenteerd

, Mandy van Leeuwen | Foto’s: Peisam Tsang

NiCad speelt Korzo plat met verrassend optreden

Derde album ‘For The Good’ gepresenteerd

Mandy van Leeuwen | Foto’s: Peisam Tsang ,

NiCad noemt zich dé internationale rockband van Den Haag. Met vijf bandleden die afkomstig zijn uit evenveel verschillende landen is het niet de vraag hoe de band aan deze omschrijving is gekomen. Na het succesvolle tweede album ‘The Hill’, uit 2008, bleef het lange tijd stil rond het gezelschap. Zanger Kyle Timon Dukes benadrukt de lange weg die het vijftal heeft bewandeld om tot een nieuw pronkstukje te komen: maar liefst drie jaar hebben ze eraan gewerkt. “We had two babies”, grapt hij illustratief. Vrijdag 26 april was het dan eindelijk toch zo ver: de bandleden waren herenigd en presenteerden het nieuwe album ‘For The Good’. Met een uitgebalanceerde show vol verrassingen liet NiCad in Theater Korzo overtuigend zien dat het de tijd goed heeft benut.

Gespannen start
In de goed gevulde zaal van het theater beleeft NiCad een wat ongemakkelijk aanvoelende start van het optreden. De show begint met een lange stilte. De bandleden lopen één voor één naar hun plaats op het podium, terwijl een paar sfeervolle blauwe lichten deze handelingen in alle stilte kracht bijzetten. Het effect van de stilte komt desondanks niet helemaal uit de verf: door een achtergrondruis en het gefluister van enkele aanwezigen verslapt de aandacht aan het eind van de iets te lange stilte. Heel geleidelijk wordt dan toch eindelijk, beginnend bij minimalistische computertoontjes, het aantal geluiden opgebouwd, totdat uiteindelijk een volwaardig nummer uit de boxen knalt. Zanger Kyle Timon staat dan nog wat verloren op de grote open plek die voor hem is gecreëerd op het podium. Zijn, opzettelijk, geforceerde bewegingen lijken misplaatst bij het prille begin van het optreden. Het effect dat hij in zijn stem legt, doet kinderlijk en krampachtig aan. Nog in het eerste nummer ‘Quaker gun’ maakt de band een groei door. De spanning verdwijnt voorzichtig van de gezichten en er is plaats voor een voorzichtig lachje. De kop is eraf.
 
Verrassing na verrassing
In de volgende nummers komt de band alleen maar beter in de show, tot een perfecte flow gevonden lijkt te zijn. Even soepel als indrukwekkend volgen de verrassingen die NiCad in petto heeft elkaar in razend tempo op. De eerste verrassing is een originele animatie tijdens het nummer ‘For the good’: voor het optreden zijn, volledig in stijl met de website en de clip, in de foyer gezichtsuitdrukkingen van aanwezigen gefilmd. Als deze ter ondersteuning van het nummer worden getoond, levert dit de nodige lachsalvo’s op in het publiek. In vrijwel ieder volgend nummer weet NiCad op muzikaal gebied te verrassen. Terwijl violist Noa enthousiast het podium opspringt en wordt voorgesteld, verschijnt direct een heus orkestje op het podium. Violen, een trombone en een accordeon voegen feilloos in en worden vervolgens weer even gemakkelijk opgevolgd door een strijkorkest. Niet alleen gastmuzikanten worden hierbij ingezet: enkele bandleden van NiCad wisselen zelf ook gemakkelijk van instrument. Daarnaast heeft de oud-drummer van de band, die later deze avond afscheid neemt, verschillende taken op het podium. Tegen het eind van de presentatie van het nieuwe album komt de band met een nieuwe climax: zeven zangeressen betreden het podium en de zanger krijgt het publiek zover om mee te zingen. 
 
Memorabel optreden
Waar de opbouw naar het optreden niet optimaal tot uiting kwam, kent de eerste set zelf een weergaloze opbouw. Tot de pauze is het ademloos luisteren en kan het publiek zich alleen maar laten verwonderen. Na de pauze neemt oud-drummer Gilad Woltsovitch, die op het nieuwe album overigens nog wel de drums voor zijn rekening heeft genomen, zijn vertrouwde plaats weer in. Ter gelegenheid van zijn afscheid speelt NiCad nog een tweede set met oudere nummers. Hoewel de band zich weer volledig geeft en een voortreffelijk optreden neerzet, weet ze de spanningsboog die in de eerste set is opgebouwd niet te evenaren. Desondanks kan het publiek zonder twijfel terugkijken op een memorabel optreden. 
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag