Italiaanse hartenbreker Azzurro Diamanti klaar om Nederland te veroveren Italiaanse hartenbreker Azzurro Diamanti klaar om Nederland te veroveren

Feest, strandballen, liefde en felle neonlichten

, Remco van der Ham

Italiaanse hartenbreker Azzurro Diamanti klaar om Nederland te veroveren

Feest, strandballen, liefde en felle neonlichten

Remco van der Ham ,

Dat Haagse muzikanten graag muzikale voet in het buitenland zetten weten we al lang, maar andersom gebeurt dat natuurlijk ook. De Italiaanse zanger Azzurro Diamanti is er zo een. Hij verruilde een Italiaanse badplaats voor een Nederlandse en probeert nu in Den Haag net zo’n fenomeen te worden als in thuishaven Rimini. Diamanti sloot muzikale vriendschap met de Haagse italo-/waveband Lippi Lippi en dook de studio in. Het eerste resultaat van deze muzikale samenwerking wordt aanstaande zondag 7 april gepresenteerd in PIP. Voor de release van single ‘Streets of Rimini’ is bovendien nog een alleraardigste support opgetrommeld; het Deense Truboweekend.

Als zoon van de eigenaar van een club in Rimini wordt de italo-muziek bij Azzurro Diamanti met de paplepel ingegoten. Als kleine bambino zit hij tussen italo-grootheden als Ken Laszlo, Miko Mission en Sabrina Salerno (die van die grote (hit) ‘Boys’ inderdaad) die regelmatig in de club optraden. Diamanti weet dan ook al snel dat ook zijn toekomst in de muziek ligt. “Ik playbackte al hun liedjes op verjaardagen en schoolfeestjes.” Zijn carrière wordt gelanceerd als Azzurro in contact komt met Silver Pozzoli. “Samen met mijn vader en zusje bezocht ik een keer zijn studio. Van Silver mocht ik een keer wat inzingen en zo vond hij in mij een nieuw talent. Ik vond het magisch, die muzikale klik die we hadden vergeet ik nooit meer. Hij heeft mij een podium gegeven en techniek om mij als zanger te kunnen uiten.”

Het flamboyante fenomeen heeft al snel succes in de clubs van Rimini, maar daar komt in 2006 een abrupt einde aan als hij wordt getroffen door een zeldzaam virus en twee jaar lang bedlegerig is. Hij overwint de ziekte en besluit zijn zangcarrière weer op te pakken. Via een gemeenschappelijke vriend van zijn zus (Bianca Diamanti) verhuist hij in 2010 naar Den Haag waar hij samen met Lippi Lippi zijn sound verder ontwikkelt. “Voorheen kende ik vrijwel alleen de Italiaanse benadering van disco. In Den Haag kwam ik in aanraking met andere invloeden, zoals disco en electro.” Zijn Italiaanse fans waren echter niet allemaal even amused dat hun idool naar Nederland verkaste. “Ik krijg te maken met wisselende fanmails. De ene vindt me een landverrader, de ander is blij dat ik mijzelf op de kaart probeer te zetten in het buitenland en staat volledig achter me. Ik hoop er in Nederland er een hoop bij te krijgen! Ach, you win some, you lose some.”

De fanbase in Nederland groeit dan ook gestaag, getuige ook de duizenden likes op zijn Facebook-pagina. Diamanti heeft wel een verklaring voor de succes. “Ik deel graag mijn lief en leed met de mensen en daarom blijf ik altijd dicht bij mezelf. Ik schaam me niet om mijn fouten toe te geven en zing er juist over. Ik denk dat veel mensen dat sympathiek vinden. Daarnaast hou ik van glitter en glamour en draag ik altijd Italiaans design. Een beetje patriottisme is nooit verkeerd en mensen uit Nederland zullen het vast heel exotisch vinden.” Niet alleen zijn muziek spreekt aan. Met zijn ogen als twee helderblauwe diamanten wist hij al heel wat Haagse vrouwen- (en mannen-)harten op hol te brengen. “Ik hou van blonde vrouwen. Vroeger had ik een poster van zangeres en actrice Vivien Vee op mijn kamer, die hing eerst in de club van mijn vader en op een avond heb ik die gestolen en onder mijn truitje mee naar huis gesmokkeld. Zij is nog steeds mijn droomvrouw, ook al is ze nu inmiddels oud. Weten jullie misschien een bella donna die op haar lijkt? Liefst niet ouder dan 25.”
 
Zondag komt dan eindelijk zijn nieuwe single uit, ‘Streets of Rimini’ (hier te beluisteren). “Het is een echte partytrack. Het is vrolijk, zomers en je krijg gelijk zin om te dansen. Ik hoop dat ‘ie het goed gaat doen in de clubs en op festivals, maar over het algemeen heb ik er een goed gevoel over.” De presentatie in PIP belooft dan ook een feestje te worden. “Verwacht strandballen, liefde en felle neonlichten. De spaghettisound zal je naar het warme Italië brengen en de boel op Haagse stelten zetten. Een hoop spektakel en mooie mensen, maar vooral een avond waar er flink gedanst gaat worden. De Deense supportact Turboweekend zal hier zeker aan bijdragen!”
 
Singlepresentatie Azzurro Diamanti
+ supportact Turboweekend
Zondag 7 april @ Pip, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur / Entree: 5 euro
Eerste 50 bezoekers ontvangen vinyl kopie van EP
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag