10 jaar 3voor12 Den Haag met F 10 jaar 3voor12 Den Haag met F

“Over tien jaar hebben wij wereldheerschappij”

, Tessa Bentvelsen

10 jaar 3voor12 Den Haag met F

“Over tien jaar hebben wij wereldheerschappij”

Tessa Bentvelsen ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met F.

Wat moeten het leven acht jaar geleden vreselijk zijn geweest. Een leven zonder F en een leven zonder ‘Foto’s van jou en mij’. In februari 2006 richten Damion Grey (rap), Nik van den Berg (zang/bas), Lars van Zanten (gitaar) en Richie Bleijenberg (drums) de band op en al snel hebben ze de aandacht van 3voor12 Den Haag te pakken. “Wij maken crossover, een mix tussen rock, rap, funk en pop”, zeiden ze toen nog. “Zelfs als je ons door denkt te hebben, doen we toch weer iets anders.” Welkom F in de Haagse muziekwereld.

Sinds die tijd gaat het hard met F. De band wint de High School Music Competition, wint in 2007 de Peter Tetteroo Bokaal op Westerpop en Vlaanderen Bokaal (“F is helemaal af”, aldus de jury) en zet datzelfde jaar de Haagse binnenstad op z’n kop met een aantal guerrillaoptredens. F’s idee voor promotie (en hopelijk het winnen van een plek op KoninginnenNach): je neemt een bus, zet de band erin, kiest een drukke plek in Den Haag, laadt snel uit, speelt nummertjes en tadaa, je hebt een guerrillaoptreden. Niet dat de politie het erg kan waarderen. De bestuurder krijgt een boete (die werd betaald door de officier van justitie) en de heren krijgen een waarschuwing dat de spullen in beslag worden genomen als ze niet ophouden. Maar de aandacht waar ze op hoopten, hebben ze wel te pakken. 2007 wordt bovendien goed afgesloten met het winnen van maar liefst drie Haagse Pop Prijzen.

De jaren hierna zit F zeker niet stil. Begin 2008 staan de heren in het voorprogramma van Golden Earring in Ahoy (Rotterdam), Heineken Music Hall (Amsterdam) en de City Hall (Enschede). Met het Continue Release Concept brengt de band iedere zes weken een nummer met videoclip uit. Deze singles worden uiteindelijk verzameld op het tweede album van de band, 'Famous'. En Superfaam is zo ondertussen een begrip geworden in de Haagse muziekwereld. Genoeg gekkigheid dus met F in de afgelopen zeven en een half jaar. Maar wat is dan het hoogtepunt geweest? “De guerilla gigs ter promotie van ons eerste, zelf opgenomen album. De video's die we maakten voor het Continu Release Concept. Het tekenen van een boekingscontract bij AT en later een platendeal bij CNR/Redline. De Wereld Draait Door, Giel, Evers Staat Op... We kunnen geen hoogtepunt kiezen. En leermomenten? Dat je op een gegeven moment Den Haag uit moet. En dat je dat gewoon maar moet doen.”

Maar brengt de toekomst ons nog meer spraakmakende momenten van F? “Op dit moment zijn we bezig met het opnemen van een album, wat waarschijnlijk begin volgend jaar zal verschijnen. Daarnaast doet ‘Foto's van jou en mij (Flits)’ het erg lekker, onder andere op Radio 538, dus daar zul je de komende tijd ook nog zeker meer van horen! Over tien jaar hebben wij wereldheerschappij. Vanuit Den Haag.”
 
Na al die jaren optrekken met de vier heren, is er een band ontstaan tussen 3voor12 Den Haag en F. Maar aan iedere goede relatie zitten ook negatieve kanten. “3voor12 Den Haag is een tof medium dat de Haagse popscene goed in de gaten houdt. We hebben vanaf ons prille bestaan al een aantal fijne samenwerkingen met ze erop zitten (verslag van de eerder genoemde guerilla gigs, toffe liveshow op Club 3voor12 Den Haag met heul veul gastartiesten en veel fijne recensies). Echter: jonge bandjes worden vanaf dag één gehypet en daarin werkt 3voor12 Den Haag mee aan het incrowd-principe wat in Den Haag lijkt te gelden. Maar al met al: Facebook-hartjes voor onze vrienden van 3voor12 Den Haag!”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag