Walk The Line 2012 belicht: Rams’ Pocket Radio

“Het is belangrijk om artiesten niet op een al te hoog voetstuk te plaatsen”

Remco van der Ham ,

Als je een ‘angstaanjagend talent’ wordt genoemd is dat natuurlijk al leuk, maar als het uit de mond van Snow Patrol frontman Gary Lightbody komt is het nog net even wat leuker. Deze eer kwam Peter McCauley ten deel. Met zijn muzikale project Rams’ Pocket Radio gooit de uit het Noord-Ierse plaatsje Lisburn afkomstige muzikant op het moment hoge ogen en zou dit zomaar eens één van de hoogtepunten van Walk The Line kunnen worden.

De opvallende bandnaam heeft een duidelijke oorsprong. Het project van McCauley is namelijk vernoemd naar ontwerper Dieter Rams. In de jaren ’50 maakt Rams al kleine radio’s en platenspelers die veel weg hebben van de huidige iPod (Pocket Radio). De muziek van Rams’ Pocket Radio kan het beste worden omschreven als experimentele pop, waarbij artiesten als Radiohead, Björk en Mew als voornaamste inspiratiebronnen kunnen worden genoemd. “Maar ik ben ook beïnvloed door The Moody Blues, Genesis en de popmuziek uit de jaren ’70 en ‘80. En zelfs door klassieke muziek.” Ook zijn vader is van invloed geweest op McCauley’s muzikale vorming. “Hij is ook componist en heeft een musical geschreven. Hij heeft zeker mede mijn manier van muziek maken gevormd.” McCauley heeft daarbij duidelijke doelen. “Ik wil mezelf en anderen blijven verrassen met mijn muziek en daarbij zo veelomvattend mogelijk zijn.”

Rams’ Pocket Radio is opgestart als soloproject van McCauley en in de studio nam hij de opnames van de nummers ook volledig voor zijn rekening. Drums, gitaar, bas, piano en zang; McCauley speelde het allemaal in. Toch staat hij wel degelijk open voor muzikale samenwerking. “Ik zou graag iets met hiphop of spoken word willen doen, maar daar heb ik de juiste persoon nog niet voor gevonden.” McCauley staat overigens niet alleen op het podium, live heeft hij drie bandleden bij zich. Bovendien heeft hij wel een voorkeur wie een van zijn nummers zou moeten coveren. “Een cover van het nummer ‘Dieter Rams has got the pocket radios’ door de volgende X-Factor winnaar zou weleens heel interessant kunnen zijn.”

Met de eerste EP wist Rams’ Pocket Radio al snel succes te krijgen. De BBC draaide de nummers grijs en ook Gary Lightbody van Snow Patrol was laaiend enthousiast. Een uitnodiging om met Snow Patrol op tour door Europa te gaan was het gevolg. Concerten in Kopenhagen, Stockholm, Berlijn, Antwerpen, Munchen, Parijs en Frankfurt volgden en begin maart stond de band twee keer in Ahoy in Rotterdam. McCauley liet zich er echter niet door van de wijs brengen. “Ik ben als snel ‘starstruck’, of het nou een band als Snow Patrol is of een wat onbekendere band, maar het blijven toch ook gewoon mensen. Het is ook wel belangrijk om artiesten niet op een al te hoog voetstuk te plaatsen denk ik.” Het vele reizen op zo’n Europese tour was van McCauley ook niet nieuw. “De gitarist en ik hebben wel eens 23 uur gereden voor een show.”

Voor Walk The Line heeft McCauley nog wel wat tips voor komende edities. “Ik kan Kowalski, Katharine Philipa en RunawayGO zeker aanraden. Zij komen ook uit Noord-Ierland.” Kowlaski zou eigenlijk vorig jaar op het Walk The Line Festival staan, maar dat optreden ging toen niet door. Behalve op Walk The Line zal Rams’ Pocket Radio ook op Rockin’ Park optreden, samen met Snow Patrol, Elbow, dEUS, Flogging Molly, Selah Sue, De Staat en Here We Go Magic. Tot slot wil McCauley het interview graag afsluiten met de profetische woorden: “Ik houd van schildpadden…”

Rams’ Pocket Radio speelt vrijdag 11 mei om 20.00 uur in de grote zaal van het Paard van Troje