Complexe folkpop door bont gezelschap Diagrams

Enthousiaste frontman windt publiek om zijn vinger

Ramon Keyzer | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Diagrams begon als soloproject van Sam Genders, voormalig zanger van de Britse folktronica band Tunng. In de kleine zaal van 't Paard van Troje staan er echter zes man en één vrouw op het podium. Dit bonte gezelschap speelt complexe folky popmuziek met volop ruimte voor experiment.

GEZIEN
Walk The Line 2012, zaterdag 12 mei, Paard van Troje (kleine zaal)

MUZIEK
Een bont gezelschap waarbij de wat slonzig uitziende ritmesectie meteen opvalt. Een strak maar maniakaal slaande drummer met baard en dikke buik en vergelijkbaar uitziende bassist. Aangevuld met blazers, viool, electronica, gitaar en vaak meerstemmige zang speelt de band experimentele complexe folky popliedjes. De nummers worden steevast langzaam opgebouwd. Eerst wat kaal en traag waarbij de muzikanten ieder steeds iets toevoegen en het tempo wordt opgevoerd. Toch doet de muziek denken aan die van Tunng maar dan wat minder dromerig, meer complex en uptempo.

PLUS
Frontman Sam Genders heeft een jolig rood petje op en is ongelooflijk enthousiast. "Het middagoptreden op de Grote Markt was geweldig en het eten delicious", aldus Sam. De nummers zitten zeer complex in elkaar maar blijven op een onduidelijke manier toch catchy, het blijft echte pop. Vrolijke, uitbundige zomerse muziek met veel ruimte voor het experiment. De overgave en het plezier waarmee de bandleden stuk voor stuk hun instrument bespelen is een genot voor het oog. Muzikaal gebeurt er erg veel waardoor de aandacht van het publiek moeiteloos vastgehouden wordt.

MIN
Een enkele keer speelt de band een soort instrumentaal tussenstuk, dromerig en tussen de verder meer uitbundige nummers daarmee totaal misplaatst. Verder worden de nummers muzikaal wel heel erg ingekleurd. Er gebeurt veel in de muziek maar juist dat gegeven, de complexiteit, neemt soms de overhand waardoor het de aandacht bij het liedje weghaalt. En het geklungel met een akoestisch intro waarbij de overige muzikanten moeten invallen, daar gaat Sam op zo'n charmante grappige manier mee om dat het ook wel weer kenmerkend voor de enthousiaste frontman is.

CONCLUSIE
Zeer goed optreden van een bont interessant gezelschap. Door iets minder experiment en muzikale invulling zouden de liedjes nog meer tot hun recht komen.

CIJFER
7,5