10 jaar 3voor12 Den Haag met Templo Diez

“De echte hoogtepunten blijven de magische momenten tijdens het spelen”

Marleen Stoker ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Templo Diez.

Kort na de oprichting van Templo Diez wordt de Haagse aftakking van 3voor12 opgericht. De band komt goed bij de redactie binnen: Ze wordt in 2003 geïntroduceerd als ‘het best bewaarde geheim van Nederland’. De naam van het album dat door de redactie zo wordt bejubeld is ‘Hoboken’. Gekke naam voor een album van Haagse bodem? Ja. De bandleden komen dan ook niet alleen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk en Italië. ‘Hoboken’ is het eerste deel van een trilogie: ‘Winterset’ en ‘Merced’ zijn daar de volwassen broer en zus van. Templo Diez beperkt zich niet tot Nederland, maar speelt ook in Frankrijk, Engeland en Spanje. Daarnaast hebben ze vijf Amerikaanse en vier Canadese tours op hun naam staan. 3voor12 Den Haag heeft ze gevolgd op Haagse bodem, en kwam de band vaak tegen op festivals als Crossing Border, de Haagse Pop Week, Plein Open en Live in Your Living Room.

Iets wat niet onvermeld mag blijven, is het tragische overlijden van ex-zangeres Gloribel Hernández. Zij overlijdt in 2010 op 39-jarige leeftijd na een lang ziekbed in Venezuela. Ze speelt een grote rol bij het maken van het tweede en derde album. De band is in shock: “Wat zeker is, is dat het overlijden van Gloribel een plek zal krijgen op het nieuwe album. Maar niet alleen haar dood, ook zeker haar leven,” zegt frontman Pascal Hallibert. En dat is te horen ook. Dat er uit zo iets naars ook iets moois geboren kan worden, bewijst het album ‘Greyhounds’. Het wordt in 2011 door onze recensent omschreven als ‘voer voor kippenvel’: melancholisch en meeslepend, maar vooral kwalitatief erg goed. Beluister hier het nummer 'Nueva York'.

Binnenkort komt er een nieuw album uit, en daarin zit nu veel tijd. Dat wordt het tweede deel van een nieuwe trilogie - ze staan er nu middenin: “Het voelt als een punt in het midden, van waaruit we verschillende kanten op kunnen. Welke richting het wordt, is nu nog niet te zeggen.” 3voor12 Den Haag is in ieder geval benieuwd waar het gezelschap nu mee bezig is, en waarmee het ons in de toekomst nog zal verrassen. “Met drie muzikanten die al in een andere configuratie samen hadden gespeeld aan iets nieuws beginnen, en vanaf het eerste moment merken dat alles klopt.” Volgens Templo Diez is dat het eerste hoogtepunt. Een van vele hoogtepunten trouwens, want de bandleden weten heel goed waar ze het voor doen: “Een prestigieus festival dat mooi in je bio staat, of in een huiskamer om de hoek; de echte hoogtepunten blijven de magische momenten tijdens het spelen. Gelukkig maken we die nog steeds regelmatig mee.”

De formatie lijkt eigenwijs, maar hun niet-zo-commerciële instelling komt voort uit liefde voor de muziek: “Misschien hadden we zo langzamerhand moeten leren dat we soms wat minder tijd en energie in onze muziek moeten steken en wat meer in het verkopen ervan.” Naar eigen zeggen zullen ze dat nooit leren. Ze hebben er een andere les uit getrokken: “We trekken ons er niks meer van aan en gaan gewoon onze eigen gang. Dat zouden meer muzikanten moeten doen.”
 
Een extreme haat- of liefdeverhouding met 3voor12 Den Haag heeft Templo Diez niet. Toch doen ze een duidelijke uitspraak over de organisatie: “Om de muziekcultuur van Den Haag in leven te houden heb je niet alleen muzikanten en bands nodig, maar ook mensen die hun enthousiasme willen delen door erover te schrijven, of te fotograferen. 3voor12 Den Haag doet dat.” Met veel liefde, trouwens.
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!