Timide Lower Dens blijft niet hangen

Muzikale nerds uit Baltimore

Nienke van Olphen | Foto’s: Jan Rijk ,

Nerds, zo noemen de vijf getalenteerde muzikanten van Lower Dens uit Baltimore zichzelf. Dark nerds om precies te zijn en dat verklaart een hoop. De net iets te grote bril van zangeres en gitariste Jana Hunter. De schijnbaar ongeïnteresseerde hand in de zak van haar kaki broek. De positie van toetsenist Carter Tanton, die tijdens de eerste helft van de set zo ver van de rest van de band staat opgesteld dat het lijkt of hij liever achter het podium staat dan erop.

GEZIEN
Walk The Line 2012, vrijdag 11 mei, Paard van Troje (kleine zaal)

MUZIEK
Vijf nagenoeg niet in beweging te krijgen, verlegen gezichten waarvan de blik vaker op de grond gericht is dan op het publiek en waarop enkel een zeer timide glimlachje dreigt te verschijnen bij het applaus aan het eind van een nummer. Jana Hunter, Carter Tanton, gitarist William Adams, bassist Geoffrey Graham en drummer Nate Nelson zijn stuk voor stuk prima muzikanten die elkaar zwevend tussen subtiele minimalistische en kolossale bombastische klanken weten te vinden. De set van Lower Dens is opgebouwd uit een variërende aaneenrijging van dromerige, sferische nummers. Het ene moment staat de helft van de zaal aandachtig te luisteren naar de subtiele, minimalistische klanken die voor de andere helft net even te weinig boeiend zijn, het volgende moment vult de band het Paard met, knautrockende synths en de bezwerende, psychedelische, niet overal even zuivere zang van Hunter.

PLUS
Het gebrek aan interactie met het publiek weet Lower Dens grotendeels te compenseren door de interactie die Hunter, Adams, Graham, Nelson en Tanton met elkaar en hun instrumenten lijken te hebben. Het vijftal produceert fascinerende effecten en geluiden die de set muzikaal interessant maakt.

MIN
Het ontbreekt het muzikale vijftal van Lower Dens aan enige interactie met het publiek in de goedgevulde kleine zaal van het Paard van Troje. De band bouwt de spanning steeds weer op, maar de te aanwezige 'dark nerd' factor staat vanavond een echt hoogtepunt in de weg. Hunter en haar mannen verlaten het Walk The Line podium met een mager “Thank you”, zonder dat het vanavond tot de muzikale uitbarsting is gekomen die zo in de lucht leek te hangen.

CONCLUSIE
Lower Dens speelt een goede set, die helaas niet indrukwekkend genoeg is om een blijvende indruk achter te laten. Bij het aanschouwen van de eerstvolgende band is het optreden alweer praktisch vergeten.

CIJFER
6,5