Walk The Line 2012 belicht: You Say France & I Whistle

“Het moeilijkste was om onze speelgoedbeesten weg te doen”

Peisam Tsang ,

2012 moet het jaar worden voor de Zweedse band You Say France & I Whistle. Het vijftal uit Stockholm heeft onlangs hun debuutalbum ‘Angry Men’ uitgebracht. Met de vrolijke popliedjes probeert YSF&IW de eigen landsgrenzen te doorbreken en zo stond ze begin januari ook al in Nederland op Eurosonic, alwaar een goede en knuffelige indruk werd achtergelaten. Aan het woord is zanger/gitarist Claes Carlström.

You Say France & I Whistle bestaat naast Claes uit Patrik Marcus, Ida Hedene, Christian Wester en Petter Wesslander. “Voor de mensen die ons nog niet kennen, we zijn een band van contrasten. Onze muziek is gefrustreerd, maar energiek. Sympathiek, maar ernstig. En dansbaar, maar melodisch. De thema’s die we graag behandelen in onze muziek zijn de structuren in de samenleving. We nemen kleine, persoonlijke voorvallen en brengen dat naar een abstract, majeur niveau.”

De muziek van YSF&IW is uptempo, vrolijke en hoekige indiepop. “We willen met onze muziek de harten verwarmen van de mensen en zorgen dat ze nadenken.” Maar aan de andere kant wil de band niet al te serieus genomen worden. Zo waren er tijdens het optreden op Eurosonic over het hele podium speelgoedbeesten te vinden. Aan het eind van het optreden gooide de band deze het publiek in. “Dat was meteen ook het moeilijkste wat we voor onze muziek hebben moeten doen tot nu toe; het wegdoen van onze speelgoedbeesten.”

De bandleden hebben muziek met de paplepel ingegoten gekregen. “Wij zijn vijf mensen in een band en sommigen van ons hebben meer dan twee ouders. Om onze muzikale invloeden te noemen, dat zou een lange lijst worden.” Voor Claes persoonlijk is het “mijn vaders mooie dansbewegingen” die de meeste invloed hebben gehad. Latere muzikale helden hebben zo ook hun invloed. Enkele leden van de band hebben hun idolen zelfs ooit ‘ontmoet’. “Onze bassist Christian heeft Chris Cornell weleens ontmoet, maar hij zei geen woord. Toetseniste Ida heeft Markus Krunegårds arm ooit aangeraakt in het voorbij lopen, ook al denk ik dat Björk meer een held voor haar is dan Markus. Markus is alleen maar ontzaglijk mooi.”

Als de band ooit een remix laat maken van één van de nummers, dan het liefste door Squarepusher. “Glitch the hell out van ons nummer ‘Take my shoes’. En ik denk ook dat sommigen van ons het fantastisch zouden vinden als Swedish House Maffia een house remix van ‘This is sunday, right?’ zou maken. Samenwerken willen we verder wel met de gebruikelijke artiesten als Jack White, Thom Yorke, Chris Cornell, Jimmy Page, Bruce Springsteen, Bon Iver, Broken Social Scene, Rihanna, Jay-Z, Michael Jackson, Dave Grohl, Regina Spektor, Bombay Bicycle Club, Beyoncé, Gossip, The Kills, Beach Boys en David Byrne.”

Is er ook een band die jullie zouden willen aandragen voor de volgende editie van Walk the Line? “Ja, Hyperheart, geweldig klinkende gasten, ook uit Zweden. En Andy Tyler uit Berlijn is ook aan te raden.” Tussen het dagelijkse werk door, doet You Say France & I Whistle ook aan optreden. “Als we niet optreden, moeten we de dagen op kantoor zien door te komen, zonder muziek. Alhoewel, ik heb een ukulele op kantoor hangen om mijn collega’s op de kast te jagen.”

You Say France & I Whistle speelt op vrijdag 11 mei om 21.00 uur in het Paardcafé.