Festivals “een kwestie van ontdekken” voor Mister and Mississippi

“Ik vind het echt bijzonder dat mensen gaan douchen, in de auto stappen en ons optreden gaan”

Willemijn de Koning ,

Mister and Mississippi timmert hard aan de weg. Na een veel en graag geziene gast te zijn geweest tijdens de Popronde, bracht de band in januari haar titelloze debuutalbum uit dat gevolgd werd door een nu al bijna uitverkochte clubtour. Op maandag 29 april staan de vier bandleden op het Life I Live Festival. Tijd voor een praatje dus.

We spreken Danny, gitarist van de folkband, die nog verbaasd is over alles wat de laatste tijd op hen afgekomen is. "Alles is vanaf dit jaar echt flink gaan lopen. We waren al blij dat de releaseparty was uitverkocht. Dat is toch een mijlpaal waar je naartoe werkt. Je bent lang bezig met de plaat en het opbouwen van een fanbase en dan komt alles samen in een vol Tivoli. Dat was echt een van mijn hoogtepunten. Nu zitten we midden in de clubtour, waarvan al negen optredens zijn uitverkocht. Ik vind het echt bijzonder dat mensen gaan douchen, in de auto stappen en naar Mister and Mississippi gaan."

Verwacht hadden ze deze commotie toch niet helemaal. "Er was wel een soort buzz gaande, we werden de belofte voor 2013 genoemd. Maar we hadden het gevoel dat we dat moesten waarmaken en dat moest in januari gaan gebeuren op Noorderslag en in De Wereld Draait Door. Het kon natuurlijk twee kanten opgaan en het is gelukkig goed gegaan." En dat had iedereen door, vooral de recensenten. "Onze plaat werd goed ontvangen, we kregen vijf sterren in De Telegraaf, en in recensies van onze live optredens werd geschreven dat we live nog meer indruk maakten." De ultieme bevestiging voor hun goede werk kwam van 3FM. Het radiostations nomineerde de folkband voor een 3FM Award in de categorie Beste Nieuwkomer en voor de Serious Talent Award. "Het is echt bizar als je kijkt waar je tussen staat, maar wel heel leuk. Vorig jaar zagen we andere bands als Kensington ook groeien en nu zijn we samen genomineerd. Dat is wel een beetje wennen, maar wel tof."
 
Waarom de band het zo goed doet, denkt Danny wel te weten. "De zang en gitaar is meestal klein maar soms kan het ook echt kneiterhard zijn. Het contrast is dus groot en dat is voor het publiek interessant. Een setting van vier mensen is ook uniek. Wat wij doen, wordt misschien al wel in Duitsland en andere landen gedaan, maar in Nederland zie je het nog niet heel veel en daarom is er behoefte aan." Als de succesformule hier zo goed werkt terwijl we dit soort muziek niet eens gewend zijn, hoe zal dat dan met andere landen gaan? Staat de band niet te trappelen om over de grenzen te gaan spelen? "Ik heb me zelf altijd eerst op Nederland gefocust, maar het lijkt me wel tof om uiteindelijk over de grens te gaan. Het hoeft niet gelijk heel groot, bijvoorbeeld België is al nieuw. Het publiek is dan ook meteen al anders, Belgen zijn een heel lief publiek. Voor ons is dat wel fijn omdat je de energie kunt opbouwen. In Nederland hebben we vaak energiek publiek die zin heeft in een feestje, en het van daaruit intiem maken, is moeilijker."
 
Maar eerst is de band prominent aanwezig op de vele festivals in Nederland dit seizoen. De band trapte het festivalseizoen al af op Paaspop. "Voor mijn gevoel was dit ons eerste grote festival. Het was even wennen, want de muziek die we maken heeft een andere sfeer dan vele andere bands die op festivals spelen, maar het beviel heel goed. Ik denk wel dat we goed op een festival passen, maar we moeten goed opletten en het op de juiste manier benaderen. De rust van bepaalde nummers kan soms juist goed werken, maar op een groot veld moet je dat bijvoorbeeld weer niet doen. Dat zijn ontdekkingen die we doen. Voor clubs hebben we nu een set die we goed vinden werken, maar nu gaan we kijken wat goed werkt en wat fijn speelt op festivals. Het is gewoon weer een kwestie van ontdekken." 
 
Op het Live I Live Festival is de ontdekkingstour waarschijnlijk voorbij en is er een mooie set ontwikkeld die perfect past op dit soort festivals. Misschien gaat de band zelfs een of twee nieuwe nummers doen. "Maar de plaat is net uit, dus het is niet echt nodig. We gaan vooral in het najaar weer nieuwe liedjes testen. Zo weet je hoe het valt bij het publiek. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan bij de Popronde en dat heeft ons klaar gestoomd voor dit jaar."
 
Mister and Mississippi speelt op maandag 29 april om 20.15 uur op De Plaats