Great Mountain Fire overtuigt pretentieloos

Belgen grossieren in goed gespeelde vrolijke indieliedjes

Julie Enthoven | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Sinds Great Mountain Fire in januari op Eurosonic/Noorderslag te zien was prijkt de bandnaam regelmatig op Nederlandse festivalposters. Terecht: enthousiaste Walen met een energieke show vol dansbare indiejuweeltjes ontsieren geen enkel programmaboekje.

GEZIEN
Walk The Line 2012, zaterdag 12 maart, SuperMarkt

MUZIEK
Indie dansliedjes met een hoofdrol voor stevige baslijnen en catchy keyboardvindingen. Met een sporadisch fluitlijntje knipoogt Great Mountain Fire naar Folk zonder aan hedendaagsheid, tempo en dansbaarheid in te boeten.

PLUS
Deze band weet hoe het moet. “Ghallo, gheel leuk om met u te spelen vanavond” en vervolgens pretentieloos de zaal plat rammen. Great Mountain Fire doet niet aan publiekstrucjes en heeft niets te bieden dan aanstekelijk enthousiasme en goed uitgedachte nummers van het debuutalbum ‘Canopy’. De band herkent de kracht van de eenvoud en de helderheid van de liedjes maakt de muziek ook voor een nieuw publiek behapbaar. De SuperMarkt doet er precies twee nummers over om van de Belgen te gaan houden, daarna wordt er gewiebeld op de dansbare beats en geknikt op pakkende baspartijen. De toon van de nummers is viraal vrolijk, liedjes als ‘Late lights’ doen je in een afgetrapt busje willen springen richting een koud witbiertje op een Zuid-Frans terras. Schoonheidsfoutjes zijn bij Great Mountain Fire nauwelijks te ontdekken, de Brusselse muzikanten zijn ervaren en overtuigen in professionaliteit.

MIN
Ze mogen dan vrolijk en dansbaar zijn, de liedjes van Great Mountain Fire lijken iets te veel op elkaar om een perfecte set te mogen heten. Meer afwisseling in tempo en hier en daar een mineur kan het optreden interessanter maken. Verder is de band na de aanvangstijd van 20.15 uur nog twintig minuten bezig met soundchecken, waardoor alleen nog tijd over is voor een uitgedunde versie van de set.

CONCLUSIE
Een korte impressie van pakkende, dansbare Belgenmuziek die nog vaak de grens mag oversteken.

CIJFER
8,5