Parkpop 2012 belicht: Blaudzun

“Ik vertel gewoon mijn verhaaltjes op mijn manier, verwoord mijn gevoelens op mijn manier”

Ferry Bovet ,

Het gaat goed met Blaudzun. Het nieuwste album ‘Heavy Flowers’ is goed ontvangen en leverde hem onder meer een uitverkochte clubtour op. Logisch vervolg is dat we Blaudzun deze zomer op allerlei festivals tegen gaan komen. Ook in Den Haag is hij een graag geziene gast. In januari stond hij in het Paard van Troje, speelde in mei op het Bevrijdingsfestival en keert eind juni terug om dan in het Zuiderpark op het Parkpop podium te staan.

Hij is vereerd daar een plekje te hebben. “Parkpop is qua bezoekersaantallen het grootste festival van Nederland. Ik vind het heel erg leuk dat ze me gevraagd hebben en heb er erg veel zin in. We gaan lekker muziek maken. Ik hoop wel een beetje op mooi weer!” Maar is het soort muziek dat Blaudzun maakt, door sommigen  melancholiek of zelfs deprimerend genoemd, wel besteed aan festivals? “Ja”, klinkt het zonder aarzeling. “Ik denk dat mijn muziek wel festivalmuziek is, of dat is geworden. Als je me nog nooit live hebt gezien en je hoort de plaat, dan denken mensen misschien 'hoort hij daar wel thuis?'. Maar ik neem m'n hele band mee, dat gaat wel werken hoor!”

De zegetocht rond ‘Heavy Flowers’ bracht Blaudzun ook naar de 3FM Awards, waar hij genomineerd was in de categorie Alternatief. Hij won de award niet, maar kan er ook echt niet mee zitten. “Zo'n nominatie is grappig, maar meer ook niet. Ik geef niet zoveel om prijsjes, tenminste niet als het om muziek gaat. Dat doen ze maar bij wielrennen en voetbal en zo. Muziek en wedstrijdjes, ik geloof er niet zo in. Maar ik vond het een leuk en gezellig feestje hoor!” Hij vervolgt: “Ik ben in de eerste plaats een muzikant, een zanger en een liedjesschrijver. Ik hou me er helemaal niet mee bezig of het goed valt, of het commercieel is, of dat het de radio haalt. Het gaat om mijn liedjes, om mijn gevoel.” Iets genuanceerder: “Natuurlijk, als iets af is ben je benieuwd wat mensen daar van vinden en hoop je ook wel dat zoveel mogelijk mensen het te horen krijgen. Maar het begint en eindigt bij mijn eigen liedjes.”

Maar hoe zit dat dan met die liedjes? Het is mooie, doordachte muziek. Thematisch komen onderwerpen als religie en invloed op je eigen leven uitoefenen aan bod. Is de bedoeling hier iets mee over te brengen? “Als mensen denken een boodschap in mijn muziek te vinden, ja, dat zou kunnen natuurlijk. Dat is misschien een gevolg van wat ik doe, maar het is absoluut geen doel. Daar ben ik niet mee bezig. Ik vertel gewoon mijn verhaaltjes op mijn manier, verwoord mijn gevoelens op mijn manier. Kijk, het klinkt een beetje cru misschien, maar in de eerste plaats schrijf en zing ik voor mezelf. Wil ik iets maken waar ik zelf door getroost word of zo. Voor mij is muziek een plek waar je even in kunt wegschuilen. Niet altijd als vlucht, maar soms ook wel. Dus als ik zelf schrijf en zing moet het voor mij ook zo werken. Dat is het enige doel dat ik met mijn liedjes heb. En als andere mensen dat daar ook in vinden dan is dat alleen maar mooi. Maar je moet er geen boodschap in zoeken, want die zit er niet. Ik gebruik muziek niet als een propagandamiddel of zo.”

We doen dit interview met Blaudzun op Record Store Day. Hij is ambassadeur van dit evenement, waarbij platenzaken in Nederland zich laten zien. Met optredens, speciale releases en exclusief vinyl. Belangrijk dus voor de alternatieve muziek? “Het belang van Record Store Day is niet alleen voor de alternatieve of indiepopscene, het is een belangrijke dag voor alle muzikanten. Platenwinkels hebben het zwaar maar ze bestaan gelukkig nog - en ik denk ook dat ze blijven bestaan. Het is belangrijk om als artiest je steun daarvoor te betuigen en die mensen in het zonnetje te zetten. En het publiek erop te wijzen wat voor mooie platenwinkels we in Nederland nog hebben!”

Blaudzun speelt zondag 24 juni om 16.00 uur op het Staedion Stage in het Zuiderpark