Eve’s Fall belooft fris en gevarieerd geluid in catchy metalsongs Eve’s Fall belooft fris en gevarieerd geluid in catchy metalsongs

Debuutalbum gepresenteerd in de SuperMarkt

, Mandy van Leeuwen

Eve’s Fall belooft fris en gevarieerd geluid in catchy metalsongs

Debuutalbum gepresenteerd in de SuperMarkt

Mandy van Leeuwen ,

“Eve’s Fall is een metalband met popinvloeden en een beetje rockinvloeden. En we hebben een zangeres.” Als Johan van Heusden, gitarist van de band, het vertelt, klinkt het nog wat abstract. In gesprek met Eve’s Fall krijgt het plaatje echter steeds meer invulling. Eve’s Fall blijkt te staan voor verandering, een nieuw begin. Op 25 april presenteerde Eve’s Fall haar eerste album: ‘From here on’. En ook het album draait, zoals de naam al zegt, om een nieuw begin.

De bandleden lijken het in eerste instantie niet zo letterlijk te bedoelen, maar het gaat op: met hun nieuwe band Eve’s Fall zijn de ervaren muzikanten ook daadwerkelijk een nieuwe weg ingeslagen. Het vijftal streeft ernaar catchy songs neer te zetten, maar dan wel met het heftige van metal. Daarbij willen zij gebruik maken van elementen uit een brede range aan genres, precies wat past bij hun eigen brede muzikale interesse.

Eindelijk ‘losgaan’
Na het uiteenvallen van female fronted metalband Annatar konden vier van de oud-leden eindelijk “losgaan”, zoals zangeres Liesbeth Cordia het noemt. Al een tijdje leefde bij de vier bandleden de wens om een andere kant op te gaan met hun muziek: weg van het bombastische, naar een meer door pop beïnvloede, catchy stijl. Met het oprichten van een nieuwe band had het viertal eindelijk de kans dit idee vorm te geven. Het duurde niet lang voor de muzikanten in Josha Nuis, die op dat moment al een paar keer had ingevallen bij Annatar, een vijfde enthousiasteling vonden. “Wij hebben Josha gevraagd: ‘Heb je interesse als we deze kant opgaan, als we frissere, modernere muziek gaan maken? Zie je het dan zitten om vast te blijven?’ Toen zei hij: “Ja, dat lijkt me wél heel gaaf,” herinnert Johan zich. Josha bleek het laatste missende bandlid. Naar een nieuwe toetsenist werd weliswaar even gezocht, maar al snel werd er doelbewust voor gekozen deze zoektocht te staken: “Zo kunnen we zelf al onze toetsenpartijen schrijven en je komt veel makkelijker tot resultaat als je met minder mensen bent.”
 
Catchy metalsongs
Bij Eve’s Fall zul je dus geen bombastisch geluid horen. “Geen strijkorkestjes en koren en kerkorgels,” verzekert Johan. Wat Eve’s Fall wel belooft, is een catchy metalsound met invloeden uit veel verschillende genres, en daarmee een “fris en gevarieerd geluid”. Maar hoe klinkt dat en hoe krijgen ze dat voor elkaar? “Als mensen het aan mij vragen, zeg ik altijd dat we proberen popliedjes te schrijven, alleen dan heel heavy te spelen. Dus het klinkt als metal, maar het is eigenlijk een popsong,” legt Johan uit. Liesbeth vult hem aan: “Het is ook wel toegankelijker daardoor.” Daarnaast pikken de bandleden uit uiteenlopende muzikale genres die hen weten te boeien - en dat zijn er nogal wat - elementjes om in hun eigen muziek te verweven. “De toetsenpartijen zijn enerzijds geïnspireerd door jaren ’70 rock, zoals Led Zeppelin en Deep Purple. Oude orgels, een beetje overstuurde ouderwetse geluiden dus. Anderzijds gebruiken we moderne sounds die meer aan de dance-kant liggen, dus allemaal bliepjes en gekke geluidjes”, illustreert Johan.
 
