Neighbour Neigbour heeft geleerd van de fouten van So What

"We maken nu betere en verstandigere keuzes"

Willemijn de Koning ,

So What was de naam vorig jaar meer dan zat. Daarom veranderden de vier heren die in Neighbour Neighbour en begonnen zij hiermee aan een nieuw hoofdstuk in hun carrière. Nu, driekwart jaar later, is deze nog steeds hechte vriendengroep verkozen tot 3voor12 Den Haag Selecteert act. Tijd voor een babbeltje dus.

Spijt van de naamsverandering hebben de jongens niet. "Ik ben blij dat we de naam hebben veranderd. Nu kan ik onze naam met trots uitspreken. So What hebben we bedacht toen we twaalf waren, dat kwam gewoon onze strot uit. Het ging ook heel soepel. We zaten gewoon bij elkaar en vonden het allemaal tijd voor een andere naam. Als er één moment is geweest om het te doen, dan was dat het." De heren zijn er ook van overtuigd dat de naam Neighbour Neighbour beter is dan So What. "Neighbour Neighbour heeft een lading; wij zijn een van de weinige bandjes, uit de tijd dat wij begonnen, die nog bestaan. Ik denk dat we bij elkaar zijn gebleven omdat we goede vrienden zijn. Andere bandjes hadden op hun hoogtepunt misschien gezegd 'that's it', maar wij niet."
 
De naam is misschien veranderd, maar de muziek niet. "Het was nooit het doel So What te veranderen, dus het wordt dan ook niet veel anders. Maar we zijn alle vier individueel wel ontwikkeld als mens en muzikant dus Neighbour Neighbour is gewoon een logisch voortvloeisel van wat So What geweest is." Joeri moet daar nog even wat aan toevoegen: "Het is eerder natuurlijke progressie. Twee gasten uit de band hebben op het conservatorium gezeten, dus logisch dat je dan beter wordt dan toen we in de brugklas zaten en alleen maar meisjes zoenden. We maken echter niet expres andere muziek of zo." 
 
Ook al blijft de muziek voor een groot deel hetzelfde, of is dat misschien zelfs beter geworden, het blijft moeilijk een band met een nieuwe naam nieuw leven in te blazen. "We hebben nog steeds al die ervaring van optredens, een album en de tijd in Amerika, dat is niet weg. Natuurlijk moeten we op het pad die we nu bewandelen al die dingen weer doen en dat gaan we ook doen, maar stap voor stap. We hebben er ook negen jaar over gedaan om te komen bij hetgeen we hebben bereikt als So What dus we verwachten nu ook niet dat we dat allemaal meteen weer gaan bereiken." Wel zijn ze als band wat meer volwassen geworden. "We zien nu de importantie van dingen. Vroeger deden we een moord om bij Giel Beelen te spelen. Nu niet meer. Dus ik denk dat we nu betere en verstandigere keuzes maken. We zeggen niet zomaar ja tegen elke platenmaatschappij. We gaan sowieso weer fouten maken maar van de fouten die we hebben gemaakt, hebben we geleerd."
 
Met Neighbour Neighbour willen de heren het dan ook verder gaan schoppen dan dat ze met So What hebben gedaan. "In de ideale situatie hoeven we niet meer naar ons werk en zouden we geld verdienen met muziek. Dat is het doel, omdat we dan doen wat we het liefst doen." Maar, zoals al eerder werd gezegd, wel stapje voor stapje. Dat betekent dat de band eerst de eerste EP als Neighbour Neighbour af moet maken. "We hebben net de rough edits binnengekregen en toen dachten we 'het is er nog, het heeft weer die sparkle'. De catchyness die we met So What hadden, hebben we nu ook, alleen dan wat meer volwassen. We hebben nu vijf a zes nummers waarmee we evenveel denken te kunnen bereiken als de tien nummers op ons vorige album."
 
Het album ‘Tiptoes’ heeft de band uit kunnen brengen dankzij Sellaband, dat toen het populairste crowdfunding podium was voor artiesten. Hiermee wist de band 50.000 dollar te halen waarmee het debuutalbum geboren was. Toch kiezen de heren er nu voor de EP niet uit te brengen via crowdfunding, en dat heeft een reden. "We staan niet negatief tegenover crowdunfunding maar Sellaband heeft voor ons niet optimaal gewerkt. We hebben er nu bewust voor gekozen om de EP uit eigen zak te betalen om Nederland eerst te laten horen hoe Neighbour Neighbour klinkt. Dan willen we kijken wat er gebeurt. Het is puur promotiemateriaal."
 
Wanneer dat promotiemateriaal uitkomt, blijft echter nog vaag. "We zijn nu heel voorzichtig met het uitbrengen van nieuw materiaal. Het is wel jammer dat we op zo'n goed moment moeten wachten. Je hebt iets moois gemaakt en dan wil je ook vol trots laten zien wat je gemaakt hebt, maar ons vorige album hebben we in de zomer uitgebracht omdat alle platenmaatschappijen dat adviseerden en dat was niet goed. Dat is dus zo'n voorbeeld van wat we toen als So What niet goed gedaan hebben en nu dus niet meer doen. Waarschijnlijk komt de EP dus pas na de zomer uit, ergens in de herfst."

Woensdag 24 april speelt Neighbour Neighbour in De SuperMarkt tijdens de Versafdeling. Aanvang 21.00 uur, gratis entree.