Tweede editie Oh Oh Intro langzaam op gang

Introductiefeest Haagse studenten op Lange Voorhout

Liza Kleijberg en Remco van der Ham | Foto’s: Eefje Lammers ,

Het Lange Voorhout is deze maand een populaire festivallocatie. Zondag 2 september werd daar het Haags UIT Festival georganiseerd en aanstaande zaterdag vindt hier The European Life I Live plaats. Daar tussenin, op woensdag 5 september, werd ook nog even Oh Oh Intro gehouden. Het introductiefestival voor nieuwe Haagse studenten vond dit jaar voor de tweede keer plaats. Het festival kwam wat langzaam op gang, maar werd uiteindelijk toch een goed feestje.

Het festival heeft drie podia; Mainstage, Talentstage en de Theatertent. Als het programma om 16.00 uur van start gaat is het nog bedroevend rustig op het Lange Voorhout. Vooral de optredens op de Talentstage moeten het daarbij ontgelden. De optredens van onder andere Kelly Wants To Fly, Cult Of The Secret Samurai, WeAreLette en Umit C kunnen op een handjevol publiek rekenen. Jammer, want er zit inderdaad veel talent tussen. Op het hoofdpodium staat ondertussen De Règâhs, gevolgd door de studentenfeestband Pure Ellende. Op de website prijkt “volg deze zeven ervaringsdeskundigen in hun zoektocht naar de grenzen van de muzikale (wan-)smaak” en dat dekt wel de lading van het optreden. De ene na de andere foute hit wordt gespeeld, meestal in de vorm van een medley of mash-up. Jammer dat de band niet wat later op de avond speelt, want dan had het waarschijnlijk wat meer tot zijn recht gekomen.

De avond wordt om 20.00 uur officieel geopend door de Wethouder van Onderwijs Ingrid van Engelshoven, Huug de Deugd, college bestuur van InHolland en Rob Brons, college bestuur van de Haagse Hogeschool. Ze worden kort geïnterviewd met vragen als: Wat wensen jullie de studenten toe dit jaar? En waarom is Den Haag wèl een studentenstad? Weinig inhoudelijk en voornamelijk gericht om de aandacht van de al lichtelijk aangeschoten studenten vast te houden. Ze houden de verse eerstejaars bij de les door zo af en toe te roepen: Hebben jullie het nog naar je zin?

Ondertussen wordt het podium razendsnel omgebouwd om plaats te maken voor het tweede gedeelte van de avond; de dj’s. FeestDJRuud staat al achter de dj booth en is klaar om te beginnen, maar het geluid werkt niet mee. Nachburgemeester Rene Bom, die de acts aan elkaar praat, probeert de stilte op te vullen maar bekent even later dat hij het ook niet meer weet. Uiteindelijk klinkt dan toch het eerste nummer van de set van de feest-dj over het Lange Voorhout. Op het podium komen direct vier danseressen gekleed in sexy korte jurkjes. Alle feestnummers komen aan bod en ‘Gas op die lollie’ mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Van hardcore tot reggae, alles komt voorbij. Bij de volgende dj-act, DJ Ziggy, zit een duidelijkere lijn in de muziek en ook Gregor Salto skipt niet continu van nummer naar nummer. Toch lijkt FeestDJRuud meer in de smaak te vallen bij de jongeren. “De rest vind ik minder, veel van hetzelfde. Ik vond het net veel leuker, zo van alles wat. En we konden lekker los met z’n allen”, vertelt een kersverse eerstejaars met zonnebril op en opblaasbal onder zijn arm.

De sfeer zit er goed in en veel jongeren zijn zeker niet van plan al naar huis te gaan als het programma op het Lange Voorhout ophoudt om 23.00 uur. Een stoet van fietsers en groepen lopende studenten gaan richting de Grote Markt, waar in de SuperMarkt een afterparty is, en in het net verbouwde Paard van Troje. In de SuperMarkt is het Rave van Fortuin. Een groep hysterisch geklede mensen staat te dansen en te springen op het podium met achter hen het rad van fortuin. Om de zoveel tijd draait een van hen aan dat rad en wordt een nieuw genre ingezet. Zo valt hij op ‘superman’ en worden alle meezingbare hits die ook maar iets met superman te maken hebben gemixt. De SuperMarkt raakt steeds voller en na een tijdje hebben de feestgangers door hoe het werkt. “Ik vind dit heel leuk, van alles wat en goede entertainment. Ik hoop dat ik zo ook even mag draaien”, vertelt een meisje terwijl ze lekker door blijft dansen. Voor even lijkt Den Haag dan toch op een echte studentenstad.