‘From Here On’
Op het album ‘From Here On’ kan het publiek kennismaken met de catchy metalsound van deze nieuwe band. De titel van het album slaat op het nieuwe begin, maar niet alleen het nieuwe begin van Eve’s Fall zelf. “De teksten zijn in principe persoonlijk. Het zijn persoonlijke ervaringen van bandleden of van mensen die bandleden kennen,” vertelt Johan. Toch draaien ook deze, uit het leven gegrepen, teksten toevallig om verandering. De teksten waren al geschreven toen de bandleden dit centrale thema ontdekten in hun nummers. “Het was een soort van rode draad door al die teksten heen, waarin je echt kon zeggen: ‘ja, eigenlijk hebben ze één ding gemeen met z’n allen en dat is dat je óf iets achter je wilt laten om iets nieuws te beginnen óf ‘tot hier en niet verder en kijken naar iets beters’’,” legt Liesbeth uit. “Het is vooral een verandering van iets negatiefs naar iets positiefs,” aldus Johan.
 
Aanvullende muzikanten
Niet alleen over de sound en samenhang heeft Eve’s Fall nagedacht, de band heeft ook heel bewust gezocht naar muzikanten die hun medewerking wilden verlenen aan het album. Zo wist Eve’s Fall niemand minder dan gitarist Ad Sluijter, bekend van zijn tijd bij Epica en nu bandlid van Hangover Hero, te strikken om twee gitaarsolo’s in te spelen. “Hij was heel enthousiast”, geeft Johan aan. Terwijl de bandleden de bekende gitarist hadden gevraagd één solo in te spelen, koos hij er zelf voor om ook de solo van een tweede nummer voor zijn rekening te nemen. ‘Want ik vind die andere ook heel gaaf,’ had Ad Sluijter gezegd. “Hij heeft er ook echt zijn eigen ding van kunnen maken”, geeft Liesbeth tevreden aan. Het was dan ook een bewuste keuze van de band om hem hier alle gelegenheid voor te geven. Liesbeth vervolgt: “Bij iemand die zo veel coole dingen heeft gedaan en gewoon echt dingen op z’n naam heeft staan die solotechnisch fantastisch zijn, moet je gewoon zeggen: ‘carte blanche’, ga je gang maar. En dat is gewoon helemaal goed uit de verf gekomen.” Ook over de toetsenpartijen is de band meer dan te spreken. Deze zijn op het album ingespeeld door Len van de Laak. De bandleden schreven zelf toetsenpartijen, die zij vervolgens door de ervaren toetsenist lieten aanpassen, aanvullen en inspelen. “Hij heeft het opgepoetst. Het klinkt allemaal net wat toffer. Hij heeft echt die flow, waardoor het veel strakker en vetter klinkt”, geeft Liesbeth enthousiast aan. 
 
Verdere activiteiten
‘From Here On’ mag dan de eerste officiële kennismaking met Eve’s Fall zijn, de band heeft ook de afgelopen tijd al van zich laten horen. De bandleden brachten in februari een clip uit bij het nummer ‘Enough’. “Dit nummer laat heel goed zien wie we zijn, wat we doen. Het is echt een liedje dat in het midden staat van de muziek die we maken”, laat Johan weten. Liesbeth legt verder uit: “We hadden ook heel erg het gevoel dat we ons wilden voorstellen met die eerste clip.” De bandleden geven aan dat de reacties op de clip goed zijn geweest. Ook de optredens van de afgelopen tijd, waarbij ze de meeste nummers van het album al eens hebben gespeeld, zijn goed ontvangen. Zo wist Eve’s Fall al door te dringen tot de finale van Band Boost, die op 1 juni zal plaatsvinden. Ook ervaren de bandleden al van dichtbij dat de nieuwe metalsongs van de band inderdaad toegankelijk zijn en aanslaan, zoals Liesbeth typeert: “Van heel veel mensen in mijn omgeving, die normaal echt niet luisteren naar metal, hoor ik eigenlijk hele positieve geluiden. Dat het ook voor hen toegankelijk is.” Vanaf nu kan de luisteraar zelf beoordelen of het nieuwe begin een positieve verandering is geweest: is de nieuwe weg van Eve’s Fall inderdaad die stap vooruit en hoeven we niet meer achterom te kijken?
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag