10 jaar 3voor12 Den Haag met Rät N FrikK 10 jaar 3voor12 Den Haag met Rät N FrikK

“We zien onszelf echt als een elektronische live-act in plaats van zomaar een dj-duo”

, Remco van der Ham

10 jaar 3voor12 Den Haag met Rät N FrikK

“We zien onszelf echt als een elektronische live-act in plaats van zomaar een dj-duo”

Remco van der Ham ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Rät N FrikK.

Dubstep, electrohouse, breakbeat, rave, moombahton; het is slechts een greep uit de ingrediënten van de muziek van Rät N FrikK. Energiek is echter nog wel de beste manier om dit duo te omschrijven. Eelco van Proosdij (Rät) en David van Akkeren (FrikK) laten eind 2008 voor het eerst van zichzelf horen, tijdens Langweiligkeit 9, maar de echte bekendheid volgt ‘pas’ in 2010 met de release van debuutalbum ‘Cumlaute//The Freaxperiment’. Het album “verrast, intrigeert en schuwt muzikaal experiment niet”, aldus de recensie. Dat het album enkele maanden later wordt genomineerd voor de Haagse Pop Prijs voor Beste Album is dan ook geen verrassing. Moonpilot gaat echter uiteindelijk met de prijs naar huis. Ook de Haagse popjournalisten zijn onder de indruk van het album en plaatsen ‘Cumlaute//The Freaxperiment’ op de derde plaats in de lijst met beste Haagse albums van 2010, achter DI-RECT en Moonpilot.

Dat jaar treedt Rät N FrikK ook op tijdens de Haagse Pop Week: “Met geprojecteerde beelden van rellende groeperingen op de achtergrond, steelt rapper Eelco Proosdij de show met een snelle flow en een excentriek rauwe stem. Het is vooral de combinatie van elektronica en hiphop die deze act bijzonder maakt”, aldus het oordeel van 3voor12 Den Haag. Ook Langweiligkeit 11 wordt in november 2010 aangedaan. Met zo’n succesvol jaar achter de rug, mag Rät N FrikK niet ontbreken tijdens de Eindejaarssessie. Daar blijken ze over een flinke dosis zelfreflectie te beschikken. “De act is best raar. We zijn te vaag voor hiphopfeesten, niet echt rock en te rustig voor dance feesten. We zijn daardoor erg moeilijk te plaatsen, maar denken echt dat we iets doen wat er nog niet is. We combineren trends en taboes. We zijn vaag, maar best verkoopbaar.” Ook bij collega-muzikanten doen de twee het goed. Matty Ros: “Rät N FrikK is vernieuwend, Nederlandstalig en de teksten zijn te gek.” Chris Pedis (Supra Naturals): “Rät N FrikK vind ik geniaal; Hoe zij op het podium staan, dat is echt “dikke middelvinger, wij komen uit Den Haag!”

Het daaropvolgende jaar, 2011, laat Rät N FrikK opnieuw veelvuldig van zich horen. Optredens zijn er op Superbasz, Club 3voor12 Den Haag, The Hague Bandstand, TodaysArt en ook aan de Popronde wordt meegedaan. In maart weet het duo bovendien tot de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland door te dringen, waar ze echter niet in de prijzen vallen. Hét hoogtepunt van dat jaar valt echter op vrijdag 29 april, als Rät N FrikK het Life I Live Festival mag afsluiten op het Kerkplein. “Dat optreden zal waarschijnlijk altijd in ons geheugen gegrift staan als 'ons moment'. Simpelweg omdat we onszelf echt als een elektronische live-act zien in plaats van zomaar een dj-duo. Iets wat daar voor ons gevoel dubbel en dwars bevestigd werd. Vanaf het moment dat we daar voor dat massale publiek stonden, wisten we, dit moet de standaard worden. Dit willen we - nee, dit moeten we - gewoon elk weekend doen.”
 
Rät N FrikK weet wel te melden waar het succes deels vandaan komt. “Je moet weten waar je kracht zit en wat je gebreken zijn. Jezelf steeds beter leren kennen, zodat je ook steeds beter weet wat het beste voor je werkt. Daarnaast volhouden, machinaal hard doorwerken, en niet bang zijn dingen te schrappen of het op een andere manier te proberen.” De afgelopen tijd hebben de heren hard gewerkt aan nieuw materiaal. “Vocals spelen weer een steeds prominentere rol in onze nieuwe tracks en de sound is nog energieker. In het verleden hebben we altijd veel geflirt met verschillende genres en dat doen we tot op zekere hoogte nog steeds (ook omdat we nog geregeld met andere artiesten samenwerken), maar hebben in de loop van de jaren steeds meer een eigen geluid ontwikkeld en voor ons gevoel verbeterd.” Met één van die nieuwe tracks, ‘Stuck in a rut’, wordt Rät N FrikK verkozen tot 3voor12 Hollandse Nieuwe.
 
Rät N FrikK laat tot slot weten erg blij te zijn met de Haagse 3voor12 afdeling. “3voor12 Den Haag heeft ons vanaf het begin gesteund. Ook al in de projecten waarmee we bezig waren voordat Rät N FrikK bestond. Het is sowieso een heel belangrijk platform voor de Haagse pop scene. De vrijwilligers hebben een immer oplettend oog voor nieuw talent van eigen bodem en omdat ze zelf vaak ook muzikant zijn, zijn ze altijd ontzettend begaan met alle ontwikkelingen binnen de Haagse muziekscene. We hebben daar altijd heel veel aan gehad en dat hebben we nog steeds. Reden voor ons dus om vrijdag 18 oktober heel hard mee te feesten! Zoals we dat doen.”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!
 

nu op 3voor12