Duitse metalband Dew-Scented ‘overgenomen’ door Haagse muzikanten

Wacken Open Air, Full Metal Cruise en Europese tour met Testament

Peisam Tsang | Foto's: Dew-Scented ,

Momenteel beleven vier Haagse muzikanten een wensdroom. In de van origine Duitse thrashmetal band Dew-Scented, dit jaar bestaat ze maar liefst twintig jaar, toeren Marvin Vriesde (gitaar), Rory Hansen (gitaar), Joost van der Graaf (bas) en Koen Herfst (drums) samen met Duitse zanger Leif Jensen door Europa. Avond na avond trekken de mannen samen met Testament en Bleed From Within volle zalen. Ook speelt Dew-Scented dit jaar op Full Metal Cruise en Wacken Open Air. Op het Trojan Metal Fest spelen ze zondag 7 april de enige Nederlandse show.

Dew-Scented bestaat al sinds 1992 en kan een demo en tien albums (alle titels beginnen met een kapitale i) op de conto schrijven. Dit jaar wordt daar ook nog het album ‘Insurgent’ aan toegevoegd. Marvin: “Het album is een compilatie van live opnames van eerder uitgebrachte nummers, bonusmateriaal van de laatste twee cd’s en twee nieuwe nummers. We staan daarmee stil bij het verleden, heden en de toekomst van de band.” Koen: “Het is een soort ’20 year anniversary’ release tussen de vorige plaat ‘Icarus’ en de komende plaat die we nu aan het schrijven zijn. Hij komt uit via Metal Blade op 27 mei in Europa. Prosthetic Records zal de cd in Noord-Amerika uitbrengen.”

Twintig jaar en zoveel albums is een hele prestatie, maar helemaal bijzonder is de aanwezigheid van vier Hagenezen in een Duitse band. Koen is daar trots op. “De laatste line-up werkte niet meer, waarop Marvin door Leif werd benaderd om een nieuwe plaat te schrijven. Hij had in het verleden al eerder met de band getourd. Marvin vroeg mij vervolgens om de plaat in te drummen en Joost heeft de bas ingespeeld. Toen Leif live wilde gaan, kwamen wij met onze gitarist Rory op de proppen. Sinds vorig jaar bestaat de band voor viervijfde deel uit Hagenezen en is er dus sprake van een Nederlands-Duitse band. Dit wordt door de Dew-Scented fans prima ontvangen.”

Het is niet de eerste wisseling van bezetting binnen de band. We tellen wel elf ex-Dew-Scented-leden. Marvin vertelt met een knipoog: “Eigenlijk zijn er vergeleken met acts als Anouk of Kane niet zoveel bandwisselingen geweest.” En vervolgt dan: “De redenen van vertrek waren ook uiteenlopend. De line-up is alleen bij de laatste twee albums compleet gewisseld, dat was wel rigoureus. Het belangrijkste is dat Leif het hart van de band is. Hij heeft al die jaren garant kunnen staan voor het onderscheidende en consistente geluid van de band, thrashmetal met een sterke deathmetal invloed.”
 
De hele tijd op elkaars lippen zitten tijdens het touren is vast een hele uitdaging. Koen: “Dat valt wel mee. Van tevoren hebben we in mijn oefenruimte in het Haags Pop Centrum gerepeteerd om ons voor te bereiden. Onze zanger komt uit Dortmund, dus qua afstand is dat prima te doen. Deze tour was relatief erg kort, slechts twee en een halve week, maar echt te gek. Dit is ook één van de gaafste tours die ik ooit heb gedaan. We deelden een nightliner met Bleed From Within, een opkomende band uit Schotland, waarmee we het erg goed konden vinden, net als met de gasten van Testament. In alle zalen werden we goed ontvangen, was er goede catering, douches en genoeg tijd om te soundchecken. Ook de crew van Testament was erg behulpzaam. We hebben dus een hoop nieuwe vrienden gemaakt.” Hoe zit zo’n tourdag er eigenlijk uit? “Meestal komen we in de ochtend aan, waarna we na het uitladen een paar uur hebben om de desbetreffende stad te checken. Daarna soundcheck, dan eten, zaal open, Bleed From Within, Dew-Scented en als headliner Testament. Daarna af en toe natuurlijk wel een feestje.”
 
Lange afstanden worden afgelegd tussen steden als Krakau, Berlijn, Keulen, Praag en Parijs. Marvin: “Het reizen met een nightliner maakt het touren een stuk comfortabeler. Je rijdt meestal ’s nachts naar de volgende stad terwijl je slaapt. Dus je komt uitgerust op de plaats van bestemming aan. We doen ook regelmatig shows met hotelovernachtingen en lange ritten overdag. Dat breekt je op den duur wel op. Maar zoals Koen aangeeft is een tour van twee en een halve week vrij kort, dus dat is goed te doen. De vrouwen blijven dan fijn thuis. Die hebben wel betere dingen te doen dan in een stinkende bus zitten.”
 
En de hoogtepunten tot nu toe? Koen reageert fanatiek: “De eerste show in Italië was meteen knallen voor een uitverkochte zaal (2000 man) en de afsluiter van de tour in Parijs was ook waanzinnig met een mega enthousiast publiek. Maar eigenlijk waren alle shows een groot succes.” En wat Marvin betreft: “Parijs was voor mij een absoluut hoogtepunt. De sfeer was perfect en we hadden zelfs onze eigen Michiel Eilbracht uit Den Haag mee om ons geluid te doen. Maar het feit dat we dit jaar op het Wacken-festival staan in Duitsland is zeker ook een vermelding als hoogtepunt waard. Dat is immers het allergrootste metalfestival ter wereld.”
 

Koen vult aan: “Dat we daar staan, is echt iets waar we heel trots op zijn en erg naar uitkijken. Daarnaast doen we ook Full Metal Cruise, een gaaf concept: veertig bands en tweeduizend metalheads één week lang op een cruiseschip. Dat wordt vast een groot feest.” Marvin: “De boot vertrekt uit Hamburg en vaart naar Londen en daarna via Parijs en Amsterdam, terug naar Hamburg. In deze steden meren we aan en zijn er shows georganiseerd aan land. We spelen die week twee keer aan boord en verder hangen we een beetje de toerist uit.” De Haagse muzikanten van Dew-Scented hebben daarnaast ook nog hun eigen bands, I Chaos, Bagga Bownz en Severe Torture. “Het valt prima te combineren. We beperken het aantal shows en houden rekening met de andere bands en natuurlijk elkaars banen. Tijdens het touren leer je natuurlijk veel nieuwe mensen kennen en dat legt ons geen windeieren”, aldus Koen.

De tour van Dew-Scented gemist? Geen kaartjes voor Wacken Open Air of Full Metal Cruise? Geen nood, de band speelt zondag 7 april in Paard van Troje tijdens het Trojan Metal Fest. Koen: “Verwacht van ons een snoeiharde set van een na zo’n tour goed op elkaar ingespeelde band. Elke avond ging het publiek los met hier en daar een flinke pit. Kijken hoe dat in het Paard gaat! Iedereen uit (de buurt van) Den Haag die van metal houdt, zou hier bij moeten zijn.” Marvin: “En natuurlijk ook twee coole shows van onze vrienden uit de regio, Nailgun Massacre en Anatomy Of I. We kennen die mannen ook al jaren en dit is voor het eerst dat we met elkaar het podium delen.”