Rams’ Pocket Radio verdient een groter publiek

Indrukwekkende opener in grote zaal Paard

Remco van der Ham | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Als voorprogramma van Snow Patrol tourde Rams’ Pocket Radio langs de stadions van Europa. Als openingsact in de grote zaal van het Paard van Troje heeft de band vanavond betrekkelijk minder publiek zijn haar neus staan, maar daar laat de formatie uit Noord-Ierland zich niet door uit het veld slaan.

GEZIEN
Walk The Line 2012, vrijdag 11 mei, Paard van Troje (grote zaal)

MUZIEK
Sterk op de pianopartijen leunende popliedjes. Vergelijkingen met Keane worden vaak gemaakt, maar eigenlijk is een meer alternatieve versie van Gavin DeGraw een treffender vergelijking. Rams’ Pocket Radio is het project van zanger, pianist en componist Peter McCauley. Hij schrijft niet alleen alle songs, maar speelt bij opnames zelf ook alle instrumenten in. Live heeft hij echter wel gewoon een band bij zich, bestaande uit gitarist Andy Black, bassiste Shauna Tohill en drummer Ric van den Bos die McCauley perfect aanvullen.

PLUS
De nummers van Rams’ Pocket Radio zitten stuk voor stuk indrukwekkend goed in elkaar. Er zit eigenlijk geen misser tussen. Ballad ‘Love is a bitter thing’ is een van de absolute hoogtepunten in de set, zelfs ondanks het groepje luid pratende mensen rechts voor het podium dat niet eens door lijkt te hebben dat ze de muziek overstemmen. Als McCauley zichzelf begeleidt op piano is hij in topvorm. Ook zijn loepzuivere stem met fijn randje komt hier uitstekend tot zijn recht. Maar ook met het steviger materiaal blijft de band overtuigend, zoals bij ‘We can be invisible’ (ook een hoogtepuntje) en ‘Dieter Rams has got the pocket radios’. McCauley zingt vanuit zijn tenen en de expressie in zijn gezicht is mooi om te zien.

MIN
De band maakt een wat vermoeide indruk en is niet zo energiek als normaal. McCauley komt zelf even later met een verklaring. “We hebben een hele lange dag gehad en zijn pas net aangekomen.” Het is de band vergeven, want op de muziek heeft het gelukkig geen invloed.

CONCLUSIE
Rams’ Pocket Radio geeft vanavond als opener in de grote zaal van het Paard van Troje een uitstekend optreden, maar de band verdient een groter publiek dan de honderd man die vanavond de zaal bevolken. Door dit hitpotentie in het repertoire van de Noord-Ieren het niet lang duren voordat radiostations als 3FM de band oppikken. En misschien weten McCauley en consorten hun landgenoten van Snow Patrol nog wel eens voorbij te streven.

CIJFER
8,5