Verslag Life I Live Festival 2012; Noordeinde

Jazzpodium voor het paleis

Julie Enthoven | Foto’s: Eefje Lammers en Jan Piet Hartman ,

Op het Noordeinde, op het plein voor het Paleis Noordeinde, konden de liefhebbers van jazz hun hart ophalen. Het podium, in samenwerking met Jazz on Stage opgezet, had met Benjamin Herman van New Cool Collective een uitstekend gastheer, met behalve zijn eigen band ook Doeshka, Jules Deelder, Tom van der Zaal Quintet en Bruut! op het programma.

Dichter Jules Deelder schijnt een dingetje met jazzmuziek te hebben en Life I Live bood hem plek om zijn heilig vuur te verspreiden. Een uur lang draait de nachtburgemeester van Rotterdam juweeltjes uit zijn platencollectie terwijl het plein volstroomt met publiek dat dankbaar een alternatief vindt voor gierende versterkers en snerpende snares. Met de vrolijke, gladde, swingende klanken uit Deelders koffer op de achtergrond verandert het Noordeinde in een sferisch café waar geen muren nodig zijn om een intieme setting te creëren. De man van het woord lijkt te hebben besloten dat muziek geen tekst behoeft en doet in stilte maar zichtbaar geamuseerd zijn kunstje in de dj-booth. Wordt er gepraat? Nee. Wordt er gedanst? Sporadisch. Maar is het fijn? Ja. (JE)

Sporadisch dansen wordt structureel bij New Cool Collective. De doorgewinterde feest- en festivalband doet wat het moet doen en pikt de draad van de avond op waar Deelder hem heeft neergelegd. Zoals het een ervaren jazzcollectief betaamt weet New Cool Collective precies hoe het zijn publiek moet bespelen. Stabiele sferische ritmes vormen de basis voor lustige solosessies waarbij de grens van euforie regelmatig bijna bereikt wordt. Bijna, want de professionaliteit van New Cool Collective geeft de set iets routinematigs. Het inmiddels volgestroomde Noordeinde trekt het zich niet aan: de Amsterdammers spelen langer dan een uur, lang genoeg om ook in de achterste regionen van het plein hier en daar een heup te zien bewegen. (JE)