Variscythe: energieke metalband met grote ambities

“We zijn na ons avontuur in Italië nog niet verzadigd”

Julie Hauber ,

“Veel mensen vinden metalgasten eng. Ze denken dat we hamsters offeren”, vertelt Youssry van de band Variscythe. “Dat doen we niet, bij ons draait het puur om de muziek. We combineren veel verschillende genres waardoor onze muziek melodieuzer is dan het stereotype metal.” Variscythe tourde onlangs nog door Italië en schrijft nu materiaal voor het debuutalbum. 3voor12 Den Haag sprak met de gitaristen Ika en Lloyd en drummer Youssry.

Het drietal kwam in 2008 voor het eerst bij elkaar, waarna bassist John en vocalist Robbert zich in 2009 bij de band voegde. Variscythe bracht een lange tijd door in de oefenruimte en nam een jaar later hun gelijknamige EP op in Friesland bij Double Impact Productions. “We zijn langs geweest om kennis te maken met de producers en het klikte ontzettend goed”, vertelt Ika. “De EP zorgde veel positieve reacties en optredens.” Zo won het vijftal de Moisefestival bandwedstrijd, werden ze tweede bij de Peter Tetteroo Bokaal en werden nummers van Variscythe gedraaid bij Metal Thunder Radio, een radio-omroep in New York. Wie de EP van Variscythe luistert en de band vervolgens live gaat bekijken, zal geen nummers meer van het schijfje horen. Een bewuste keuze volgens de band. “Wij vinden de EP niet meer representatief”, legt Lloyd uit. “Onze nieuwe nummers zijn veel beter. Technisch gezien is het allemaal wat ingewikkelder geworden.” Youssry voegt daar aan toe dat de band de oudere nummers ook met minder enthousiasme speelt dan de nieuwe nummers en Variscythe daarom dan ook heeft besloten deze niet meer te spelen. Wie de band alsnog gaat bekijken kan een energieke show verwachten waarin plezier en interactie centraal staan.

Variscythe wil in 2013 haar debuutalbum uitbrengen, maar brengt in de komende maanden eerst wat losse nummers uit, om de fans te laten zien waar mee ze bezig zijn en zo een voorproefje te geven van het uiteindelijke product. Daar waar de band de vorige EP opnam in Friesland, zijn de nieuwe nummers thuis en in de oefenruimte opgenomen. “Bij studio’s heb je wel inspraak, maar de engineer drukt toch zijn stempel op de muziek”, vertelt Ika. “Je bent daarnaast thuis niet aan een budget en tijd gebonden.” Volgens de band bestaan de nieuwe nummers uit meer lagen, maar is de muziek live nog wel herkenbaar: “Het is niet dat we een orkest laten meespelen,” legt Lloyd uit. “Je moet wel nummers schrijven die je live kan overbrengen.”

Variscythe is in juli naar Noord-Italië vertrokken voor vier optredens. De tour was een onderdeel van een uitwisselingsproject met een aantal Italiaanse metalbands en werd met behulp van The Hague Music Export gerealiseerd. “Het is fijn dat The Hague Music Export toch ondanks de crisis doorgaat,” vertelt Ika. “Om een kans te maken om geholpen te worden door deze organisatie moet je eerst een  plan inleveren. The Hague Music Export helpt je niet alleen verder, ze laten je ook nadenken over je product en verwezenlijken je dromen.” Het plan van Variscythe werd goedgekeurd en de band vertrok naar Italië. Een leerzame en plezierige ervaring, aldus de band. “De optredens in Italië waren stuk voor stuk verassingen. Daar waar in Nederland de mensen vanaf een afstandje met hun armen over elkaar staan te kijken, ging het in Italië los. Het publiek stond niet alleen dicht bij het podium maar ging ook headbangen.”

Het vijftal heeft naast het uitbrengen van een debuutalbum nog geen concrete toekomstplannen. Wel zijn er dromen: “We willen graag nog eens touren. We zijn na ons avontuur in Italië nog niet verzadigd,” aldus Youssry. “In Scandinavië leeft metal echt. Misschien moeten we daar de volgende keer naar toe!” Variscythe droomt er ook van om als support act mee te touren met grote acts als Textures. “In Den Haag zijn er maar weinig goede metalbands”, legt Lloyd uit. “Een samenwerkingsverband met een band als Textures of de Britse band Sylosis zou ons verder kunnen helpen. We spelen dan niet alleen in de grotere zalen, maar krijgen ook contact met mensen die van onze muziek houden en leren labels kennen. Maar goed, eerst gaan we er voor zorgen dat Nederland klaar voor ons is.”