Walk The Line 2012 belicht: Zombie Nation

“Ik praat liever over eten dan over muziek”

Frank Veldkamp ,

Sinds Zombie Nation in 2000 een hit scoorde met ‘Kernkraft 400’ gaat er geen feest of sportfestijn meer voorbij waar de elektro-polonaise van Florian Senfter niet voorbij komt. Alleen al in de Verenigde Staten hebben meer dan dertig base- en basketballteams het deuntje geadopteerd als overwinningstune. Niet verkeerd voor een Duitse nerd die de inspiratie voor zijn wereldhit uit een Commodore64 computerspelletje haalde.

“Mijn vader luisterde veel naar Kraftwerk en Jean Michel Jarre”, antwoordt Senfter op de vraag of de lievelingsmuziek van zijn ouders van invloed is geweest op zijn eigen muziek. “Soms bleef de naald op de plaat hangen en ging de muziek loopen. Dat vond ik eigenlijk het mooist.” Het repeterende karakter van Duitse krautrock in combinatie met de vette elektrobeats uit de late jaren ‘90 bepalen het geluid van Zombie Nation als in 1998 de eerste EP verschijnt op International DeeJay Gigolo Records van DJ Hell. Vanaf dat moment gaat het hard en reist Senfter de hele wereld over. En dat is niet altijd eenvoudig: “Ik heb ooit eens met een voorhoofdsholteontsteking drie vluchten gemaakt in twee dagen tijd. Dat voelt alsof je hoofd in tweeën wordt gespleten met een bijl.”

Het meest recente album van Senfter verschijnt in 2011 en is een samenwerking met Tiga. Onder de naam ZZT, ook weer vernoemd naar een klassieke videogame, brengen ze een plaat uit waarop elektro en house bij elkaar komen. Voor zijn volgende album gaat Senfter met nog veel meer artiesten samenwerken: “Ik heb een lange lijst namen voor mijn volgende plaat die aan het eind van dit jaar gaat uitkomen. Ik hoop ook dat Soulwax een remix voor me gaat maken. Dat wil ik al jaren. maar ze kunnen mij niet langer ontlopen.” Daarnaast wordt ook de samenwerking met Tiga voortgezet. “Ook het ZZT-project krijgt nog een vervolg, naast het album waar ik nu mee bezig ben. Tijd voor nóg meer projecten heb ik op dit moment niet.”

Gevraagd naar tips voor komende edities van Walk The Line geeft Senfter een ontwijkend antwoord: “Er zijn er zoveel, je kunt me beter vragen wie ik niet zou aanraden om er te spelen. Maar zonder gekheid, ik praat eigenlijk veel liever over auto’s, politiek, groene energie en eten dan over muziek. Maar goed, ik ben nu eenmaal muzikant en dan hoort het erbij dat je over muziek praat”, verzucht Senfter. “Dat is ook de reden dat ik instrumentale muziek maak: alles is al een keer gezegd.”

Op Walk The Line treedt Zombie Nation op als live-act. In plaats van zich te verschuilen achter een laptop maakt Senfter gebruik van samplers en sequencers waarmee hij zijn muziek live ten gehore brengt. Verwacht een knallende set op het randje tussen elektro en techno met spectaculaire 3d-visuals en effecten. En ja, mocht toevallig ‘Kernkraft 400’ voorbij komen, dan is meelallen verplicht.

Zombie Nation speelt op zaterdag 12 mei in de grote zaal van het Paard van Troje tijdens het nachtprogramma vanaf 0.30 uur.