Jungle By Night wil nog het liefst naar Afrika

Afrikaanse invloeden gaan Den Haag omarmen

Cok Jouvenaar ,

Negen jonge Amsterdammers noemen zich Jungle By Night en op maandagavond 29 april trakteren zij Den Haag op een waar feestje. Tijdens de derde editie van het Life I Live Festival is de kans groot dat dit één van de grote smaakmakers wordt. Een echt Oranjefeest zal het niet gaan worden, weet tenorsaxofonist Pieter van Exter ons al te melden.

Jungle By Night is hot. Twee jaar na het verschijnen van hun debuut EP staat niets deze band nog in de weg. Lowlands, North Sea Jazz en diverse malen in een uitverkocht Paradiso. Binnenkort te gast op het festival van De Wereld Draait Door en inmiddels staat de teller op dik 120 optredens voor 2013. Het lijkt vanzelf te gaan met deze band. Of het nu een kleine zaal is of een immens podium op een buitenfestival, de band draait er de hand niet voor om. Dit belooft een schot in de roos te worden tijdens het Life I Live Festival.
 
Ook treedt de band op 30 april in Amsterdam tijdens de kroning. Wellicht dat er een bewerking van het Wilhelmus opgenomen wordt op de setlist? “Daar hebben we nog niet over nagedacht. Op 30 april releasen we onze nieuwe single, hierdoor heeft het al iets feestelijks. Het wordt echt een groot feest.” Wie de muziek van Jungle By Night kent weet dat dit geen grootspraak is. Van meet af aan is het raak en gaat het publiek compleet los. “In een clubshow bouwen we meer op. Maar de uitwerking is hetzelfde. Aan het eind van de set in er niet veel verschil met een zaal of festival.”
 
In het buitenland hebben de heren eveneens voet aan de grond gekregen. Dit jaar staan shows gepland in ondermeer Griekenland, Duitsland, Rusland, Frankrijk en Turkije. Pieter kijkt vooral uit naar Groot Brittannië alwaar Jungle By Night zal optreden tijdens het Rhythmtree Festival op het Isle Of Wight. “Daar treden ook enkele van onze voorbeelden op. We verheugen ons op Duitsland, daar hebben we maar één keer eerder opgetreden. Optreden in het buitenland is sowieso anders. Het verschilt echt per land. België is heel ingetogen. Je denkt dat het publiek het niet leuk vindt, maar na afloop komen ze naar je toe en blijkt dat ze het te gek vonden. Frankrijk is heel anders. Daar genieten de mensen meer van de muziek.” 
 
In de Nederlandse muziekscene wordt de band soms vergeleken met New Cool Collective. “Dat zie ik echt als een compliment. Dit is één van mijn favoriete bands. Net als wij hebben zij ook een hoop lol op het podium met dezelfde energie.” Wie het cv van Jungle By Night bekijkt, ziet dat het één het ander opvolgt. En met succes. Wat moet je dan nog als je al op het North Sea Jazz festival het gespeeld. Een stapje hoger wordt lastig. “Het is nooit onze bedoeling geweest. Na anderhalf jaar stonden we al op North Sea Jazz en ondertussen hebben we al twee keer op Lowlands gestaan. We kijken niet echt vooruit. We willen gewoon lol hebben. Het is allemaal wel een stimulans om door te gaan. Het is te gek om dit te mogen doen.”
 
De jonge band brengt een overtuigende mix van afrobeat, funk, dub, ethiojazz en rock. Diverse keren mocht de band het podium delen met - zoals de band het zelf zegt - hun muzikale peetvaders, Mulatu Astatke, Orchestre Poly-Ritmo de Cotonou, Seun Kuti (zoon van inspiratiebron de legendarische Fela Kuti) en meesterdrummer Tony Allen. Deze laatste riep na een optreden in Parijs dat Jungle By Night de toekomst van de afrobeat is. “Het was een eer om in die voorprogramma’s te staan.” Toch staat er één ding op het wenslijstje. Optreden in Afrika. “Het is een droom om daar eens op te treden. Vooral in Mali, want daar komt de beste muziek vandaan, maar het is een heel gedoe om daar met negen man op tournee te gaan. Het is lastig nu, met al die onveilige toestanden daar. Maar wie weet in de toekomst…”