Parkpop 2012 belicht: The Asteroids Galaxy Tour

“We houden van het creëren van fictieve personages in onze liedjes”

Judith Laanen en Lotte Twilt ,

De Deense band The Asteroids Galaxy Tour is goed op dreef; het nieuwe album ‘Out Of Frequency’ is uit, de single ‘Major’ is een feit en ze spelen deze zomer op veel festivals in Nederland, waaronder Pinkpop en Solar. Deze zomer spelen ze ook op Parkpop. Genoeg reden dus om met zangeres Mette Lindberg over festivals en muziek te praten.

Mette kent Parkpop zelf eigenlijk nog niet heel goed, maar spelen op festivals vindt ze wel altijd ontzettend leuk. “Ik vind het heel leuk dat het festivalseizoen weer gaat beginnen, die shows zijn heel anders dan een eigen show. We zijn dan de hele dag buiten, we horen andere bands en mensen zijn dronken en lekker los. Er is echt een heel andere sfeer. Het is bijzonder om met zo’n grote groep blije mensen gezamenlijk een live show te mee te maken en je dan helemaal te laten gaan. Ik hou ervan als er zoveel  mensen samen komen vanwege muziek.”

Mette is zelf als bezoeker van jongs af aan  al op festivals te vinden, zoals het Deense Roskilde: “Ik pakte dan al mijn spullen in, maar probeerde er ook wel voor te zorgen dat ik niet teveel mee zou nemen. Ik sliep dan ook altijd in een tent, maar nu vind ik dat echt niet meer fijn. Ik ga graag tussendoor naar huis en slaap dan daar. Als artiest hebben we nu vaak onze eigen tourbus en kunnen we lekker daar slapen. In ons eigen rollende huis.”

Over het eten op festivals is ze niet altijd te spreken: “Op festival eet je vaak hamburgers, maar dat verveelt op een gegeven moment ook . Ik vind het altijd heerlijk om midden in de nacht op een festival spaghetti bolognese met kaas te eten. Wanneer je echt behoefte hebt aan iets zoutigs en vettigs dan is dat voor mij echt het lekkerst. Tegen twee uur ’s nachts, als we allemaal dronken zijn, krijgen we altijd honger. Dan halen we eten en gaan we gezellig met ons eten op de grond zitten. Als ik als artiest op een festival ben is het natuurlijk weer heel anders, dan hebben we altijd catering. Je hebt dan niet echt iets te kiezen, maar voor ons is het in ieder geval heel erg belangrijk dat we dan iets lekkers en makkelijks kunnen eten. We reizen veel en hebben meestal niet veel tijd tussen shows.”

Op een ideaal festival zou David Bowie zeker spelen: “Ik hou heel erg van de nummers van David Bowie, hij heeft zoveel verschillende dingen gemaakt. Hij heeft een hele carrière. Ik vind Björk ook geweldig. Ik heb haar laatst gezien en toen deed ze allemaal nummers die ik heel graag wilde horen. Artiesten kiezen hun nummers, daar zit vaak een reden achter. Het maakt mij dan ook niet uit welke nummers artiesten spelen.”

Tijdens hun optreden op Parkpop zal het publiek veel muziek van het nieuwe album te horen krijgen. Het thema van hun muziek is volgens Mette niet te vatten in één onderwerp: “Het is een mix van verschillende menselijke gevoelens. We houden van het creëren van fictieve personages. We willen onze muziek hiermee filmisch maken. Het leuke aan verhalen vertellen is dat iedereen voor zichzelf kan bedenken waar het over gaat. Ik wil dat mensen zelf de betekenis bedenken van onze muziek. Wanneer ik nu onze inhoud van een liedje zou verklappen kan dat best teleurstellend zijn voor een luisteraar. Wij hebben vaak verschillende lagen in onze liedjes, zo kunnen de blazers heel blij klinken, maar is de tekst bijvoorbeeld droevig.”

De nieuwe single ‘Major’ klinkt pompeus en heeft een groot blazerarrangement: “Het nummer gaat ook over belangrijke en grote beslissingen. Het gaat over het hebben van grote ambities in je leven en sociaal overleven wanneer je hogerop wil. Het leven is overleven. Dit onderwerp willen we vatten door referenties te maken naar de maffia. Zelf ben ik ook wel ambitieus. We hebben een beetje geluk gehad dat we in het voorprogramma van Amy Winehouse konden staan, dat was toen onze allereerste show. We moesten natuurlijk ergens beginnen, maar dit was echt een mooie start Ik ben heel erg blij dat we nu zoveel kunnen touren. We werken hier heel hard voor en ik ben heel blij dat mensen ons willen zien en horen.”
   
The Asteroids Galaxy Tour speelt op Parkpop om 18.15 uur op de Jupiler Stage