Schattig Alt-J klungelt met geluid

Ietsje harder, nog iets, ja, iets zachter, nee, nog ietsje harder

Joris Telgen | Foto’s: Dennis Wisse ,

Alt J is de snelkoppeling voor het delta symbool op je macbook. De band komt uit het Britse Leeds en kreeg al veel aandacht met hit 'Mathilda'. Vandaag zijn ze geboekt voor Walk The Line 2012. Ze staan, vier man sterk, op het podium in de kleine zaal van het Paard. Ze kijken wat ongemakkelijk om zich heen, het geluid staat niet goed. Ze wijzen naar monitors, harder, zachter. Uiteindelijk begint het concert, ruim een kwartier te laat.

GEZIEN
Walk The Line 2012, zaterdag 12 mei 2012, Paard van Troje (kleine zaal)

MUZIEK
Alt-J speelt minimalistische liedjesliedjes gecombineerd met afrobeat en folkinvloeden. Het instrumentarium bestaat uit drums, toetsen en tweemaal gitaar. Af en toe wordt er een basgitaar bij gepakt maar het grootste deel van de set is zonder. De drummer heeft uitzonderlijk kleine trommels op zijn kit zitten. Hij drumt heel licht met veel gevoel voor timing en ruimte tussen de maten. De zanger heeft een typisch onverstaanbaar Engels accent. Het is gecontroleerde popmuziek. Ze doen ook een a capella nummer waarin enkel de zanger en toetsenist zingen. Het klinkt een beetje als een kinderliedje. Toch heeft het zeker zijn charme.

PLUS
En dat is ook gelijk een groot pluspunt van Alt-J, ze zijn piepjong en enorm schattig. Daarnaast zijn de composities van de nummers sterk. Ze weten met heel weinig geluid toch liedjes te vormen die compleet klinken en een geheel vormen. De gitaarriffjes liggen ver uit elkaar, gecombineerd met minimalistisch drumritmes. Er is durf voor nodig om nummers zo kaal te laten. Alt-J weet een hele pakkende sound neer te zetten en de media-aandacht voor de band is dan ook terecht. Muzikaal gezien hebben ze een interessant concept en weten dit te verwerken tot goede pakkende liedjes.

MIN
Het hele optreden lang gaat het gedoe met het geluid door. Continu wordt er op monitors gewezen. Harder, zachter, ietsje harder. Dit gaat ten koste van de spanning wat juist een punt is waarop deze band goed kan scoren. Dit is jammer. Het lijkt er dan ook dat de band niet zijn beste optreden geeft vanavond. Dit is een kwestie van podiumervaring die nog niet aanwezig lijkt te zijn. Ook met een slecht podiumgeluid moet er immers goed gespeeld worden.

CONCLUSIE
Een slecht optreden van een veel belovende band? Alt-J heeft al redelijk naam gemaakt en lovende recensies ontvangen. Inhoudelijk heeft Alt-J potentie. Vooral de manier waarop de nummers zijn opgebouwd is knap en het geheel ligt ook lekker in het gehoor. Ze hebben iets onschuldigs, ontwapenends. Vandaag krijgen ze het voordeel van de twijfel.

CIJFER
7