Parkpop 2012 belicht: Splendid

“Ik ben weer een stapje verder gekomen in mijn eigen muzikale reisje”

Ferry Bovet en Marije Pluym ,

Of het weer nu wel of niet meewerkt, het Parkpoppubliek kan op 24 juni in ieder geval genieten van één zonnig uurtje. Splendid maakt namelijk haar opwachting op het oerhaagse festival. In de aanloop naar Parkpop liet het publiek al weten de Hagenezen graag op één van de podia te willen zien en de organisatie heeft hier gehoor aan gegeven. 3voor12 Den Haag sprak met Splendidzanger Patrick Schmitz over deze zoveelste mijlpaal in het 11-jarig bestaan van de band.

Dat de Parkpopbezoekers de band zo graag in het Zuiderpark terugziet vindt Schmitz een grote eer. “Dit is wel heel mooi. Als het publiek zegt dat een band daar moet staan, dan moet die band daar ook staan. Ongeacht of dat Splendid is of niet. Er wordt gewoon heel democratisch gezegd; zet die gasten daar eens een keer neer, daar is het nu gewoon tijd voor. Dat is alleen maar een onwijze eer en ik denk dat we ons allemaal heel gevleid voelen door dat soort berichten.”

Splendid omschrijft haar muziek zelf als popmuziek met een rocksteady vleugje reggae, soul en rock. Steeds terugkerende thema’s lijken zon, zee en vrijheid te zijn. Volgens Schmitz zijn dit echter niet de enige terugkerende thema’s. “Het is de driehoek van dingen die belangrijk zijn in het leven, maar we willen meer dan die drie dingen overbrengen in de muziek. Wat ik wil overbrengen moet in principe het hele kader beslaan en dus niet alleen zon, zee en vrijheid. Liefde, licht en donker zijn elementen die ik ook graag documenteer in liedjes.”

De band heeft de laatste maanden goed voet aan de grond gekregen in de vaderlandse muziekscene. Als 3FM Serious Talent mocht de band keer op keer op komen draven en dat heeft volgens de zanger een mooi stukje promotie opgeleverd. Schmitz: “Het is een groot medium, radio, en het is mooi dat je daar dan naar voren wordt geschoven als een talent’. De single ‘Again’ werd niet alleen op 3FM grijs gedraaid, hij schopte ook tot Tour de France hit en kwam in promo’s van tv-programma’s als Top Gear voorbij. De grote doorbraak wil Schmitz het album ‘Connect Back To The Stars echter niet noemen. “De beleving is voor muzikanten heel anders. Je ziet dat er meer mensen bij shows komen en dat er meer mensen je kennen en met je op de foto willen. Ik denk zeker dat het album heel veel aandacht heeft gegenereerd voor Splendid, maar of we doorgebroken zijn mogen andere mensen zeggen. Daar ga ik niet over. Het leeft bij mij anders. Ik ben onwijs blij met hoe het nu gaat, maar het kan altijd beter. Ik wil pas zelf zeggen dat ik doorgebroken ben als we twee weken lang op nummer 1 staan. Dan ben ik voor mijn eigen perceptie doorgebroken, maar vooralsnog moet het nog indalen.”

Het album bevat meer potentieel hitmateriaal. Onlangs verscheen er een en remix van ‘Times like that’ en binnenkort wordt voor het ultieme zomergevoel ‘The beach’ opnieuw losgelaten. “Robin Veldman en onze gitarist Sicco hebben een leuke remix van ‘Times like that’ gemaakt en we hebben er een filmpje bij gemaakt van onze tour zodat je een beetje een gevoel kan krijgen van wat wij beleven onderweg. Een beetje een blik achter de schermen”, aldus Schmitz.

Die tour bracht de Haagse band onlangs zelfs op het überbritse Trafalgar Square. Voor een publiek van zo’n vijftienduizend mensen liet Splendid de Britten kennis maken met het Nederlandse Koninginnedaggevoel. Optreden op zo’n aparte plek met, volgens de zanger, imposante standbeelden is iets wat je als Nederlands bandje niet dagelijks overkomt. Schmitz: “We hadden een lange reis achter de rug. Ik moest er een beetje ingroeien. Nieuwe plek, nieuwe mensen, andere taal. Na het derde liedje voelde het pas echt comfortabel. Dat je denkt; nu kan ik pas los.” Volgens de zanger merkt het publiek daar weinig van. “Het is meer een onderliggend gevoel. Zo’n vette plek. Dat moet eerst nog even doorkomen voor ik er in mee kan gaan. Dat is eigenlijk alleen maar onwijs mooi. Het geeft voor mezelf aan dat ik weer een stapje verder gekomen ben in mijn eigen muzikale reisje.”

De volgende stap is niet zomaar een stap, maar een mijlpaal. Een optreden voor nog veel meer mensen dan de vijftienduizend Londenaren. Schmitz: “Parkpop is het grootste gratis festival van Europa. Er komt sowieso niet veel in de buurt qua bezoekersaantallen. Vorig jaar waren er bijna driehonderdduizend mensen. Daar heb ik nog nooit voor gestaan. Als je Beyonce of Dr. Dre met zijn hele hiphopclique bent kan je zulke grote festivals doen. Als je gewoon een Nederlands bandje bent met leuke aandacht en je staat dan op zo’n festival dan is dat wel een hele grote mijlpaal.”

Wie weet wordt Parkpop dan wel die ultieme doorbraak voor de elf leden van Splendid. Weer of geen weer, Splendid zorgt om 13.10 uur voor een zonnetje op de Staedion Stage.