Cd-presentatie TrenchcoaT geen dooie boel Cd-presentatie TrenchcoaT geen dooie boel

Leidse rock ’n roll band brengt ‘Balloons At Your Funeral’ uit

, Nike Liscaljet

Cd-presentatie TrenchcoaT geen dooie boel

Leidse rock ’n roll band brengt ‘Balloons At Your Funeral’ uit

Nike Liscaljet ,

De eerste cd ‘Rolling In Style’ dateert alweer uit 2005 en het is dan ook een groot feest dat TrenchcoaT op zaterdag 17 november het tweede album ‘Balloons At Your Funeral’ kwam presenteren. De heren doen dat in hun nieuwe pakken, rock ’n rollend tussen de herfstblaadjes en kevers die het podium sieren. En dat in een uitverkocht Scheltema te Leiden.

Vanaf 20.00 uur vult de foyer van Scheltema zich langzaam met een gemengd jong en oud publiek dat met een drankje in de hand gezellig staat te praten en de uitgebreide bandmerchandise bekijkt. Tasjes, T-shirts en natuurlijk de nieuwe cd, prachtig uitgevoerd in een boekje met houten kaft dat werd vormgegeven door de Zweedse kunstenares Ane Bang. De klassieke achtergrondmuziek wordt verzorgd door een viertallig strijkorkest.

Als ook de zaal zich langzaam vult met bezoekers, begint de dj rockende plaatjes te draaien. Het is een opwarmertje voor wat komen gaat, want na anderhalf uur borrelen betreedt voorprogramma Fat Angel het podium. Deze voormalige hardrockband zoekt naar een eigen stijl en kwam via soul en rock ’n roll uit bij een mix van Balkan swing en punkrock. Deze mix van invloeden komt ook naar voren in de verrassende instrumenten die zij bespelen, (waaronder een dwarsfluit en elektronische ukelele) en in hun gevarieerde uiterlijk en kledingstijl. Fat Angel omschrijft zichzelf als een reizend feestje en zo voelt het ook. De band staat niet stil en voorzichtig begint ook het publiek te bewegen. De bassist laat zich niet uit het veld slaan door een snaartje minder en speelt met drie verder. Engelstalige nummers worden afgewisseld met Nederlands- en zelfs Spaanstalige liedjes, maar het hardst wordt er gedanst op ‘Hasjiesh’.

Rond half elf is het eindelijk de beurt aan TrenchcoaT, nadat iedereen als traktatie van de band een gratis glaasje whisky in de foyer heeft gehaald. Alle acht gestoken in eenzelfde gestreken nieuw pak zien de heren er uit alsof ze zijn weggelopen van de set van tv-serie Madmen. De heren zijn jong en studeren nog, maar zodra het eerste nummer begint vergeet je dat. Deze band weet hoe ze het publiek moet vermaken en heeft die ervaring dan ook opgedaan met al ruim 300 shows op verschillende podia, waaronder de Melkweg, Paradiso en Patronaat. En dan die stem van zanger Martijn Baak, zo rauw en volwassen. Een aangename verrassing vergeleken met hoe jong en punkrock hij op het eerste album klonk.
 
De band swingt erop los en heeft zichtbaar een geweldige avond. Toetsenist Tobias Duin komt af en toe achter zijn piano vandaan om mee te swingen op het podium. Gijs Pannebakker en Jelle van den Bogaard bespelen met een grote glimlach de drums en contrabas. De drie broers Jaap, Luuk en Pim van der Meer soleren om beurten op hun blaasinstrumenten en ook gitarist Pascal de Haan, in het begin nog wat ingetogen, komt los als hij zijn solo mag spelen. Kleine technische probleempjes, waaronder de elektronische versterking van de contrabas en het kapotte bandje van de accordeon, worden met een beetje improvisatie en een stukje duct tape opgelost. Het publiek speelt ondertussen met de balonnen die door de zaal zweven.
 
Gastheer Manuel Dias da Silva is de olijke clown van de avond als hij de bands mag aan- en afkondigen. Naarmate de avond vordert houdt de mix van bier en whisky hem niet meer zo goed overeind, maar hij geeft nog wel een aardig dubstep beatbox intermezzo terwijl de vier strijkers uit de foyer zich op het podium installeren om een nummertje mee te spelen. Als toegift speelt TrenchcoaT nog enkele klassiekers die al in de setlist waren opgenomen, maar pas onder luid gejuich van het publiek worden ingezet. Zo gaat het publiek nog harder dansen als het bekende en veel gecoverde ‘Misirlou’ wordt ingezet en de band afsluit met ‘Razor Dave’ en ‘Rolling Vegas’ van het eerste album. En genoeg heeft het publiek er nog steeds niet van, want de dansvloer blijft gevuld als de dj het geluid weer overneemt.
 
Eerder dit jaar was TrenchcoaT al Hollandse Nieuwe bij 3voor12, op 15 december staan ze in de SuperMarkt, op 25 januari in het LVC en misschien wel binnenkort in jouw huiskamer als je meedoet met de fotowedstrijd op Facebook.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag