Valerie Branoux’ soundtrack voor de herfst

“Zittend is de prettigste houding om naar onze muziek te luisteren”

Tessa Bentvelsen | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Op de Herman Brood Academie weten ze wel hoe je muziek moet maken, want voor de tweede maand op rij hebben we Herman Brood-talenten in de rubriek 3voor12 Den Haag Selecteert. Na Project Bongo is de keuze namelijk gevallen op Valerie Branoux.

De Haagse blondine Valérie Scheffer is de frontvrouw bij Valerie Branoux. Bijna dezelfde naam, maar toch net iets anders, wat romantischer en wat Franser. De keuze voor deze naam werd gemaakt toen zij op de Herman Brood Academie een bandnaam moest verzinnen. Valérie wilde niet haar eigen naam gebruiken, maar een andere naam bedenken was ook niet zo een twee drie gedaan. Valérie: “Branoux is een verbastering van Branoul, het theater op de Maliestraat. Hier ben ik opgegroeid, want mijn vader heeft het samen met Rein Edzard opgezet. Ik kwam er heel vaak. Toen ik op zoek was naar een naam, had ik een trui aan met het logo van het theater erop. Ik zat met m’n vader aan de telefoon en vertelde hem dat ik niet wist wat het moest worden. Toen ik in de spiegel keek, zag ik Branoul staan en bedacht dat ik daarmee iets moest doen.” Precies dezelfde naam wilde ze echter niet, omdat het dan meteen aan het theater wordt gekoppeld. Daarom is van de l een x gemaakt.

Kenmerkend voor Den Haag
Omdat de rest van de band niet is opgegroeid in Den Haag, stelden we aan Valérie de vraag wat kenmerkend is voor Den Haag. Bassist Gerben reageert hierop met: “Wat ze je nou vanmiddag… de Pijpenlaan?” “NEEE!” roept Valérie snel en schiet in de lach. “Niet zeggen! Qua kroeg, houd ik zelf veel van het Paardcafé, maar ik zou de band meenemen naar het Jam de la Crème festival. Ik zat al aan het strand te denken en met muziek is het al helemaal goed.”
 
Theatertour
Voor Valérie is het zingen allemaal begonnen toen zij wilde meezingen met Grease, maar ondertussen ligt de focus wel wat anders. Met inspiratiebronnen als Feist, Fleetwood Mac, Jeff Buckley en Elliott Smith weet je al dat Valerie Branoux geen muziek is om wild op los te gaan. Samen met Rene, Mischa en Gerben maakt Valérie vooral rustige, herfstachtige muziek. Als je vraagt welke zaal nou perfect voor hen zou zijn, ontstaat er eerst een kleine discussie. Paradiso kleine zaal, of toch SuperMarkt? Is Tivoli Oudegracht te groot voor de band, is Tivoli Spiegelbar dan niet veel beter? “Ik was laatst naar Spinvis in Vredenburg”, vertelt Valérie. “Het is dan wel heel groot, maar het is wel een goede zaal. Dus als je wat groter gaat is dat een leuke plek, het heeft wel een theatergevoel.”
 

De bandleden blijven het oneens tot de optie van een theatertour voorbij komt. Mischa: “Het is geen showconcert dus daarom moet je niet in grote zalen spelen. Zittend is wel de meest prettige houding om naar onze soort muziek te luisteren.” Voor Valérie is een theatertour natuurlijk de perfecte oplossing, aangezien zij in een theater is opgegroeid. Wanneer heeft Valerie eigenlijk haar doelen bereikt? “Als ik een mooie plaat heb gemaakt. Het is niet: ik wil dit en dit en dat en dan stop ik ermee. Ik ben zelf blij met een mooi album met goede reacties waar ik mensen mee kan inspireren. En als ik heel veel mooie ervaringen heb opgedaan.”