10 jaar 3voor12 Den Haag met Pop Up Animal Kids

“Een spacende combinatie van invloeden uit alle tijden en vele stijlen”

Marije Pluym ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Pop Up Animal Kids

Na het eerst onder de namen Tweak en The Victors geprobeerd te hebben maakt de wereld begin 2010 maakt de wereld voor het eerst kennis met Pop Up Animal Kids. De band presenteert haar debuut-EP in De Supermarkt. En niet zonder succes. De kritieken zijn positief: 'Muzikaal tapt de band uit hetzelfde vaatje als The Black Keys, een duidelijk voorbeeld voor het viertal, maar zonder een slap aftreksel te worden. Pop Up Animal Kids weet vooral ook gewoon goede liedjes te schrijven.'

Sinds die debuut-EP gaat het hard met de Haagse band. Naast optredens op Plein Open en tijdens de Haagse Pop Week, wordt de band uitgekozen om in 2011 op te treden tijdens het prestigieuze SXSW festival in Amerika. Na een tour met Di-rect en optredens op Noorderslag en het Life I live Festival wordt het stil rond de rood-, blauw-, groen-, geelgeklede mannen. Daar komt met het optreden tijdens het jubileumfeest van 3voor12 Den Haag verandering in. Wat vinden ze eigenlijk van 3voor12 Den Haag? “Het is een goed platform om nieuwe dingen te ontdekken. Ook voor aankondigingen van optredens en evenementen is het een goede plek. Het is leuk dat de drempel laag ligt voor mensen die geïnteresseerd zijn om zich aan (pop)journalistiek te wijden. Zo is het ook een leerschool voor journalisten. Dat daardoor misschien niet elk artikel even goed is geschreven nemen we graag op de koop toe.”

Pop Up Animal Kids is in zijn huidige vorm nog niet zo lang bezig, maar toch heeft de band in relatief korte tijd best een hoop bereikt. Het hoogtepunt is daar echter nog niet bij. Ze zien het zelf meer als een eindeloze aaneenschakeling van leermomenten. “Ons hoogtepunt hebben we (gelukkig) nog niet bereikt. Ze zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt, maar we zijn nu juist lekker bezig. Wel hebben we al vele op zichzelf staande hoogtepuntjes gehad. Die variëren van memorabele optredens, internationale avonturen (SXSW '11, Gentse Feesten) en bijzondere ontmoetingen met mensen en andere bands, tot het realiseren van ons eigen studio/muziek laboratorium.
 
Binnenkort is het gedaan met de stilte rondom de band. Pop Up Animal Kids zit momenteel midden in het proces van het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. Dat doen ze in The Womb, hun eigen studio. “We gaan best wel diep qua het opnemen van de geluiden en we geven onszelf ruim de tijd om de juiste sound op de juiste plek te krijgen. We kunnen zo diep gaan omdat we alles zelf doen in onze eigen studio.” Ook de banden met bevriende muzikanten worden aangehaald. “We zijn bezig met The Womb Worship Sessions. We nodigen bevriende bands uit in The Womb om, door middel van een cover naar eigen smaak met een eigenzinnige video/audio opname, een ode te brengen aan een band die hun inspireert.” De band gaat zelf ook covers doen van bands of artiesten die ze inspireert. “Het is echt heel tof. We brengen ‘vergeten’ nummers weer tot leven.” De namen van de bands die voor The Womb Worship Sessions worden uitgenodigd worden binnenkort bekend gemaakt.
 
Plannen genoeg dus, maar waar ziet de band zichzelf over tien jaar? “Het zou natuurlijk fantastisch zijn om dan nog steeds onze muziek ten gehore te brengen aan de mensheid. Tien jaar is een vrij lange periode dus wie weet waar we dan staan met de band en de studio. Bob Zurcher onze bassist/toekomst-kijker, zie hem als een soort Guru of Nostradamus, kan je waarschijnlijk meer vertellen.”
 
Pop Up Animal Kids heeft sinds ze voor het laatst in de schijnwerpers stond best een hoop veranderingen doorgemaakt. “We hebben ons bewust voor langere tijd teruggetrokken, maar we zijn nooit gestopt met spelen. We zijn na de release van onze debuut-EP erg snel veel live gaan spelen. Het was aan de ene kant heel waardevol om in zo'n hoog tempo zoveel live-kilometers te maken, maar aan de andere kant nam het live spelen en beter worden daarin wel al onze tijd in beslag. We raakten uitgekeken op onze songs en hadden eerder de tijd moeten nemen om nieuw dingen te schrijven. Daarnaast waren we oorspronkelijk ook op zoek naar een manier om zoveel mogelijk van onze talenten in één band te kunnen gebruiken zodat het niet snel zou vervelen.”
 
De mannen hebben de pauze gebruikt om op zoek te gaan naar hun eigen, authentieke stijl en sound. “Een belangrijk ding is onze gemeenschappelijke interesse voor ouderwetse en moderne studio techniek. Uiteindelijk leek het ons het beste om samen een studio te beginnen en letterlijk alle tijd te nemen om zo diep te gaan als we willen, op welke manier of in welke bezetting dan ook.” Naar eigen zeggen is de stijl en het geluid van Pop Up Animal Kids veranderd. “Ontwikkeld, kun je beter zeggen, want we zijn er vrijwel non-stop mee bezig geweest. Toch kun je nog wel overblijfselen horen van de oude Pop Up Animal Kids. De muziek die we nu maken laat zich moeilijk in één stijl noemen. Onze invloeden zijn talrijk en divers. Het is nog steeds een combinatie van invloeden uit alle tijden en vele stijlen. Het is spacender geworden.”
 
Hun sound en stijl mogen zich dan wel verder ontwikkeld hebben, in tegenstelling tot vroeger vond de band het niet nodig om van bandnaam te veranderen. “We vinden dat die nog steeds lekker zit. Bovendien zijn we nooit gestopt, Maarten, Laurens en ik zijn de band ooit begonnen en we zijn er nog steeds.”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn
hier te koop.