We Have Band leeft in vreugde

“Muziek is geen wiskunde, het is iets waar je van moet houden”

Tessa Bentvelsen ,

De avond voordat koningin Beatrix als prinses der Nederlanden door het leven gaat, moet Den Haag natuurlijk eerst op zijn kop gezet worden door het Life I Live Festival. We spreken met Darren Bancroft van de Engelse band We Have Band over het optreden op het festival, de nieuwe cd en over negatieve kritiek... en hij kreeg natuurlijk een goed lesje hoe te gedragen tijdens de Koninginnenacht.

De telefoon gaat nog maar net over en nog geen twee seconden later is er al gerommel aan de andere kant van de lijn te horen. “Hold on one second”, zegt de nu al vriendelijk klinkende man. Zijn Britse accent is bijna deftig te noemen. Na wat gerommel en gestommel is Darren Bancroft terug bij zijn telefoon. “Hiiiiii, how are you?”, is het eerste dat de welgemanierde drummer, zanger en sampler zegt. Samen met Thomas en Dede Wegg-Prosser - die met elkaar getrouwd zijn - maakt hij deel uit van een band die in de loop van de jaren heel wisselend is beoordeeld door critici.
 
Kritiek
Zo liep iedereen met het drietal weg toen in 2010 het eerste album ‘WHB’ uit kwam, maar vonden meesten het tweede album ‘Ternion’ uit 2012 te anders en te langzaam. “Maar wat is het nut van albums maken die allemaal hetzelfde klinken?”, vraagt Bancroft zich af. “Toen we aan het tweede album begonnen, wisten we dat het anders zou gaan klinken dan de eerste maar dat was iets dat wij accepteerden.” De band probeerde juist een stapje verder te gaan dan ‘WHB’ door meer met de teksten en verhalen van de nummers te doen. Maar hoe ga je om met kritiek vanuit verschillende hoeken? Terwijl sommige bands uit elkaar gaan door een slechte recensie, is het voor Bancroft en co. verre van een groot probleem. Ze hechten juist heel weinig waarde aan wat critici zeggen en juist veel meer waarde aan wat hun luisteraars ervan vinden. “Wat we al vanaf het begin af aan hebben geleerd, is dat je als band in een soort van etalage staat met alles dat je doet en waarop je ook beoordeeld wordt. Uiteindelijk is muziek geen moeilijke wiskunde, het is gewoon iets waar je van moet houden. De enige manier om in de toekomst niet bang te zijn voor kritiek, is om te realiseren dat iedereen zijn eigen mening heeft.”
 
Nieuw album
Dat is dan ook hoe de band erin staat. De drie zijn nog even trots op beide albums als toen ze net uit kwamen en een derde zit er ook al aan te komen. “Het is moeilijk om op lange termijn muziek te blijven maken dus we zijn heel blij dat we afgelopen juli begonnen zijn aan het derde album. We zijn aan het opnemen en schrijven en hopen eind dit jaar een single uit te brengen, maar dat ligt ook aan de platenmaatschappij en aan hoe ver wij zijn.” Een groot verschil met het opnemen van de vorige albums en het nieuw album, is dat de band nu een eigen studio heeft in Oost Londen. Dat betekent opstaan, naar de studio gaan om daar de hele dag te werken en dan weer naar huis gaan. Bij de eerste plaat was dat wel anders, toen werden de nummers opgenomen tussen Thomas en Dede’s huis in Londen en het huis van Thomas’ grootouders in Wales.
 
Bovendien was ‘Ternion’ vooral een productie die voortkwam uit het hevige touren en niet rusten. “De studio in Londen is een geweldige persoonlijke plek waar we kunnen komen en ons op ons gemak voelen.” Het nieuwe album wordt een mix van de twee eerste albums, maar dan nog beter, unieker en met heel veel plezier. “We hopen dat de combinatie van die twee albums iets opwindends oplevert. Als schrijver en zanger wil je altijd je vaardigheden verder ontwikkelen, net zoals een atleet die steeds sneller wil rennen, maar we hoeven niet een bepaalde award ermee binnen te slepen. We willen alleen onze muziek delen met de mensen en dat zij het ook leuk vinden.”
 
Life I Live Festival
Nu we volledig op de hoogte zijn gesteld van de actuele ontwikkelingen rondom de band, is het tijd om het over het optreden op het Life I Live Festival te hebben. Wat weet je al van Koninginnedag en -nacht in Nederland? “Ik weet wel iets. Het is heel gek, toch? Iedereen heeft dan toch een speciale kleur aan?” Iedereen draagt die dag oranje. “Oh ja! Dat wist ik! Volgens mij hebben we ooit een keer in Nederland gespeeld op Koninginnedag, maar ik weet niet meer precies wanneer. Het is altijd leuk om ergens te zijn waar je kunt meedoen aan een nationaal feest dat wij nog niet kennen. Maar we moeten wel weten wat jullie tradities zijn.”
 
De band heeft er in ieder geval zin in. “I think it’s going to be wild! We zijn ook nog nooit eerder in Den Haag geweest. Meestal kennen we de plekken al waar we optreden, maar het is leuk om weer eens ergens te zijn waar we helemaal niets kennen en ook niet weten wat we kunnen verwachten. Voor ons is het ook een behoorlijk avontuur.” En waarom moeten de Hagenaars dan eigenlijk naar het optreden van We Have Band komen? “Als je ons kent, kom dan kijken. Als je ons niet kent en je wil iets nieuws ontdekken, kom dan ook kijken. We hebben het gewoon altijd heel erg leuk op het podium en meestal hebben mensen in het publiek het ook heel leuk. En als je ons ziet, kom ons dan even gedag zeggen. Meestal lopen we wat rond na het concert.”
 
We Have Band speelt op maandag 29 april tijdens het Life I Live Festival om 00.00 uur op  het Kerkplein.