Moke overtuigt met nieuw materiaal in Paard van Troje

“Leuk om terug te zijn in de mooiste zaal van Nederland”

Niels van den Bergh l Foto’s: Wouter Vellekoop ,

De laatste keer dat Moke in Den Haag was te bewonderen, was tijdens het PopHotSpot festival op de Grote Markt afgelopen mei. Een half jaar later verscheen het nieuwste album genaamd `Collider’. Na `Shorland’ en `The Long & Dangerous Sea’ is dit het derde studioalbum waarmee de heren meer bekendheid in ons land proberen te krijgen. Als onderdeel van de theatertour gaf de band afgelopen donderdagavond 22 november een optreden in het Paard van Troje.

Voordat de band het podium betreedt worden enkele duidelijke inspiratiebronnen, waaronder Noel Gallagher, via de geluidsinstallatie ten gehore gebracht. Dit maakt meteen duidelijk waar het bij Moke om draait; britpop van de hoogste orde. Na een indrukwekkend debuutalbum te hebben geproduceerd werd de opvolger enigszins minder ontvangen. Met `Collider’ op zak zet de band echter weer twee flinke stappen vooruit. De eerste drie nummers die gespeeld worden zijn `Tears’, single `Burning the ground’ en `I’ve got silence you’ve got sound’, allen afkomstig van het laatste album.
 
Wat opvalt is dat de band qua looks een minder gestileerde indruk maakt dan voorheen. De uit Ierland afkomstige zanger/gitarist Felix Maginn staat in een keurig pak te spelen terwijl Eddy Steeneken met een opvallend glitterjasje achter de toetsen staat. De enorme albumhoes, die achter de band als decor dient, lijkt door de goed verzorgde lichtshow zo nu en dan voor een psychedelisch effect te zorgen. Uitverkocht is het Paard van Troje op deze doordeweekse avond echter niet; de vloer is redelijk gevuld en op de eerste verdieping staat een enkele rij bezoekers. Gedurende het optreden valt op te merken dat de nieuwste songs door het publiek net zo positief worden ontvangen als de wat oudere nummers als `Last chance’ en `Love my life’. Tijdens `Opening up’ klapt iedereen op aangeven van Felix zelfs enthousiast mee. Het meeste gejuich vanuit het publiek komt echter nadat Felix vermeldt dat hij van Amsterdam naar Groningen is verhuisd.
 
Na het stevige `Switch’ is het aan de gezichten van de bandleden duidelijk te zien dat ze het vanavond erg naar hun zin hebben op het podium. In aanloop naar `This plan’ vertelt Felix dat het verhaal achter dit nummer gaat over een vervelend jochie uit zijn jeugd, waarvan hij het toen niet erg vond dat deze zelfmoord pleegde. Gitarist Phil Tilli: “Maar verder is het wel een mooi nummer hoor!”
 
De toegift van de avond begint met een cover van The Who’s `The kids are alright’.  Op explosieve wijze wordt deze door Felix op akoestische gitaar gespeeld. Hierna volgen het hitgevoelige `Scratchmarks’ en Moke’s grootste hit tot dusver: `Here comes the summer’. Gedurende dit laatste nummer wordt er door enkele bezoekers voor het podium flink mee gesprongen. Met een extra lange versie van `The long way’ komt het optreden tot een passend einde en bedankt de band alle bezoekers voor een onvergetelijke avond. De echte fans blijven uiteraard nog even wachten bij de het kraampje achterin de zaal waar de band na afloop uitgebreid de tijd neemt voor een signeersessie.