Verslag Life I Live Festival 2012; Kerkplein

Met Bombay Show Pig, Woot, GEM en Geike

Julie Enthoven, Judith Bronswijk en Remco van der Ham | Foto’s: Jan Rijk en Peter Nuijen ,

Voor de diehard Kerkplein-gangers tijdens het Life I Live Festival en voorheen ook de Nach, was het programma op het plein voor de Grote Kerk even wennen. Hier stond voorheen het Haags podium met de crème de la crème van de Haagse scene. Nu is dat niet meer het geval, al staan wel de Haagse acts Woot en Bombay Show Pig hier op het podium. De rest van het programma bestond uit de betere indiepop van onder andere Geike en GEM.

Het Haagse trio Woot mag vanavond aftrappen op het Kerkplein, dat op het vroege tijdstip van 19.00 uur al goed gevuld is. Eind vorig jaar won de band de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Rock/Alternative en in januari volgde Eurosonic. De band is de afgelopen jaren flink gegroeid en is een sterke formatie geworden met een volwassen sound. Opvallend is dat drummer Thijs zich nu meer op de achtergrond begeeft. Voorheen stond hij nog wel eens op vanachter zijn drumstel om al spelend over het podium of door het publiek te lopen. Dit soort acties gaven de podiumpresentatie van de band altijd net iets extra, die nu toch wel wat stijfjes is geworden. Er mag meer worden ondernomen om het publiek in het optreden te trekken. Gelukkig zit het muzikaal allemaal goed in elkaar. De band speelt strak, heeft een goede sound en frontman Tobias is een uistekend zanger en gitarist. Tijdens afsluiter ‘Son of a’ zorgt hij ook nog even voor wat consternatie door al spelend van het podium te gaan en vervolgens een mooie duikeling over de barrières te maken. Hierdoor is Tobias een mooie anekdote en een scheur in zijn gitaar rijker. (RvdH)

Op een druk Kerkplein brengt Bombay Show Pig de nummers van hun nieuwe plaat ‘Vulture/Provider’ ten gehore. Life I Live is het eerste grote festival voor de band en het wordt een mooie aftrap. Ze beginnen gelijk goed met het nummer ‘Sancho Panza’, waar eerder dit jaar een leuke clip van is verschenen. Drumster Linda van Leeuwen zingt zuiver en verovert gemakkelijk het hart van menig luisteraar. De wat gruizige sound van de nieuwe nummers wordt mooi gecompleteerd door de bekoorlijke stem van van Leeuwen. Het is te merken dat de band al een tijd aan het touren is, want de set is sterk en afwisselend. Van bombastisch naar rustiger en melodieus. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en Mathias Janmaat’s gitaarspel is strak en sterk. Beide leden van de band bespelen meerdere instrumenten en weten dat goed te combineren met hun zang. Het enthousiasme waarmee gespeeld wordt, wordt gedeeld door het publiek. Er wordt gedanst en ook druk gefilmd tijdens het ’Film it yourself’ moment (vierde nummer van de set). Onder luid gejuich verlaat Bombay Show Pig uiteindelijk het podium. Met dit eerste grote optreden op een festival, heeft de band gelijk laten weten er klaar voor te zijn. (JB)

Geike wie? Geike Arnaert? Nooit van gehoord! De voormalig zangeres van Hooverphonic? Oh die! Zo zullen ongetwijfeld veel gesprekken zijn gegaan over het optreden van de Vlaamse zangeres Geike, vanavond de een na laatste act op het Kerkplein. Zo’n tien jaar lang was zij de zangeres van deze Belgische band die bij het grote publiek vooral bekend is van de hit ‘Mad about you’. Vorig jaar verscheen het eerste soloalbum van Geike, getiteld ‘For The Beauty Of Confusion’, vol met sferische songs. Eigenlijk verschilt de muziek niet eens heel erg met Hooverphonic, maar door het toegevoegde elektronische element is een vergelijking met Lamb misschien beter. Sferisch is ook de term die van toepassing is op het optreden vanavond. Het publiek heeft echter wel een zware dobber aan het niet erg makkelijk te versmaden songmateriaal, maar de geduldige luisteraar krijgt een uitstekend optreden voorgeschoteld met spannende songs en een fantastische zangeres. (RvdH)

Later dan de programmaboekjes beloven neemt GEM de aftrap voor het afsluitende Kerkplein optreden. Maurits Westerik heeft de topselectie van de Nederlandse muzikantenwereld opgesteld en daarmee is de garantie voor een goede wedstrijd geleverd. In flinke vaart leidt GEM het publiek langs vrolijke, dansbare popliedjes met een randje country. Het volle, warme geluid, de pakkende melodieën en de prettige stem van Westerik worden op het plein gewaardeerd: het publiek is inmiddels opgewarmd en danst van harte mee. Wie de band van Westerik vooral kent uit het ‘New’-tijdperk wordt teleurgesteld: GEM rekent af met de nostalgie en speelt alleen nummers van het nieuwste album, ‘Hunters Go Hungry’. Een staaltje albumpromotie op het Kerkplein dus, maar wat maakt dat uit als de plaat fantastisch is? Jammer dat de set zo kort is. (JE)