The Fudge: “De nieuwe clip bestaat voornamelijk uit heel veel karton en explosies”

Aanstaande vrijdag release in de SuperMarkt

Madeleine van Geuns | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Aanstaande donderdag (in Amsterdam) en vrijdag (in de SuperMarkt) wordt de nieuwe single met bijbehorende videoclip gepresenteerd, het tweede album is op komst en de band heeft een nieuwe formatie. Zoveel om over bij te praten! Dus werd het tijd om een kopje koffie te drinken met de mannen van The Fudge.

Karton en explosies, dat belooft wat te worden.
“Het is een soort Hollywood/’film noir’ clip. We hebben onze inspiratie gehaald uit de jaren ’50, maar dan een parodie daarop”, vertelt gitarist Max Westendorp, die tevens de clip heeft bedacht. De explosies waren de verantwoordelijkheid van drummer Florent de Jong. Het nummer heet ‘Moviestar’ en dat hebben ze goed verwerkt in de clip. “De oude Cadillac van de vader van Max hebben we voor een greenscreen gezet. Alle clichés komen voorbij”, vertelt zanger Midas Treub. Donderdag 27 september zal de single release plaatsvinden in Amsterdam en de dag erna, 28 september, zal hij vol trots worden gepresenteerd in de SuperMarkt in Den Haag.

Nieuwe single, wanneer volgt het album?
“De plaat moet nog helemaal opgenomen worden, maar de nummers liggen al wel klaar!”, vertelt Midas. “We zijn nog zoekende naar een goede studio en producer. We hopen in het najaar de studio in te gaan. Het album wordt voorjaar 2013 uitgebracht”, voegt Florent toe. De vorige plaat, ‘Morning Comes Again’, heeft een jaar op de plank gelegen voordat hij werd uitgebracht en het is duidelijk te merken dat de mannen hier veel van hebben geleerd. “Alles was toen nog nieuw; werken met een management, boeker et cetera. Inmiddels weten we beter hoe het proces loopt en hebben we veel in eigen handen”, legt Midas uit. Florent: “Tevens verloopt het hele proces nu sneller dankzij de nieuwe formatie.”

De band heeft, na het vertrek van bassist Shawn en toetsenist Darius, een nieuwe start gemaakt. Timothy Dunn is de nieuwe bassist. De band heeft ervoor gekozen geen nieuwe toetsenist te nemen. Hoe bevalt de nieuwe formatie?
“De nieuwe formatie heeft verse input gebracht en we zitten allemaal op één lijn. We kunnen sneller keuzes maken en daarom loopt het soepeler”, vertelt Florent. De band kende Timothy al uit de muziekscene, zo hebben ze al eens in een project gezeten met elkaar. Bij het Haagse publiek is Timothy vooral bekend van de band Klopje Popje. Max: “Hij regelt ook veel dingen. Zo pakt hij verschillende taken en klussen op, dat is erg prettig.” De band heeft ervoor gekozen om zonder toetsenist verder te gaan omdat ze niemand in hun netwerk hadden die Darius kon vervangen.

Hoe heeft de nieuwe formatie jullie sound beïnvloed?
Midas legt uit: “De nieuwe nummers hebben meer ruimte nodig. Nu is er meer ruimte voor gitaar en stilte.” Een muur van geluid, dat noemt de band hun kenmerk. Op de nieuwe plaat zal dit kenmerk zeker niet verloren gaan, maar er is wel meer balans en hier en daar een verschil in muziek. “Door goed gebruik te maken van dynamiek en rust klinkt het nu juist veel grootser zodra wij met z'n allen invallen”, vertelt Florent. De vorige cd was wat voller, maar de mannen hebben er hard aan gewerkt om wat meer rust te creëren op de nieuwe plaat.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“De verkoop van de vorige plaat loopt lekker en we merken dat er per gig meer fans bij komen. Stapje voor stapje wordt het groter“ vertelt Max. De band blijft optreden tijdens de studio opnames. “We zullen zo’n 2/3 weken de studio ingaan, maar daarnaast willen we zeker blijven spelen”, legt Midas uit. Alle bandleden hebben de keus gemaakt om vol voor de muziek te gaan, dus de ambitie is er zeker. Florent: “Het buitenland, dat willen we graag! Heel Europa door; België, Duitsland en het Oostblok, dat lijkt ons gaaf.”

Tijdens de single release zal de clip te zien zijn op schermen bij het podium. Karton, explosies, een Cadillac en een greenscreen, dat belooft een mooi feestje te worden. De Haagse release vindt plaats op vrijdag 28 september om 21.30 uur in de SuperMarkt. Op zaterdag 13 oktober is The Fudge bovendien ook nog te zien tijdens de Haagse Pop Week in de Fiddler.