Den Haag niet op shortlist Culturele Hoofdstad 2018

Jury kiest voor Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Den Haag staat niet op de shortlist voor de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018’, dat maakte de internationale jury vrijdagmiddag bekend. De jury was onder de indruk van het Haagse bid, maar koos voor de steden Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht. Naast Den Haag valt ook Utrecht af. Ook al gaat Den Haag niet door voor de titel, het bidbook waarmee de stad zich kandidaat stelde, blijft dienen als inspiratiebron voor de toekomst! Het motto is “We blijven bouwen!”.

De jury beoordeelde de steden op basis van de ingediende bidbooks en de presentaties voor de jury van 29 en 30 november j.l.. Aus Greidanus, artistiek directeur van Den Haag 2018, vindt dat er ook zonder titel een prestatie is geleverd; ‘Eigenlijk hebben we met ons bidbook bewezen dat Den Haag allang Culturele Hoofdstad is. Er zijn bruggen gebouwd en er zijn nieuwe verbindingen ontstaan in de samenleving. Heel de stad heeft enthousiast meegedacht en daar wil ik iedereen heel hartelijk voor bedanken. Den Haag blijft de komende jaren bouwen aan de ‘Stad zonder muren’!
 
Ook wethouder van Cultuur Marjolein de Jong is trots op wat is bereikt. “Als de afgelopen tijd één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat de inwoners van Den Haag er samen voor zorgen dat cultuur echt van en voor iedereen is. Meer dan veertienhonderd mensen deelden hun ideeën over cultuur met ons. Daar zaten een aantal hele mooie dingen tussen waarmee we de komende tijd zeker verder aan de slag gaan”, aldus de Jong.
 
Het bidbook, met als titel ‘Stad zonder muren, vrijplaats voor grenzeloos denken’, behoudt zijn waarde als inspiratiebron voor de toekomst. Een aantal ideeën en plannen is al in gang gezet of wordt alsnog uitgevoerd. Zo wordt het platform Den Haag Cultuur in Bedrijf verder ontwikkeld en krijgt cultuureducatie een nieuwe impuls met de invoering van het deltaplan in 2013. Ook het visioen van ‘Het Vredespark’: een groot park dat het Vredespaleis verbindt met de Scheveningse Gevangenis en het nieuwe Internationale Strafhof, zal doorgang krijgen.