Walk The Line 2012 belicht: Tellison

“Het hart van Bruce Springsteen gefilterd door de distortion pedalen van Idlewild”

Remco van der Ham ,

Tijdens het Walk The Line Festival staat Tellison recht tegenover hoofdact Bombay Bicycle Club geprogrammeerd. Een lastige opgave dus voor het viertal uit Londen, maar het kan best wel eens de moeite waard zijn om juist bij Tellison een kijkje te gaan nemen. In Nederland is de band nog volstrekt onbekend, maar in eigen land regent het lovende recensies voor het tweede album van de band. 3voor12 Den Haag sprak met zanger/gitarist Stephen Davidson.

Tellison werd in 2003 opgericht en bestaat, naast Davidson, uit gitarist Peter Phillips, bassist Andrew Tickell en drummer Henry Danowski. De muziek valt te omschrijven als een mix van poprock en indie, maar ook emo en poppunk zijn terug te horen. Vergelijkingen vallen dan ook te maken met bands als The Get Up Kids, Jimmy Eats World en ook Panic! At The Disco. Davidson kan het zelf echter nog mooier uitleggen: “We klinken als het hart van Bruce Springsteen gefilterd door de distortion pedalen van Idlewild.” De band bracht tot nu toe twee albums uit; ‘Contact! Contact!’ uit 2007 en het vorig jaar verschenen ‘The Wages Of Fear’.

De nummers van Tellison zijn voornamelijk autobiografisch. “Alles wat wij schrijven is uiteindelijk terug te leiden naar ons persoonlijke leven.” De band heeft daarbij ook een duidelijk doel voor ogen. “We willen songs schrijven waar je niet omheen kunt en die je bijblijven. Nummers die iets voor je betekenen, of je je nu goed of slecht voelt.” Tellison gaat volledig voor de muziek, en dat betekent ook offers maken. “Dat is misschien nog het moeilijkste, al het andere wat je zou kunnen doen in je leven opofferen voor de muziek.” Als Davidson een artiest moest kiezen die een van de nummers van Tellison gaat coveren, wist hij het wel. “Ik zou graag Phoenix een van onze nummers horen spelen. Of Dave Bazan (Amerikaanse singer-songwriter, red.), hij zou de nummers zeker beter spelen dan wij zelf.”

De muziekstijl van Davidson is hem bepaald niet met de paplepel ingegoten. “De muziek waarnaar mijn ouders luisteren kan niet verder weg staan van hetgeen ik nu zelf doe. Maar toen ik jong was luisterden we ook wel naar The Beatles, Peter Skellern en Chris DeBurgh in de auto overigens.” Verschillende van zijn eigen muzikale helden heeft Davidson al eens ontmoet. “Ik heb er een paar ontmoet en dat ging altijd best goed. Ik moet wel zeggen dat ik me voornamelijk voel aangetrokken tot de muzikale underdogs, dus mijn muzikale helden zullen erg verbaasd zijn dat ik ze als zodanig benoem.”

Voor een komende editie van Walk The Line heeft Davidson nog wel een tip voor het programma. “Tall Ships! In Groot Brittannië gaat het enorm goed met deze band en zij zullen dan ook vrijwel zeker volgend jaar spelen. En terecht ook, ze zijn echt freakin’ fantastic.” We vragen Davidson wat hij tot nu toe mist in de interviews die hij heeft gedaan. “Niemand vraagt naar de betekenis van de nummers of de teksten, dus ik wil deze kans graag benutten om ‘A perfect day for banana fish’ te zeggen en mijn eeuwige liefde aan Lizzy Caplan te verklaren...”

Tellison speelt op vrijdag 11 mei om 22.45 uur in de SuperMarkt